Κεντρική Αρθρογράφοι Κυριακάκης Οι μισές ομάδες της Α1 στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Οι μισές ομάδες της Α1 στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις

eurocup women jpg

Μεγαλεία στο γυναικείο μπάσκετ.. καθώς μία μία οι ομάδες που δικαιούνται, δηλώνουν συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Kάτι που πριν λίγα χρόνια ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Από το 2011, που ήταν η τελευταία φορά που ο Αθηναϊκός συμμετείχε, και θυμίζω έφτασε στα ημιτελικά του Eurocup, την επόμενη δηλαδή χρονιά από την κατάκτηση του, επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή.

Μόνο ο Ολυμπιακός συμμετείχε στο Eurocup και μία φορά στους ομίλους της Ευρωλιγκας, ενώ μία συμμετοχή είχε η Νίκη Λευκάδας… Αυτή ήταν όλη και όλη η παρουσία μας στην Ευρώπη.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην αξιολόγηση των ομάδων τής FIBA. Από πέρυσι όλα άλλαξαν καθώς πήγαν στο Eurocup πέντε Ελληνικές ομάδες.

Φαντάζομαι ότι σημαντικό λόγο έπαιξε και παίζει η εξαγγελία του υπουργού για ενίσχυση, με ένα σεβαστό ποσό, των ομάδων οι οποίες λαμβάνουν μέρος σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν και μαθαίνω ότι ακόμα δεν έχουν εισπράξει τα περσινά!

Έτσι φέτος, εκτός Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού δήλωσαν συμμετοχή για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελευθερία Μοσχάτου, για πρώτη ο ΟΑ Χανίων, η Δάφνη Αγ. Δημητρίου και ακούω επιστροφή μετά από πολλά χρόνια των Εσπερίδων.

Μεγάλα πράγματα, αν και κάποιες ομάδες μετά την εισήγηση τους και αποδοχή της Ομοσπονδίας για τρεις μη Ευρωπαίες, θα αναγκαστούν, αν δεν έχουν κοινοτική, να αγωνιστούν μείον μία ξένη παίκτρια, καθώς ως γνωστόν η FIBA επιτρέπει μέχρι δύο.

Όπως πέρυσι, θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός θα μπει πάλι σε ομίλους, οι υπόλοιπες προφανώς θα παίξουν προκριματικούς διπλούς αγώνες και αν προκριθούν θα τοποθετηθούν στους ομίλους του Eurocup.

Αφήνω τελευταίο τον Ολυμπιακό που υπάρχει η συνήθης… μυστικοπάθεια. Μαθαίνω ότι η επιστροφή, ενεργά, στα πράγματα της μεγάλης δύναμης που ακούει στο όνομα, Γιώργος Λεριώτης, σηματοδοτεί τη συμμετοχή πιθανότατα στους ομίλους της Ευρωλιγκας, για δεύτερη φορά στην ιστορία. Αφού προφανώς θα έχει κάποιες διαβεβαιώσεις ειδικά τώρα με την απουσία των τριών Ρωσικών ομάδων, οι οποίες ήταν πέρυσι στους ομίλους.

Ο Ολυμπιακός εκτός των ανανεώσεων των Ελληνικών παικτριών, δεν έχει ανακοινώσει επίσημα καμία κίνηση του, ούτε για τις προθέσεις του για τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ούτε για τις μεταγραφές των ξένων με πρώτο όνομα την WNBAer Αμερικανίδα σέντερ Μέγκαν Γκούσταφσον ούτε των υπολοίπων. Μαθαίνουμε απλά κάποια συγκεκριμένα ονόματα μεταξύ αυτών μία Ισπανίδα γκαρντ και μία Λετονή φόργουορντ.

Το αίτημα του Ολυμπιακού, να έχουν οι ομάδες τέσσερις ξένες αθλήτριες και να έχουν δικαίωμα στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν τρεις, έγινε δεκτό από την Ομοσπονδία, δείχνει την επιθυμία του για σταθερό σχήμα εντός και εκτός Ελλάδας.

Να πούμε κάτι δε τελευταίο, ότι εκτός Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, Παναθηναϊκού που θα αναγκαστεί ενδεχομένως πάλι να παίξει στο ΟΑΚΑ ,οι υπόλοιπες ψάχνουν για έδρα Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Αυτά λοιπόν από ένα γυναικείο μπάσκετ στη χώρα μας, το οποίο συνεχώς κρύβει εκπλήξεις… ελπίζω για καλό του αυτή τη φορά.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μιχάλης Κυριακάκης
Περισσότερα σε Κυριακάκης

Δειτε επισης

Μπασκόνια – Βίρτους Μπολόνια 89-77

Ο Χάουαρντ έδωσε το εισιτήριο στη Μπασκόνια για την πρόκριση. Η Μάρκους Χάουανρτ έκανε ότι…