Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Ηλίας Μόσιαλος: Εξετάζεται η σχέση κορονοϊού – ηπατίτιδας που «χτυπά» τα παιδιά

Ηλίας Μόσιαλος: Εξετάζεται η σχέση κορονοϊού – ηπατίτιδας που «χτυπά» τα παιδιά

σχολεία
Τα διαφορετικά σενάρια για τις αιτίες της ηπατίτιδας που «χτυπάει» τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, περιέγραψε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE και καθηγητής της Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, σε ερώτηση για τον αν η χρονική συγκυρία με την πανδημία είναι τυχαία ή αν ο κορονοϊός μπορεί να έχει σχέση με αυτήν την ηπατίτιδα, είπε:

«Υπάρχουν αναφορές στη βιβλιογραφία για κάποια περιστατικά ηπατίτιδας μετά από λοίμωξη με κορονοϊό στο διάστημα της πανδημίας, σε μικρά παιδιά. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε ακόμα εικόνα εάν όλα τα παιδιά που εμφάνισαν αυτήν την αδιευκρίνιστης αιτιολογίας ηπατίτιδα είχαν κολλήσει παλαιότερα κορονοϊό.

Δεδομένου πως κάποια από αυτά τα παιδιά είχαν ιστορικό μόλυνσης με κορονοϊό και κάποια όταν εισήχθησαν είχαν ενεργή μόλυνση με αδενοϊό 41, εξετάζεται η συσχέτιση των δύο ιών με τα περιστατικά.

Θα μπορούσε να ευθύνεται η προηγούμενη έκθεση στον κορονοϊό ή σε κάποια άλλη λοίμωξη, μια ταυτόχρονη λοίμωξη αδενοϊού με κορονοϊό ή και μια νέα παραλλαγή αδενοϊού.

Παράλληλα, εξετάζεται η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο διαφορετικό παθογόνο, που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη με αδενοϊό ή/και κοροναϊό, ή και μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχουν νεότερα δεδομένα για την ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, ο κύριος Μόσιαλος είπε ότι «επί του παρόντος, έχουν αναφερθεί περίπου 230 περιστατικά σε 20 χώρες, εκ των οποίων 145 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 20 στην Αμερική και μικρά νούμερα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες».

«Η πλειονότητα των περιστατικών απαντάται σε παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κοροναϊό. Η αυξημένη ευαισθησία λόγω της μικρότερης έκθεσης των πολύ μικρών παιδιών σε κοινούς αναπνευστικούς ιούς, για παράδειγμα, εξετάζεται, αλλά παράλληλα εκφράζονται και αμφιβολίες.

Ο λόγος είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν έχει πολιτική μηδενικής διασποράς και που τα παιδιά δεν φορούσαν μάσκες στα σχολεία όπως σε άλλες χώρες.

Στον αντίποδα, ο αριθμός κρουσμάτων σε χώρες που εφάρμοσαν πολύ αυστηρά μέτρα και πολιτική μηδενικής διασποράς του κοροναϊού είναι πάρα πολύ μικρός», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Θετικά νέα για τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη

Υπό έλεγχο το πρόβλημα υγείας του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Ύστερα από τα χθεσινά ανησυχητικά …