Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.
Η πρώτη χώρα που εισάγει την υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι γεγονός.
Την ώρα που συνολικά 14 χώρες επιβεβαιώνουν κρούσματα της ιογενούς νόσου κι ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων ενόψει του καλοκαιριού, το Βέλγιο επιβάλλει καραντίνα στους ασθενείς που νοσούν από Ευλογιά των πιθήκων.
Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη επιστρέφει και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους – μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην πόλη. Αξιωματούχοι, άλλωστε, αναφέρουν πως ενδέχεται να υπάρχει και δεύτερο κρούσμα της Ευλογιάς των πιθήκων στην πόλη.
Πρώτο ύποπτο κρούσμα και στη Βιέννη
Το πρώτο ύποπτο κρούσμα αναφέρθηκε σήμερα και στη Βιέννη. Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο στη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε το εθνικό δίκτυο ORF επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο του ανώτερου αξιωματούχου υγείας της πόλης.
Ο ασθενής εμφάνισε χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας, ανάμεσά τους χαμηλό πυρετό και εξανθήματα στο πρόσωπο, μετέδωσε το ORF προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις θα δείξουν μέχρι απόψε το βράδυ αν όντως πρόκειται για την ευλογιά των πιθήκων.
Ως χθες Σάββατο, αναφέρθηκαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη-μέλη όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Η ευλογιά των πιθήκων, μολυσματική ασθένεια που συνήθως έχει ήπια συμπτώματα, είναι ενδημική σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα, με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Γιατί ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων προκαλεί ανησυχία ως παθογόνο για την δημόσια υγεία;
Ένας από τους κυριότερους λόγους ανησυχίας είναι η απότομη άνοδος των κρουσμάτων, καθώς μέχρι το απόγευμα της 21ης Μαΐου 145 περιστατικά (επιβεβαιωμένα και ύποπτα) έχουν καταγραφεί σε 9 ευρωπαϊκές χώρες καθώς και σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αυστραλία και Ισραήλ, όπως επισημαίνει ο κ. Moritz Kraemer, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Επίσης, άλλος λόγος ανησυχίας είναι η δυνατότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική περιοχή, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει οριζόντια μετάδοση στην κοινότητα. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι, όπως επισημαίνει και ο Andrea McCollum, επιδημιολόγος στο Τμήμα Poxvirus του CDC, πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότας, προβλέπει την πιθανότητα δυναμικής μετάδοσης του ιού λόγω της αγνώστου μέχρι ώρας μεταδοτικότητας του. Η αναπληρώτρια διευθύντρια του κέντρου ελέγχου και πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Jennifer McQuinston δήλωσε ότι «δεδομένου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Πορτογαλία, και των ύποπτων περιστατικών στην Ισπανία, και δεδομένου της ανεύρεσης περιστατικών σε πολλές χώρες του κόσμου, είναι ακόμα άγνωστο πόσο μεγάλη θα είναι η διασπορά του ιού, και λόγω των συχνών μετακινήσεων μεταξύ των χωρών, θα δούμε περιστατικά σε όλο το κόσμο».
Τέλος, η κ. Marion Koopmans, DVM, PhD, διευθύντρια τμήματος Erasmus που επικεντρώνεται στην έρευνα σχετικά με ιούς, επισημαίνει ότι η επιδημική έκρηξη αρχίζει να είναι ανησυχητική καθώς τα περιστατικά εντοπίζονται σε διαφορετικές χώρες, ασυνήθιστο για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων που δεν είναι τόσο μεταδοτικός.
Στο Αττικό το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα
Θυμίζουμε ότι χθες εντοπίστηκε στην Κεφαλονιά το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα, το οποίο διακομίστηκε στο νοσοκομείο Αττικό με ειδική επιχείρηση αεροδιακομιδής.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου «Αττικόν», Σπυρίδων Πουρνάρας, μίλησε για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα και ανέλυσε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί έως βγουν τα μοριακά αποτελέσματα.
«Θα γίνουν εξετάσεις στη μονάδα μας. Γνωρίζαμε πως κάτι σχετικό υπάρχει. Μας είχαν ενημερώσει να περιμένουμε το περιστατικό πριν μέρες. Ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά δεν είναι κάτι τραγικό», τόνισε ο καθηγητής για τον 29χρονο που νοσηλεύεται σε απομόνωση (σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης) στο «Αττικόν».
Ανέφερε ότι η η κοπέλα που συνοδεύει τον τουρίστα από την Κεφαλλονιά που χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο κρούσμα και μεταφέρθηκε χθες το βράδυ στο «Αττικόν» μέσα σε ειδική κάψουλα και με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την περίπτωση, δεν έχει συμπτώματα. «Θα νοσηλευτεί μαζί του προληπτικά. Τα πρώτα δείγματα θα πάνε στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ, στην κα Παππά που είναι πολύ εξειδικευμένη, εκεί είναι ειδικοί σε αυτούς τους ιούς και περιμένουμε τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα, μάλλον και τη Δευτέρα» είπε ο κ. Πουρνάρας για τον 29χρονο τουρίστα προερχόμενο από τη Βρετανία αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- Ρουμάνο στην καταγωγή.
«Ο κύριος Σωτήρης Τσιόδρας είναι επικεφαλής στον έλεγχο του περιστατικού με την κυρία Αναστασία Αντωνιάδου, την άλλη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας του Αττικού. Είναι σε πάρα πολύ καλά χέρια» συμπλήρωσε ο κ. Πουρνάρας μιλώντας στο Open.
Πηγή: Dnews.gr