Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Γκιστ: «Θα μου άρεσε να παίξω για την Εθνική Ελλάδος»

Γκιστ: «Θα μου άρεσε να παίξω για την Εθνική Ελλάδος»

gist e1659551293695

Ο Τζέιμς Γκιστ παραχώρησε συνέντευξη στο «Basket News» και μίλησε για πολλά θέματα που αφορούν την Ελλάδα, αλλά και τον Παναθηναϊκό.

Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού και νυν της Βιλερμπάν, Τζέιμς Γκιστ παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για τον Παναθηναϊκό, την Εθνική Ελλάδος, αλλά και τον Βασίλη Σπανούλη.

Δείτε τι δήλωσε:

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο:

«Έχω δει πολλά νέα παιδιά που είχαν προοπτικές και ταλέντα. Όταν ήμουν στην Ελλάδα, είχα την ευκαιρία να παίξω με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε ένα All-Star Game. Έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία, αλλά τον έφεραν γιατί ήταν ταλαντούχος. Βλέποντάς τον τώρα, καταλαβαίνουμε την εξέλιξη».

Για το σύστημα «Τζέιμς Γκιστ»:

«Δεν είχα ιδέα για αυτό. Υπάρχουν ορισμένα συστήματα που μπόρεσα να εκτελέσω σε υψηλό επίπεδο. Ένα μέρος του ήταν να έχεις έναν καλό πόιντ γκαρντ όπως ο Καλάθης ή ο Διαμαντίδης, αλλά ένα άλλο μέρος ήταν να τελειώσει σωστά η φάση. Ομάδες έχουν ένα σύστημα που λέγεται “Σπανούλης”».

Για τον Σπανούλη:

«Ένας παίκτης όπως ο Σπανούλης, που είναι ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών, είναι διαφορετικός. Μοιάζει με τον Γιασικεβίτσιους, που ξεκίνησε ως βοηθός προπονητή για μισή σεζόν στη Ζαλγκίρις και μετά πήγε την ομάδα στο Final 4. Το μπάσκετ είναι το πάθος του και είμαι σίγουρος ότι θα είναι επιτυχημένος γιατί ξέρει τι χρειάζεται για να κερδίσει. Υπέγραψε με καλή ομάδα στο Περιστέρι και θα κάνει καλή δουλειά».

Για την προπονητική:

«Ελπίζω ότι μπορώ να γίνω προπονητής όταν τελειώσω να παίζω μπάσκετ. Το να είμαι προπονητής είναι σίγουρα ο κύριος στόχος μου. Θα πάρει λίγο χρόνο, αλλά τελικά θέλω να κερδίσω έναν μεγάλο τίτλο. Θα ήθελα να είμαι στην Αμερική. Είμαι τόσο καιρό στο εξωτερικό, αλλά μπορώ να μείνω και εδώ στην Ευρώπη. Έχω σκεφτεί την απόσυρση, αλλά όχι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

Για τον προπονητή που τον επηρέασε:

«Ο προπονητής που με άλλαξε πραγματικά ως παίκτη ήταν ο Αργύρης Πεδουλάκης στα δύο πρώτα μου χρόνια στον Παναθηναϊκό. Με βοήθησε να ανεβάσω το παιχνίδι μου σε άλλο επίπεδο. Δεν ήμουν κυρίαρχος επιθετικά, αλλά με έμαθε να κάνω τους ανθρώπους γύρω μου καλύτερους.

Ως προπονητής, πρέπει να μπορείς να καταλάβεις τι μπορεί να φέρει ο κάθε παίκτης στην ομάδα. Ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν μια ιδιοφυΐα στα επιθετικά plays. Είχε σύστημα για κάθε περίσταση και είναι αδύνατο να κάνεις σκάουτινγκ για έναν προπονητή σαν αυτόν ή και τον Γιασικεβίτσιους».

Για την Εθνική Ελλάδος:

«Δεν έχω τις λεπτομέρειες για το θέμα. Έπρεπε να παντρευτώ μια Ελληνίδα για να βγάλω ελληνικό διαβατήριο. Η γυναίκα μου δεν θα το δεχόταν φυσικά. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν να ζήσω στην Ελλάδα για επτά χρόνια, όμως έμεινα έξι χρόνια και εννιά μήνες. Και αυτό προέρχεται από τη μεταγραφή μου στη Μάλαγα, που έγινε τον Δεκέμβριο. Αν ήμουν στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου, θα είχα δικαίωμα για το ελληνικό διαβατήριο.

Είναι τρελό που ο Τομ Χανκς κατάφερε να πάρει το διαβατήριο. Ο γιος μου γεννήθηκε στην Ελλάδα και τουλάχιστον θα έπρεπε να το αποκτήσει. Το όνειρό μου ήταν πάντα να παίξω σε ένα Eurobasket. Θα ήθελα πολύ να είχα παίξει για την Ελλάδα, αλλά η ομοσπονδία δεν επέτρεψε κανέναν πολιτογραφημένο παίκτη.

Έπρεπε να είσαι 100% Έλληνας. Γεννήθηκα στην Τουρκία και πίστευα ότι θα είχα την ευκαιρία να παίξω για αυτούς, αλλά χρειαζόταν να περάσω ένα χρόνο ακόμα εκεί ακόμα και να εξεταστεί η περίπτωση για διαβατήριο».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Αταμάν: «Δεν παίξαμε πολύ καλό μπάσκετ»

Στα ερχόμενα παιχνίδια της Euroelague, αναφέρθηκε ο Εργκίν Αταμάν. «Αγχώθηκε» για τρία δεκ…