Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Ξένοιαστο καλοκαίρι με «άφαντα» μέτρα: Τι θα γίνει με self test, rapid test, εστίαση, πιστοποιητικά

Ξένοιαστο καλοκαίρι με «άφαντα» μέτρα: Τι θα γίνει με self test, rapid test, εστίαση, πιστοποιητικά

μάσκας Πλεύρης μέτρα Πρασσάς
Με την απελευθέρωση της μάσκας σε αρκετούς κλειστούς χώρους σηματοδοτείται η ελευθερία των πολιτών. Τα μέτρα ωστόσο αυτά, ενδεχομένως να επανέλθουν τον Σεπτέμβρη.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο τέλος του μήνα να γίνουν ανακοινώσεις για το που θα παραμείνουν οι μάσκες. Στις ανακοινώσεις προ μηνός είχε ανακοινωθεί ότι οι υποχρεωτικές μάσκες σε κλειστούς χώρους θα καταργηθούν ωστόσο θα υπάρξουν κάποιοι χώροι – εξαιρέσεις.

Όπως αποκάλυψε και τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός αυτοί οι χώροι θα είναι τα ΜΜΜ και τα νοσοκομεία τουλάχιστον ενώ ενδεχομένως σε αυτή την «ομάδα» κλειστών χώρων να προστεθούν και άλλοι.

Η απελευθέρωση των μέτρων που έχει ξεκινήσει σταδιακά εδώ και πάνω από ένα μήνα, αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις 31 Αυγούστου. Μετά, και αναλόγως τις καιρικές συνθήκες θα γίνει ξανά συζήτηση για το πως θα επιστρέψουν οι μαθητές από τις καλοκαιρινές διακοπές, για τους ανεμβολίαστους και την είσοδό τους στην εστίαση, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, την 4η δόση στον γενικό πληθυσμό, τα rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και τα self test των μαθητών.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι πολλά και όλα θα εξαρτηθούν με την πορεία της πανδημίας το καλοκαίρι. Είναι δεδομένο ότι ορισμένα μέτρα θα επιστρέψουν αλλά ακόμα δεν είναι γνωρίζουμε την κλίμακα που θα γίνει αυτή η επιστροφή.

Επιδημία αλλά με μέτρα

Όλο και εντονότερα ακούγεται το ενδεχόμενο μετατροπής της πανδημίας σε επιδημία. Ακόμα όμως και έτσι, απ’ ότι φαίνεται ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να ζει για αρκετό καιρό με μέτρα. Αυτό είπε και ο καθηγητής Βατόπουλος.

Όπως σημείωσε, «θα πρέπει να οργανώσουμε την καθημερινότητα μας από δω και πέρα, έχοντας στο μυαλό μας ότι υπάρχει ένα αναπνευστικά μεταδιδόμενο νόσημα, που μπορεί για κάποιους να γίνει βαρύ, ενίοτε και να αποβεί μοιραίο. Άρα πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα την κοινωνική μας ζωή. Δηλαδή οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να συνηθίσουν να αποφεύγουν τους συνωστισμούς και να φοράνε μάσκα. Οι πιο νέοι θα πρέπει από την πλευρά τους να προσέχουν τους πιο ηλικιωμένους κλπ.

Τα μέτρα που ισχύουν έως τέλος Αυγούστου

  • Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου καταργείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους.
  • Από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν στην εργασία τους με μόνο ένα rapid test την εβδομάδα.
  • Από 3η Μαΐου καταργείται η υποχρέωση για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία.
  • Δηλαδή, συνολικά, τέσσερις μήνες θα περάσουν χωρίς μέτρα και έπειτα, από τέλος καλοκαιριού, θα επαναξιολογηθούν.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…