Κεντρική NBA NBA: Σέλτικς: Kολύμπι … χρημάτων για τον Χόρφορντ μετά την πρόκριση στους τελικούς
NBA

NBA: Σέλτικς: Kολύμπι … χρημάτων για τον Χόρφορντ μετά την πρόκριση στους τελικούς

6A2457CF 53D1 4502 B906 B5EAB479C1B6 jpeg

Η πρόκριση των Σέλτικς στους τελικούς του NBA εξασφάλισαν στον Αλ Χόφορντ ακόμα 5 εκατ. δολάρια στο συμβόλαιο του, ενώ θα κερδίσει άλλα 7 εκατ. δολάρια σε πιθανή κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Οι Σέλτικς πανηγυρίζουν την επιστροφή τους στους τελικούς του NBA έπειτα από 12 χρόνια χάρη στην νίκη τους στο Game 7 των τελικών της Ανατολής μέσα στο Μαϊάμι επί των Χιτ. Τα κέρδη όπως φαντάζεστε είναι ήδη τεράστια. Στην περίπτωση του Αλ Χόρφορντ πάντως, είναι τεράστια σε… κυριολεκτικό βαθμό.

Ο βετεράνος φόργουορντ/σέντερ εξασφάλισε 5 εκατ. δολάρια στο συμβόλαιο της επόμενης σεζόν (2022/23) χάρη στην πρόκριση των Σέλτικς στους τελικούς του NBA.

Αν μάλιστα η ομάδα της Βοστώνης κατακτήσει τον τίτλο, τότε θα εξασφαλίσει άλλα 7 εκατ. δολάρια (!) αφού το συμβόλαιό του θα γίνει πλήρως εγγυημένο. Κοινώς, μάλλον έκανε καλύτερη συμφωνία από τον Σπένσερ Ντίνγουιντι των Μάβερικς, που θα λάμβανε ως μπόνους… 1 δολάριο σε περίπτωση κατάκτησης του πρωταθλήματος. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό στην περίπτωση Χόρφορντ;

Ο λόγος εντοπίζεται σε ενα εκ των πιο πρωτότυπων συμβολαίων που έχουν υπογραφεί στην ιστορία του NBA. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το καλοκαίρι του 2019 ο Χόρφορντ αποχώρησε από τους… Σέλτικς, υπογράφοντας για 3+1 χρόνια με τους Σίξερς και με την αξία του συμβολαίου να φτάνει τα 109 εκατ. δολάρια. Όταν υπέγραφε όμως αυτό το συμβόλαιο τέθηκαν οι εξής όροι:

1) Τα τρία πρώτα χρόνια του συμβολαίου του ήταν πλήρως εγγυημένα.

2) Στον τέταρτο χρόνο του συμβόλαιου του ήταν εγγυημένα τα 14.5 από τα 26.5 εκατ. δολάρια των απολαβών του. Επομένως, η ομάδα του θα μπορούσε να τον αφήσει ελεύθερο αν του κατέβαλλε αυτό το ποσό. Τότε όμως είναι που μπήκαν δύο όροι που τα άλλαξαν όλα.

Στο συμβόλαιο που συντάχθηκε λοιπόν, αποφασίστηκε ότι αν η ομάδα του Χόρφορντ (όποια και αν ήταν αυτή) προκρινόταν στους τελικούς του NBA οποιαδήποτε από τις τρεις πρώτες χρονιές του (2020, 2021, 2022), τότε στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του Χόρφορντ θα προστίθεντο στον Δομινικανό άλλα 5 εκατ. Δολάρια. Ανεβάζοντας έτσι το ποσό των απολαβών του στα 19.5 εκατ. δολάρια.

Αν όμως η ομάδα του κατακτούσε τον τίτλο, τότε ο Χόρφορντ θα εξασφάλιζε άλλα 7 εκατ. δολάρια στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 26.5 εκατ. δολάρια!

Το συγκεκριμένο συμβόλαιο φαινόταν – και ήταν – δίκαιο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Από την μία πλευρά η ομάδα του Χόρφορντ θα γλύτωνε κάποια χρήματα αν δεν έπιανε τους στόχους που τέθηκαν, ο δε Χόρφορντ εξασφάλιζε ότι οι απολαβές του ήταν συνδεδεμένες με την πορεία της ομάδας του.

Όπως βέβαια μπορεί να καταλάβει κάποιος, έγιναν… πάρα πολλά μέχρι να φτάσει ο Χόρφορντ να εισπράξει (αρχικά) το πρώτο μπόνους και να έχει ελπίδες για το δεύτερο. Πριν από μόλις δύο χρόνια αυτό φαινόταν αδύνατο να συμβεί, αφού μετά το τέλος της σεζόν 2019/20 οι Σίξερς έστειλαν τον Χόρφορντ στους Θάντερ, οι οποίοι είχαν – και έχουν – ως στόχο το… tanking.

Η μοίρα τα έφερε έτσι όμως που το περασμένο καλοκαίρι ο Δομινικανός φόργουορντ/σέντερ βρέθηκε με ανταλλαγή στους Σέλτικς, αναπτερώνοντας τις ελπίδες του για ένα πρωτάθλημα.

Για την ιστορία, οι Σέλτικς φέρονται διατεθειμένοι να ενεργοποιήσουν έτσι κι αλλίως την team option και να μετατρέψουν σε πλήρως εγγυημένο το συμβόλαιό του μετά το τέλος της σεζόν, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στους τελικούς.

Όπως και να έχει πάντως, το συμβόλαιο του Χόρφορντ έχει ήδη κερδίσει τη θέση του στην ιστορία ως ένα από τα πλεον ιδιαίτερα και πρωτότυπα για την κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Με ηγέτη Μπατούμ στα playoffs οι Σίξερς

Ανησυχία για Μπάτλερ στους Χιτ τραυματίστηκε στο ματς με τους Σίξερς. Οι Φιλαδέλφεια Σίξερ…