Το esake.gr αρχίζει την παρουσίαση των 13 ομάδων της Stoiximan.gr Basket League της σεζόν 2021-22, της 30ής στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος με την πρώτη ομάδα που μπαίνει στο μικροσκόπιο να είναι ο Ηρακλής. Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του για την ομάδα της Θεσσαλονίκης που υποχρεώθηκε για τρίτη φορά στην ιστορία της στον υποβιβασμό.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ
Οι «κυανόλευκοι» όμως έκαναν μία μεγάλη προσπάθεια μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, μέσα από αρκετές δυσκολίες και μία διαδρομή που χαρακτηρίστηκε από τις πολλές αλλαγές που είχαν ως αποτέλεσμα να βγάλει τη σεζόν με τέσσερις προπονητές και 23 παίκτες εκ των οποίων 12 ήταν ξένοι. Ο Ηρακλής έκανε τον ίδιο αριθμό νικών με τον Ιωνικό αλλά είναι αυτός που υποχρεώθηκε στον υποβιβασμό αφού αφενός μειονεκτούσε έναντι της ομάδας της Νίκαιας κι αφετέρου ολοκλήρωσε τη σεζόν με μία αφαίρεση τριών βαθμών.
Τι άφησε η σεζόν για τον Ηρακλή;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 6 νίκες – 18 ήττες – 13η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Σε ένα τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ο Ηρακλής την καλύτερη εμφάνιση του στη φετινή Stoiximan Basket League, τουλάχιστον με βάση το ranking. Έφτασε σε επίδοση 111 βαθμών στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Άρη τον οποίο νίκησε με 91-86 έχοντας: 27/30 βολές, 14/35 δίποντα, 12/33 τρίποντα, 24-13 ριμπάουντ, οχτώ λάθη, 17 ασίστ, 10 κλεψίματα και τρεις τάπες.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Το παιχνίδι του δεύτερου γύρου με τον Ολυμπιακό ήταν ειδικών συνθηκών, αφού ο Ηρακλής παρουσιάστηκε στο ΣΕΦ έχοντας διαθέσιμους πέντε επαγγελματίες και δύο πιτσιρικάδες. Ηττήθηκε με 94-65 και εκείνο το παιχνίδι, στατιστικά, ήταν το χειρότερο του στο φετινό Πρωτάθλημα αφού είχε 43 ranking. Ήταν μία επίδοση στην οποία οδηγήθηκε έχοντας: 11/16 βολές, 21/38 δίποντα, 4/18 τρίποντα, 27-9 ριμπάουντ, 31 λάθη –νέο αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του Πρωταθλήματος- 10 ασίστ, επτά κλεψίματα και μία τάπα.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τέσσερις προπονητές καθοδήγησαν τον Ηρακλή στο φετινό Πρωτάθλημα. Η σεζόν άρχισε με εκείνον με τον οποίο τελείωσε η προηγούμενη, τον Θανάση Σκουρτόπουλο που αποχώρησε μετά την 3η αγωνιστική με ρεκόρ 0-2 αφού ο Ηρακλής έκανε το ρεπό του στην πρεμιέρα. Ο άμεσος συνεργάτης του Παντελής Μπούτσκος κοουτσάρισε τους «κυανόλευκους» στο εντός έδρας ματς της 4ης αγωνιστικής κόντρα στον Ολυμπιακό για να αναλάβει στη συνέχεια ο Στέργιος Κουφός. Και εκείνος όμως έμεινε μόνο για δύο ματς Πρωταθλήματος στον πάγκο της ομάδας έχοντας μία νίκη και μία ήττα.
Ο Κώστας Μέξας ήταν εκείνος που έμεινε για το μεγαλύτερο διάστημα στον πάγκο του Ηρακλή. Επέστρεψε στο Ιβανώφειο για μία τρίτη θητεία και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του, μετρώντας στη διάρκεια της σεζόν –ως προς το Πρωτάθλημα- πέντε νίκες και 14 ήττες. Με τα τρία ματς που είχε κάνει στον Ηρακλή ως πρώτος προπονητής και στη σεζόν 2010-11, ο Μέξας έφτασε συνολικά τα 22 και είναι πλέον ο 6ος της σχετικής λίστας στα χρόνια της Stoiximan Basket League.
