Όπως λέει η Άρτεμις Σπανού, όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει μια άλλη…
Η Σπανού είναι 29 ετών και έχει καταφέρει πάρα πολλά στην καριέρα της. Από την Αμερική μέχρι και την Ευρώπη η Ελληνίδα φόργουορντ έχει παντού διακρίσεις. Ως ebasket είχαμε την τιμή να μας παραχωρήσει μια εκτενή συνέντευξη.
Η δυναμική αθλήτρια τη σεζόν που τελείωσε περίπου πριν 2 μήνες, κατέκτησε το νταμπλ με την Πολκοβίτσε. Μάλιστα έγραψε και αθλητική ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη αθλήτρια που κατέκτησε το νταμπλ με δυο διαφορετικές ομάδες στην ίδια χώρα του εξωτερικού. Τί έχει να πει για αυτό; «Να σου πω την αλήθεια για εμένα δεν το βλέπω έτσι».
«Το βλέπω σαν μια επιτυχία για την καριέρα μου και μια ακόμα επιτυχημένη χρονιά σε προσωπικό επίπεδο και αυτό με κάνει χαρούμενη. Μου αρέσει να είμαι σε ομάδες που κερδίζουν και διεκδικούν στόχους, όποτε κερδίζοντας Νταμπλ φέτος ήταν ένας λόγος για να φύγω από την Πολωνία με ένα τεράστιο χαμόγελο για μια ακόμη χρονιά».
Η Σπανού, τοποθετήθηκε για τον τρόπο που έδωσε στην Πολκοβίτσε δυο τρόπαια, αλλά και μια πολύ καλή ευρωπαϊκή πορεία. Ακόμα τόνισε ότι η πολωνική ομάδα είναι μια οικογένεια που έχουν καταφέρει πολλά μαζί, ενώ χαρακτήρισε την Εθνική Γυναικών «Ομάδα της καρδιάς της».
«Η ομάδα μας φέτος ήταν στημένη σωστά με καλές παίκτριες σε κάθε θέση , οι οποίες καταφέραμε να αποδεχτούμε το ρόλο μας και η καθεμία να βγάζει τον καλό της εαυτό για να βοηθήσει την ομάδα να κερδίσει. Από το προπονητή μας μέχρι και την πιο μικρή παίκτρια, όλες είχαμε μια φράση που την λέγαμε όλο το χρόνο , η οποίος ήταν: μαζί είμαστε καλύτερες.
Ομάδα της καρδιάς μου είναι και θα είναι πάντα η εθνική μας ομάδα, αλλά την Πολκοβιτσε την βλέπω σαν μικρή οικογένεια που έχουμε καταφέρει πολλά μαζί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Άρτεμις Σπανού.
«Η πορεία της Πολκοβίτσε στο Euroccup γυναικών, εχέγγυο για την κατάκτηση του νταμπλ στην Πολωνία»
Η Πολκοβίτσε έμεινε για ένα καλάθι εκτός Final 4 του Eurocup γυναικών, στο οποίο εν τέλει πήγε η Βαλένθια. Σύμφωνα με την Αρτέμιδα Σπανού, η καλή πορεία των «πορτοκαλί» στην Ευρώπη ήταν εκείνη που βοήθησε αρκετά προκειμένου να κατακτηθεί το νταμπλ στην Πολωνία.
Στο ίδιο πρωτάθλημα αγωνίζεται και η γκαρντ της Εθνικής Γυναικών, Πηνελόπη Παυλοπούλου. Όπως λέει η Σπανού μια αγκαλιά από παίκτρια της ίδιας χώρας όταν είσαι στο εξωτερικό, σου βάζει το χαμόγελο στο στόμα.
Στο Eurocup γυναικών ουσιαστικά μείνατε έξω για ένα καλάθι. Πόσο εύκολο είναι για μια ομάδα να πάει παρακάτω μετά από αυτό; Τι λέγατε μεταξύ σας προκειμένου να γυρίσει το τσιπάκι;
«Είχαμε μια καλή πορεία στο Eurocup αλλά σίγουρα είναι δύσκολο να μένεις εκτός 4αδας για ένα καλάθι και μας στεναχώρησε πολύ εκείνη τη στιγμή. Αλλά από την άλλη πλευρά, φτάνοντας τόσο μακρυά στην Ευρώπη, καταλάβαμε ποσό καλή ομάδα είμαστε και μας έδωσε κίνητρο να δουλέψουμε ακόμα καλύτερα και περισσότερο για να διεκδικήσουμε τους τίτλους στο πολωνικό πρωτάθλημα, όπως και έγινε».
Πως είναι που βρίσκεται και η Παυλοπούλου στην Πολωνία; Κάνει λίγο πιο ωραία την ζωή να υπάρχει μια ακόμα Ελληνίδα παίκτρια στο ίδιο πρωτάθλημα και την ίδια χώρα; Γενικά λίγα λόγια αν μπορείς για τη ζωή εκεί.
