Κεντρική Γυναίκες Παναθηναϊκός: Παραδίδει μαθήματα πρωταθλητισμού…

Παναθηναϊκός: Παραδίδει μαθήματα πρωταθλητισμού…

Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός κάνει εξαιρετική σειρά τελικών με τον Ολυμπιακό αποδεικνύοντας ότι όταν κάποια «μυστικά» του μπάσκετ τίθενται σε εφαρμογή, καταργούνται οι έννοιες φαβορί και outsider.

Κι όταν λέμε μυστικά μην πάει ο νου σας σε τίποτα στοές και μυστήρια πράγματα. Απλά! Η μαέστρος Καπογιάννη από την κατάκτηση του Κυπέλλου και μετά δούλεψε πολύ με το μυαλό και την ψυχολογία των παικτριών της. Με τον τρόπο που παίζουν οι «πράσινες» φαίνεται να μη δίνουν καμία σημασία στις ελλείψεις στη θέση «5». Έχουν καταλάβει ότι την ιστορία της γράφουν οι παρούσες.

Ο Παναθηναϊκός έχει πατήσει στην «χαλαρότητα» του Ολυμπιακού και για αρκετά λεπτά, παίζει πολύ καλό μπάσκετ έχοντας και το προβάδισμα. Έχει καταφέρει να μετατρέψει την έλλειψη ψηλής σε περισσότερη ενέργεια από τα γκαρντ. Γνωρίζοντας ότι θα χάσουν τη μάχη των ριμπάουντ, παλεύουν για κάθε μπάλα, δίνοντας βάρος στα κλεψίματα και τους αιφνιδιασμούς.

Βγάζουν σκληράδα στην άμυνα και έχοντας περισσότερη ενέργεια, οι παίκτριες της Καπογιάννη πάνε πρώτες στη μπάλα. Αυτό έχει φέρει άλλωστε και τις πάρα πολλές βολές στο δεύτερο τελικό στη Λεωφόρο. Μπορεί η διαιτησία να το παράκανε λίγο με ορισμένα σφυρίγματα, αλλά οι «πράσινες» με την ενέργειά τους έχουν εγκλωβίσει τις «ερυθρόλευκες».

paooly e1652112576814

Παναθηναϊκός με οδηγό την άμυνα πάει φουλ για κούπα…

Τι δίνει δυο σερί νίκες στον ΠΑΟ; Μα η άμυνα φυσικά. Οι παίκτριες της Καπογιάννη μπήκαν μέσα ψυχωμένες, με φρέσκα πόδια και μυαλό. Βάζουν το χέρι τους σε κάθε σουτ. Ειδικά όσον αφορά τη διαφορά ύψους, ο Παναθηναϊκός αντιπαραβάλει την ταχύτητα σκέψης και τις καλές αποφάσεις. Σουτάρει πολύ πιο οικονομικά, παίρνοντας προσπάθειες απέξω με φειδώ, ενώ επενδύει αρκετά στο σουτ μέσης απόστασης.

Ο Παναθηναϊκός, κλείνει πολύ καλά το ζωγραφιστό του πιέζοντας τον Ολυμπιακό. Οδηγώντας σε λάθη τις αντίπαλές τους οι «πράσινες» σπαταλούν σωστά ακόμα και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους. Έχουν καθαρό μυαλό και το έχουν πιστέψει πραγματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν πλέον και το ψυχολογικό πλεονέκτημα κόντρα στον Ολυμπιακό.

Πολυτελές αμάξι με ξεφουσκωμένο λάστιχο ο Ολυμπιακός…

Ο Ολυμπιακός μέχρι και τις 10/3 έκανε μια ΤΡΟΜΕΡΉ σεζόν. Οι επιτυχίες έρχονταν η μία πίσω από την άλλη. Νίκες στα ντέρμπι, ευρωπαϊκή υπέρβαση, κατάκτηση Κυπέλλου, ό , τι θέλετε είχε ο μπαχτσές των θαυμάτων του Ζίμπαρτς. Όλα αυτά συνδυασμένα και με καλό μπάσκετ σε πολλά παιχνίδια!