Ο ΜVP: Ο Μπράντον Γκάρετ ήταν ένας από τους ξένους που αποκτήθηκαν στην πορεία της σεζόν και πραγματοποίησε καλά παιχνίδια με τα κυανόλευκα. Στο τέλος του δρόμου ήταν ο παίκτης με τον μεγαλύτερο αριθμό ranking αφού έφτασε τους 303 βαθμούς σε 18 αγώνες. Αρκετά πιο πίσω στη λίστα των απόλυτων αριθμών ήταν ο Τόνι Ντάγκλας με 206 βαθμούς ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Κώστας Παπαδάκης με 180.
Η εικόνα της λίστας των πολυτιμότερων παικτών του Ηρακλή είναι διαφορετική σε μέσους όρους αφού σε αυτήν την περίπτωση της πρωτιά είχε ο Τόνι Ντάγκλας. Ο έμπειρος Αμερικανός γκαρντ στα 11 ματς Πρωταθλήματος που αγωνίστηκε με τους «κυανόλευκους» είχε μέσο όρο 18,7 στο ranking. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν ο Μπράντον Γκάρετ με 16,8 και ο Ρέτζι Λιντς που στα έξι ματς που έκανε στη Stoiximan Basket League είχε 14,7 ranking.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο παίκτης με τον μεγαλύτερο αριθμό ranking ήταν και αυτός με τον μεγαλύτερο αριθμό πόντων. Ο Μπράντον Γκάρετ ήταν ο μόνος παίκτης του Ηρακλή που έφτασε και ξεπέρασε τους 200 στη φετινή Stoiximan Basket League, φτάνοντας τους 234 που τον κατατάσσουν στην 42η θέση των σκόρερ των «κυανόλευκων» στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Στη λίστα των σκόρερ με τους απόλυτους αριθμούς, τον Γκάρετ ακολούθησαν ο Τόνι Ντάγκλας με 195 και ο Μάικ Χένρι με 185 πόντους.
Ο Τόνι Ντάγκλας, όπως και στη λίστα των πολυτιμότερων, είχε και τον κορυφαίο μέσο όρο πόντων μεταξύ των παικτών που αγωνίστηκαν στον φετινό Ηρακλή αφού σημείωνε 17,7 ανά αγώνα. Τον ακολούθησαν ο Μάικ Χένρι με 14,2 και ο Κεϊσόν Γουντς με 13,2 στα πέντε ματς που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Σε αυτήν την κατηγορία δεν υπάρχει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Μπράντον Γκάρετ αφού ήταν ο κορυφαίος ριμπάουντερ του Ηρακλή τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε μέσο όρο. Ήταν ο μόνος με τριψήφιο αριθμό ριμπάουντ αφού μέτρησε 142 και τον ακολούθησαν ο Γάιος Σκορδίλης με 88 και ο Μάικ Χένρι με 77.
Ο Αμερικανός έδινε κατά μέσο όρο 7,9 ριμπάουντ στον Ηρακλή και την πρώτη τριάδα αυτής της λίστας συμπλήρωσαν ο Γιάννης Κουζέλογλου με 6,2 και ο Τόνι Ντάγκλας με 5,8.
Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Κώστας Παπαδάκης, ο παίκτες με τα περισσότερα παιχνίδια Πρωταθλήματος για τον φετινό Ηρακλή (23) ήταν και αυτός με τις περισσότερες ασίστ αφού μέτρησε 77. Με αυτόν τον αριθμό ο διεθνής γκαρντ πλασαρίστηκε στην πρώτη 20άδα της ιστορικές λίστας των πασέρ του Ηρακλή στη Stoiximan Basket League και είναι πλέον 18ος. Τον ακολούθησαν ο Τόνι Ντάγκλας με 52 και ο Δημήτρης Σταμάτης με 45 ασίστ.
Η εικόνα της λίστας των κορυφαίων πασέρ του Ηρακλή στη φετινή Stoiximan Basket League σε μέσους όρους ήταν διαφορετική. Ο Τόνι Ντάγκλας ήταν εκείνος με τις περισσότερες ασίστ ανά αγώνα, έχοντας 4,7 μία επίδοση την οποία ακολούθησαν ο Κώστας Παπαδάκης με 3,3 και ο Δημήτρης Σταμάτης με 2,4.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Οι 24 αγώνες στη Stoiximan Basket League άφησαν για τον Ηρακλή κάποιες ξεχωριστές επιδόσεις μιας βραδιάς, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο…