Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Σύνοδος Κορυφής: «Λευκός καπνός» στο παρά πέντε για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το σκληρό μπρα ντε φερ με Ορμπάν

Σύνοδος Κορυφής: «Λευκός καπνός» στο παρά πέντε για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το σκληρό μπρα ντε φερ με Ορμπάν

Ρωσία Φινλανδία κορυφής
Η Σύνοδος Κορυφής ύστερα από ένα θρίλερ που κράτησε ώρες, αποφάσισε να μειώσει κατά 90% τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 2022. Όλο το παρασκήνιο από τς πολύωρες διαπραγματεύσεις για να καμφθούν οι ενστάσεις του Ορμπάν.

Συμφωνία επετεύχθη λίγο πριν τα μεσάνυχτα τοπική ώρα σε πολιτικό επίπεδο για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας για «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», στην πράξη ως το τέλος του έτους η μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα φτάσει το 90% του συνόλου.

Για «ισχυρό πολιτικό σήμα» μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε.. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

 

«Αυτό καλύπτει αμέσως περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, μειώνοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» υπογράμμισε.

 

 

Σκληρό μπρα ντε φερ Ευρωπαίων ηγετών με τον Όρμπαν

Σχετικά με τις εγγυήσεις που ζητούσε ο Βίκτορ Όρμπαν για να αποδεχθεί την πολιτική συμφωνία επί του πακέτου, ο κ. Μισέλ μίλησε για μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας ώστε «να προστατεύσουμε τη ασφάλεια εφοδιασμού του», διασφαλίζοντας παράλληλα τους ίσους όρους του ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Όρμπαν έθετε επιτακτικά το ζήτημα της διασφάλισης της τροφοδοσίας σε περίπτωση διακοπής της ροής από τον αγωγό Druzhba, που διέρχεται από την Ουκρανία.

Μήνυμα στην Τουρκία

Στο πεδίο των κυρώσεων το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία οι «27» στέλνουν εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει να «κλείνει το μάτι» στον Βλάντιμιρ Πούτιν και να συνταχθεί με τη Δύση.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να εντείνει τις πιέσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία για να αποτρέψουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της Ε.Ε.. Κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων ή βοήθειας της Ρωσίας με άλλα μέσα πρέπει να σταματήσει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Στις διατυπώσεις σχετικά με τον πόλεμο, δεν υπήρξε κάποια αναφορά σε κατάπαυση του πυρός οι ειρηνευτικές συνομιλίες, παρά τις σχετικές προτάσεις της Ιταλίας. Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η Ε.Ε. είναι «αμετακίνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» κατά της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., o πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, στη δεκάλεπτη παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο, ζήτησε την ταχύτερη δυνατή υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων.

Αιχμές Ζελένσκι

Στις διατυπώσεις σχετικά με τον πόλεμο, δεν υπήρξε κάποια αναφορά σε κατάπαυση του πυρός οι ειρηνευτικές συνομιλίες, παρά τις σχετικές προτάσεις της Ιταλίας. Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η Ε.Ε. είναι «αμετακίνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» κατά της ρωσικής εισβολής. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., o πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, στη δεκάλεπτη παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο, ζήτησε την ταχύτερη δυνατή υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένκσι, μιλώντας μέσω βίντεο προς τους ηγέτες της ΕΕ, τους κατηγόρησε ότι ήταν πολύ ήπιοι απέναντι στη Μόσχα.

«Γιατί εξαρτάστε από τη Ρωσία, από την πίεσή τους, και όχι το αντίστροφο; Η Ρωσία πρέπει να εξαρτάται από εσάς. Γιατί η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα πουλώντας ενέργεια;» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Η ΕΕ έχει επιβάλει πέντε γύρους κυρώσεων από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, επιδεικνύοντας πρωτοφανή ταχύτητα και ενότητα δεδομένης της πολυπλοκότητας των μέτρων.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε κατά την αποχώρησή του από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες ότι εξεπλάγη από την εξέλιξη των γεγονότων.

«Στην αρχή του βραδιού δεν ήμουν καθόλου αισιόδοξος, αλλά στις 23:00 περίπου, έγινε», είπε, προσθέτοντας ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί δεν θα πρέπει να είναι δύσκολες.

Πακέτο στήριξης

Η σύνοδος κορυφής κατέληξε επίσης σε συμφωνία για ένα πακέτο δανείων της ΕΕ αξίας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με μια μικρή συνιστώσα επιχορηγήσεων για την κάλυψη μέρους των τόκων, για την Ουκρανία προκειμένου να διατηρήσει την κυβέρνησή της και να πληρώσει μισθούς για περίπου δύο μήνες.

Οι ηγέτες υποστήριξαν επίσης τη δημιουργία ενός διεθνούς ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, με λεπτομέρειες που θα αποφασιστούν αργότερα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…