Ωστόσο στους τελικούς δεν έχει μπει καλά ο Ολυμπιακός. Έχοντας ένα ρόστερ πολύ πιο πλήρες από τον «αιώνιο» αντίπαλο, δείχνει να έχει υποτιμήσει τον Παναθηναϊκό. Το τί σκέφτονται οι παίκτριες κανείς δε μπορεί να το ξέρει και καλό θα είναι όσοι είμαστε απέξω από την ομάδα να μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα. Μοιάζει σαν ένα πολυτελές αμάξι που ξεκινάει τρομερά αλλά στη συνέχεια το λάστιχο ξεφουσκώνει…

Ας μείνουμε όμως στην εικόνα που βγαίνει στο παρκέ. Μπορεί ο Ολυμπιακός να μπαίνει κάπως καλά στα σε δεύτερο, τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο, όμως μετά χάνει συνεχώς ένταση. Δεν κλείνει καθόλου καλά το ζωγραφιστό εν αντιθέσει με την κανονική περίοδο. Δε βγάζει ενέργεια και δεν παίζει σχεδόν καθόλου άμυνα. Ταυτόχρονα, όταν παίρνει διαφορά 3-4 πόντων φέρεται σα να ελέγχει το ματς. Σουτάκια κάτω από το καλάθι με χαλαρότητα και αβίαστα λάθη. Παράλληλα δεν πιέζει τη μπάλα.

paooly3 e1652112641498

Αν για κάτι διακρίθηκε ο Ολυμπιακός στην κανονική περίοδο και τον ημιτελικό Κυπέλλου, είναι η τρομερή πίεση που ασκούσε στις αντίπαλες παίκτριες. Στους τελικούς έχει λείψει σε μεγάλο βαθμό αυτό.

Έχει ακόμα ελπίδες η ομάδα του Ζίμπαρτς; Σαφώς! Αν βελτιώσει την εικόνα θα δείτε ότι ο Παναθηναϊκός δεν αντέχει για πολλή ώρα σε υψηλά επίπεδα έντασης. Πρέπει όμως όλες οι έμπειρες παίκτριες να αλλάξουν το… «τσιπάκι». Να μη μείνουν στις φανέλες, αλλά ούτε και στο θεωρητικά καλύτερο ρόστερ. Να σιγουρέψουν την επίθεσή τους και ειδικά το τελευταίο σουτ, να μη σουτάρουν τόσα πολλά τρίποντα. Να σπάσουν τη ζώνη βάζοντας τη μπάλα κοντά στο καλάθι.

Τώρα είναι η ώρα οι γκαρντ να διαβάσουν καλύτερα τα μις ματς, αλλά και οι ψηλές να παίξουν άμυνα στο ζωγραφιστό. Τώρα είναι η ώρα όλες τους να βάζουν το χέρι τους πρώτες στην άμυνα, κερδίζοντας πολλές κατοχές. Αλλιώς, αν ο Παναθηναϊκός κάνει το 3-2 υπέρ του, θα μιλάμε για πολύ ζόρικη κατάσταση…

Εν κατακλείδι:

Λόγω της βελτίωσης που έχει καταφέρει να εμφανίσει ο Παναθηναϊκός παρακολουθούμε μια σειρά τελικών που θα ζήλευε κάθε άθλημα. Αν εξαιρέσουμε τις ασχήμιες της Λύμουρα στο ΣΕΦ, αλλά και της Φιτζγκέραλντ holmes

(έπρεπε να έχει αποβληθεί) στη Λεωφόρο, μέσα στο παρκέ βλέπουμε ενδιαφέρουσα τακτική μάχη των δυο ομάδων. Η συνέχεια επί της οθόνης…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Εκτός και ο Λεσόρ

Εκτός και ο Λεσόρ με Περιστέρι. Ο Ματίας Λεσόρ έμεινε τελευταία στιγμή εκτός από τον αγώνα…