Ο υπεύθυνος προπονητής αναπτυξιακού για την ΕΣΚΑ και την ΕΣΚΑΝΑ, Σπύρος Σαμόλης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή « Ανάπτυξέ το » με την Αθηνά Πατρινού.
Αναλυτικά τα όσα είπε υπεύθυνος προπονητής αναπτυξιακού για την ΕΣΚΑ και την ΕΣΚΑΝΑ:
Για τις δράσεις τους:
«Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ομάδων σε ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ. Μαζί με εμένα υπάρχουν άλλοι τρεις προπονητές που έχουμε κατανεμηθεί να δούμε όλες τις ομάδες. Μέχρι στιγμής, έχουμε τελειώσει τις δύο επισκέψεις και είμαστε και στη διάρκεια της τρίτης.
Είχαμε ξεκινήσει βλέποντας τα παιδικά τμήματα όλων των ομάδων, μετέπειτα πήγαμε λίγο πιο κάτω στους παμπαίδες Α΄ και Β’, παιδιά γεννημένα τις χρονιές 2007 μέχρι 2009 και κάναμε αρκετή ενασχόληση όσον αφορά και τα εφηβικά. Το βασικό είναι ότι έχουμε κάνει καταγραφή όλων των σωματείων.
Ό,τι μας έχουν πει το έχουμε καταγράψει. Έχουμε κάνει αρκετά «κλιμάκια», αρκετές προπονήσεις με τα παιδιά όλων αυτών των ηλικιών και αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα τελευταίο προγραμματισμένο «κλιμάκιο» για 23-24 Ιουνίου, που θα είναι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί 2008 και 2009».
Για όσα έχουν καταγράψει:
«Η βασική καταγραφή που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι σχετικά με τον αριθμό των παιδιών. Είναι κάτι που θέλαμε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σχετικά με το πόσα παιδιά ασχολούνται με το μπάσκετ. Πολύ σημαντική καταγραφή έγινε όσον αφορά διάφορα προβλήματα που έχουν οι σύλλογοι.
Εκεί συναντήσαμε στην πλειοψηφία των ομάδων το πρόβλημα του γηπέδου. Είτε δεν υπάρχουν κλειστά γυμναστήρια, είτε υπάρχουν δυσκολίες και περιορισμοί στις ώρες, είτε χρησιμοποιούν πολλές ομάδες το ίδιο κλειστό γυμναστήριο και δημιουργούνται προβλήματα. Γενικότερα η διάθεση ήταν πολύ καλή και η ανταπόκριση πολύ θετική.
Η πλειοψηφία των ομάδων χαίρονται όταν βλέπουν έναν άνθρωπο να είναι κοντά τους, ακόμη και οι γονείς με τα παιδιά νιώθουν μια ικανοποίηση ότι η Ομοσπονδία είναι κοντά τους και τους βοηθάει. Είναι κάτι που κι εμείς θέλαμε απ’ την πλευρά μας να εκφράσουμε, ότι θα είμαστε δίπλα στα σωματεία».
Για την περιοχή όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα:
«Σίγουρα στην περιοχή του Πειραιά. Απ’ ό,τι μου έχουν πει τα σωματεία, ο Πειραιάς διαθέτει ένα κλειστό γυμναστήριο για όλες τις ομάδες και είναι πολύ δύσκολο ένα κλειστό γυμναστήριο να μπορέσει να εξυπηρετήσει μια τέτοια Περιφέρεια και έναν τόσο μεγάλο αριθμό ομάδων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν θέματα με δημοτικές αρχές, καθώς τα περισσότερα γυμναστήρια είναι δημοτικά, με αποτέλεσμα να μη μπορεί τόσο εύκολα να μπει η ΕΟΚ. Υπάρχει σχέδιο, πλάνο και προσπάθεια να βρεθούν ενναλακτικές λύσεις όσον αφορά στο γηπεδικό».
Για τον αριθμό των παιδιών που είναι στις ομάδες:
«Μετά τον κορονοϊό και το lockdown, υπήρχε αρκετά μεγάλη μείωση του αριθμού των παιδιών που συνέχισαν να είναι στο μπάσκετ. Φέτος πιστεύω ότι ήταν μια μεταβατική χρονιά, απ’ την άποψη ότι προσπαθούμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε και να ξαναφέρουμε τα παιδιά πίσω στον αθλητισμό και το μπάσκετ.
Ένας πολύ σημαντικός τρόπος, που αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη και τον κάνει η Ομοσπονδία και θα το συνεχίσει μέχρι το Σεπτέμβρη, είναι ένα πρόγραμμα που πηγαίνουν οι προπονητές στα σχολεία, ώστε να έρθουν σ’ επαφή με μαθητές είτε δημοτικού είτε γυμνασίου, για να τους μάθουν τα μυστικά του μπάσκετ και να τους κινήσουν το ενδιαφέρον ν’ ασχοληθούν με το άθλημα.
Ειδικά όταν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ευρέως γνωστοί, όπως ο Κώστας Τσαρτσαρής και η Εβίνα Μάλτση, που πηγαίνουν στα σχολεία και τρέχουν πρόγραμμα για το σχολικό αθλητισμό, μ’ αυτές τις κινήσεις που κάνουμε σιγά σιγά θα επανέλθει ο αριθμός των παιδιών και θα προσπαθήσουμε όλοι ν’ αυξάνεται κάθε χρόνο».