«Ναι σίγουρα είναι ωραίο να ξέρεις ότι στο ίδιο πρωτάθλημα και στην ίδια χώρα βρίσκεται μια ακόμα Ελληνίδα. Η απόσταση δεν ήταν ιδανική ώστε να βλεπόμαστε στα ρεπό μας αλλά καταφέραμε να βρεθούμε μια φορά εκτός παρκέ. Μια αγκαλιά από ένα άτομο που γνωρίζεις και το να μιλάς ελληνικά είναι πάντα πράγματα που σου βάζουν χαμόγελο όταν είσαι εξωτερικό.
Η ζωή στη Πολωνία θα έλεγα πως είναι απλή , για εμένα ειδικα που βρισκόμουν σε χωριό ήταν εύκολη , χωρίς πολλές αποστάσεις και πάντα συγκέντρωση στο μπάσκετ».
Κάποια πράγματα στη ζωή δεν είναι τυχαία… Είναι όπως λέμε καρμικά! Ή όπως λέει η Άρτεμις Σπανού, όταν μια πόρτα κλείνει μια άλλη ανοίγει. Φαίνεται ότι η φιλοσοφία αυτή την έχει πάει μπροστά, μιας και πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες Ελληνίδες αθλήτριες.
Τελικά μήπως ήταν καρμικό που ο Πανιώνιος δεν είχε ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών;
«Χαχα όπως φάνηκε ήταν. Αν υπήρχε τότε ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών δεν νομίζω να είχα δοκιμάσει να παίξω μπάσκετ. Όποτε όπως λένε, όταν μια πόρτα κλείνει , μια άλλη ανοίγει…και αυτό έγινε στη περίπτωση μου και δεν έχω κάποια προσομοίωση για αυτό».
Η Άρτεμις Σπανού είναι αθλητική ψυχολόγος. Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πως διαχειρίζεται μια νεαρή αθλήτρια, ή νεαρός αθλητής μια μεγάλη επιτυχία που έρχεται από νωρίς. Τέτοια ήταν άλλωστε και η ανάδειξη της, ως πρώτη σκόρερ στην Α1 Γυναικών, σε ηλικία μόλις 19 ετών.
Σε ηλικία μόλις 19 ετών είσαι πρώτη σκόρερ στην Α1. Πως διαχειρίζεσαι αυτή την επιτυχία; Τί σου λένε οι προπονητές; Μιας και είσαι αθλητική ψυχολόγος αν θες να μου πεις: Όταν κάνεις μια επιτυχία μπορείς να δεις τι πρέπει να βελτιώσεις;
«Σε πιο μικρή ηλικία δεν μπορείς να καταλάβεις ότι είναι επιτυχίες, παίζεις μπάσκετ γιατί το αγαπάς και σε κάνει χαρούμενη και αυτό έκανα και εγώ. Το διασκέδαζα και ήθελα πάντα μα ακούω και να γίνομαι καλύτερη όποτε έκανα πράγματα. Έβαζα μικρούς στόχους και δεν σταματούσα αν δεν τους πετύχαινα. Όποτε υπήρχε συγκέντρωση στο στόχο.
Πως το βλέπω εγώ, είναι ότι ειδικά όταν κανεις επιτυχία, εκεί είναι που πρέπει μα συνεχίσεις να βελτιώνεσαι και να γίνεσαι καλύτερος γιατί την επόμενη χρόνια όλοι θα έρθουν και θα θέλουν να σε κερδίσουν, γιατί όλοι θέλουν να κερδίζουν τον καλύτερο, έτσι πάει. Όποτε πάντα πρέπει να υπάρχει κίνητρο για βελτίωση».
Σπανού: Οι διακρίσεις και η ζωή στις ΗΠΑ
Η Σπανού τη σεζόν 2010-11, εντάχθηκε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Ρόμπερτ Μόρις του Ιλινόις στις ΗΠΑ, όπου συνέχισε την καλαθοσφαίριση και παράλληλα σπούδαζε. Είναι ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία. Το 2011 επιλέχθηκε ως η κορυφαία Ρούκι παίκτρια της χρονιάς στο Κολεγιακό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ.
Το 2014 και πριν την αποφοίτηση της από το Κολέγιο, η Σπανού, ανακοινώθηκε ως κορυφαία παίκτρια (σε άνδρες και γυναίκες) στην ιστορία του Κολεγιακού Πρωταθλήματος των ΗΠΑ. Παράλληλα, τον Μάιο του 2014, ήταν Πρωταθλήτρια με την Ομάδα του Ρόμπερτ Μόρις της Αμερικής, με υψηλό σκορ για την ίδια, αλλά και η πολυτιμότερη παίκτρια του αγώνα.
Μετέπειτα τον Μάιο του 2014, έγινε DRAFT στο WNBA, στην κορυφαία διοργάνωση των ΗΠΑγια ανάδειξη παικτριών και επιλέχθηκε με την ομάδα των Ουάσινγκτον Μίστικς.
Πως είναι να ακούς μέσα στην πατρίδα του μπάσκετ (ΗΠΑ) ότι είσαι η κορυφαία παίκτρια κολεγιακού πρωταθλήματος τα έτη 2010-2020; Πως ήταν η εμπειρία στις ΗΠΑ γενικά; Τι πιστεύεις ότι σου προσέφερε;
«Θα έλεγα μια από τις καλύτερες εμπειρίες. Αν πήγαινα πίσω το χρόνο, θα το ξαναέκανα διότι με δίδαξε πολλά στο μπάσκετ αλλά και εκτός. Με έμαθε να είμαι επαγγελματίας στο γήπεδο και μου έδειξε σε τι πράγματα πρέπει να δουλέψω για να φτάσω τους στόχους μου. Με ωρίμασε εκτός γηπέδου και με ετοίμασε για το επόμενο βήμα που θα ερχόταν.
Σίγουρα δεν ήταν εύκολο να είσαι 17-18-19 χρόνων και μόνη σε μια ξένη χώρα αλλά αυτά που κερδίζεις από αυτή την εμπειρία είναι πολλά».
Σπανού: «Η Εθνική ομάδα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον»
Στη συνέχεια, η κουβέντα πήγε τόσο στον τρόπο παιχνιδιού της Σπανού, όσο και στο ελληνικό μπάσκετ γυναικών γενικότερα. Όπως λέει η ίδια η Ελληνίδα φόργουορντ, ως μεγαλύτερο προτέρημα στο παιχνίδι της είναι το μυαλό που βγάζει στο παρκέ. Ακόμα, όπως λέει, όταν λαμβάνει κάποια πρόταση στα χέρια της θέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δεν ξεχωρίζει αν αυτή προέρχεται από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό.
Τέλος η συνέντευξη με την Αρτέμιδα Σπανού κλείνει με την αναφορά από μεριάς της για το ποιους αθλητές και αθλήτριες της αρέσει να βλέπει σε μπάσκετ ανδρών και γυναικών.
Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο προτέρημα και ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα στο παιχνίδι σου;
«Θα έλεγα πως δουλεύω πολύ στο παιχνίδι μου και θέλω συνέχεια μα βελτιώνομαι, και αυτό προσπαθώ. Το μεγαλύτερο μου προτέρημα θα έλεγα πως είναι το μυαλό μου και σίγουρα έχω ελαττώματα που μπορώ να βελτιώσω, όπως η ντρίπλα, το σουτ . Αλλά γιαυτό κάνουμε προπόνηση, ώστε να φτιάχνουμε πράγματα συνέχεια».
Ας πούμε ότι μια ομάδα από την Ελλάδα σου κάνει πρόταση. Τί χαρακτηριστικά πρέπει να έχει αυτή η πρόταση προκειμένου να σε κάνει να γυρίσεις;
«Δεν ξεχωρίζω ομάδα Ελλάδας και εκτός Ελλάδας. Όλες μου τις προτάσεις τις βάζω κάτω και τις αναλύω με τα ίδια πράγματα. Ο ρόλος μου στην ομάδα, οι στόχοι της ομάδας σε Ευρώπη και τοπικό πρωτάθλημα, το χρηματικό ποσό, ο προπονητής, αλλά και οι συμπαίκτριες που θα έχω. Όποτε το ίδιο θα έκανα και σε πρόταση από ελληνική ομάδα».
Σε «τρώει» καθόλου το γεγονός ότι το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα διαχρονικά είναι «παραμελημένο»; Πιστεύεις ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση;
«Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλά χρόνια να παίξω στην Ελλάδαόποτε δεν θα σου πω τι πράγματα μπορούν να αλλάξουν γιατί δεν τα γνωρίζω , αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να αλλάξουν , όπως θα μπορούσαν να αλλάξουν και σε κάθε άλλο πρωτάθλημα στο εξωτερικό, πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση».
Κεφάλαιο Εθνική Ομάδα: Πως βλέπεις το νέο τεχνικό επιτελείο; Πιστεύεις ότι έχει μέλλον η Εθνική ομάδα; Μπορεί να πάει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης και να πετύχει κάτι καλό;
«Η εθνική μας ομάδα με το καινούργιο επιτελείο ξεκίνησε καλά τα πρώτα παράθυρα του Νοεμβρίου και προκριματικά για το πανευρωπαϊκό του χρόνου. Μέλλον υπήρχε και πάντα θα υπάρχει στην εθνική μας ομάδα. Ταλέντο και διάθεση από τις παίκτριες και τους προπονητές υπάρχει όποτε στο χέρι μας είναι να βρεθούμε σε μεγάλη διοργάνωση και να εκπροσωπήσουμε τη χώρας μας στο επίπεδο που είμαστε».
Ποιόν παίκτη από το μπάσκετ ανδρών απολαμβάνεις να βλέπεις και παίκτρια από το μπάσκετ γυναικών απολαμβάνεις να βλέπεις;
«Θα έλεγα ότι βλέπω περισσότερο παίκτες και παίκτριες που παίζουν τη θέση μου. Όποτε από άντρες μου αρέσει να βλέπω Πρίντεζη, Βεζενκοβ, Μέλι… και από γυναίκες Πάρκερ, Στιούαρτ, Τζοόυνς».