Οπως μεταδίδει η DW, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας επιμένουν. Ένα ακόμη πρόβλημα για την τοπική αυτοδιοίκηση στη Γερμανία, όπου δήμοι και κοινότητες χρηματοδοτούνται κυρίως από φόρους και εισφορές των μονίμων κατοίκων και συχνά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.
Κάποιοι δήμοι αρχίζουν τώρα περικοπές στον δημόσιο φωτισμό, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδα. Τα φώτα ανάβουν λίγο πιο αργά το βράδυ ή σβήνουν λίγο πιο νωρίς το πρωί. Σε άλλες περιπτώσεις απλώς μειώνεται η ένταση του φωτισμού.
«Αυτές οι μειώσεις και περικοπές είναι απλώς μία από τις πολλές ιδέες που συζητάμε αυτή τη στιγμή στην τοπική αυτοδιοίκηση», λέει ο Αλεξάντερ Χάντσου, από τη Γερμανική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Για παράδειγμα η πόλη της Βαϊμάρης αποφάσισε να λάβει μέτρα ήδη από την 1η Ιουνίου: στη διάρκεια του καλοκαιριού ο δημόσιος φωτισμός θα ενεργοποιείται τριάντα λεπτά αργότερα και θα σβήνει τριάντα λεπτά νωρίτερα.
Για τους χειμερινούς μήνες η δημοτική Αρχή θέλει να μειώσει τον συνολικό χρόνο φωτισμού κατά δέκα λεπτά την ημέρα. Υπολογίζει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν 70.000 έως 100.000 κιλοβατώρες σε ετήσια βάση, κάτι που ισοδυναμεί με οικονομικό όφελος μεταξύ 30.000 και 40.000 ευρώ.
«Προετοιμαζόμαστε για παρόμοια μέτρα»
Στην πόλη Χάλε, στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, εκπρόσωπος της δημοτικής επιχείρησης φωτισμού δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι «λόγω τεχνικών και οργανωτικών μέτρων» δεν κρίνονται ακόμη απαραίτητες οι περικοπές αυτές, αλλά «προετοιμαζόμαστε κι εμείς για παρόμοια μέτρα». Ανάλογη προετοιμασία γίνεται στην πόλη του Μάιντς, στο δυτικογερμανικό κρατίδιο Ρηνανία-Πφαλτς.
Ήδη έχει αποφασιστεί να μειωθεί η ένταση του φωτισμού ανάμεσα στη μία και στις πέντε το πρωί σε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη κίνηση. Τώρα η δημοτική Αρχή εξετάζει κατά πόσο είναι τεχνικά εφικτό να ενεργοποιείται ο φωτισμός μόνο κατά παραγγελία, δηλαδή όταν ένας πεζός ή ποδηλάτης θέλει πραγματικά να διασχίσει τον συγκεκριμένο δρόμο.
Ήδη από το 2012 η πόλη του Μάιντς επενδύει σε τεχνολογία LED για τον δημόσιο φωτισμό και υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά. Το 2021, λένε οι αρμόδιοι, με τη συγκεκριμένη τεχνολογία είχαν εξοικονομηθεί 1,7 εκατομμύρια κιλοβατώρες σε σχέση με το 2012, δηλαδή οι ενεργειακές ανάγκες της πόλης μειώθηκαν κατά περίπου 20%.
Με σύγχρονη τεχνολογία προσπαθεί να μειώσει το κόστος του φωτισμού και η πόλη του Ντάρμσταντ.
Ήδη έχουν εγκατασταθεί ειδικοί αισθητήρες για την ενεργοποίηση του φωτισμού σε ποδηλατοδρόμους της πόλης, καθώς και σε έναν ποδηλατόδρομο ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει το Ντάρμσταντ με τη Φρανκφούρτη. Οι αισθητήρες αντιδρούν στην κίνηση και ανεβάζουν την ένταση του φωτισμού μόλις εμφανιστεί πεζός ή ποδηλάτης, ενώ με τον ίδιο αυτοματισμό μειώνεται η ένταση όταν ο δρόμος παραμένει άδειος.
Λιγότερη ασφάλεια χωρίς πολλά φώτα;
Το οικονομικό όφελος είναι αδιαμφισβήτητο. Το υπουργείο Οικονομικών της Έσσης εκτιμά ότι ο δημόσιος φωτισμός μπορεί να απορροφήσει έως και το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού σε μία μικρή πόλη ή κοινότητα. Από την άλλη πλευρά βέβαια τίθεται το ζήτημα της ασφάλειας.
«Όταν μειώνεται η διάρκεια του φωτισμού, αυτό σημαίνει πάντοτε ότι η κυκλοφορία διεξάγεται με λιγότερη ασφάλεια» προειδοποιεί εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής στη Δρέσδη και ξεκαθαρίζει ότι, παρά τις αυξημένες τιμές της ενέργειας, η πρωτεύουσα της Σαξονίας δεν θα καταφύγει σε αυτή τη λύση.
Το ίδιο συμβαίνει και στη Λειψία. Και εκεί ο δημόσιος φωτισμός θα παραμείνει ενεργός για περίπου οκτώ ώρες ημερησίως, από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί. Ωστόσο και στις δύο πόλεις έχει ληφθεί απόφαση να ρυθμίζεται η ένταση του φωτισμού, ανάλογα με τις ανάγκες. Στη Λειψία εκτιμούν ότι με αυτή την τακτική μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 30% της ενέργειας στους συμβατικούς λαμπτήρες ή ακόμη και 50% όταν χρησιμοποιείται η τεχνολογία LED.
Σε μεγάλες πόλεις όπως το Ανόβερο, η Βρέμη και το Όλντενμπουργκ έχουν ήδη εγκατασταθεί αισθητήρες για την αυτόματη λειτουργία του δημόσιου φωτισμού, για παράδειγμα μεταξύ δέκα το βράδυ και έξι το πρωί στη Βρέμη. Από κει και πέρα, δεν γίνεται συζήτηση για …συσκότιση λόγω περικοπών.
«Αυτό που μας ζητούν οι πολίτες είναι μάλλον το αντίθετο», λέει η Κιμ Φρέντενμπεργκ-Φάστγιε, εκπρόσωπος της δημοτικής Αρχής στο Όλντενμπουργκ. «Ζητούν δηλαδή να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας για ταφώτα…»
ΠΗΓΗ: dnews.gr