Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Χιλιάδες λαού απαίτησαν: Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, καμιά συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο [vid]

Χιλιάδες λαού απαίτησαν: Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, καμιά συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο [vid]

Συμφωνία

Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία – Καμιά συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο απαίτησαν με το μεγάλο τους συλλαλητήριο χιλιάδες λαού στην Αθήνα

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, Σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν μία από τις πιο μεγάλες και μαχητικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

kinitopiisi vaseis 43

Εργατικά Σωματεία και Συνδικαλιστικές Ενώσεις, Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Σύλλογοι Γυναικών, Φοιτητικοί Σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς καταδίκασαν την επικίνδυνη για τον λαό Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, την πολιτική που μετατρέπει την επικράτεια της χώρας σε «ΝΑΤΟικο έδαφος» και οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών.

Συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και με συνεχή συνθήματα, όπως «Η συμφωνία τώρα να αποσυρθεί, έξω οι Βάσεις και οι Αμερικανοί»«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» και «Εμείς δεν υπογράφουμε τη Συμφωνία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία» πορεύτηκαν στη Βουλή.

Ήταν μάλιστα τέτοιος ο όγκος της συμμετοχής, που οι διαδηλωτές για να χωρέσουν όλοι στο Σύνταγμα, ανεβαίνοντας από τη Σταδίου, δεν κατάφεραν να στρίψουν ούτε από την Όθωνος ούτε από την Ξενοφώντος. Το τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι συνέχισε στη Φιλελλήνων, έστριψε αριστερά στη Σουρή και μετά αριστερά στη Βασιλίσσης Αμαλίας, ώστε να απλωθεί μπροστά από τη Βουλή.

Μάλιστα, όταν η κορυφή της διαδήλωσης έφτασε στο ύψος των Λουλουδάδικων στη Βουλή, η «ουρά» της πορείας «έμπαινε» ακόμα από την οδό Σταδίου στην κάτω πλευρά του Συντάγματος.

xartis poreias

Με τα πανό, τις πικέτες και τα συνθήματά τους, σωματεία και φορείς απαίτησαν να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, να κλείσουν άμεσα οι βάσεις και όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές, να μη χρησιμοποιηθεί καμιά για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα.

«Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», διεμήνυσαν τα μπλοκ των διαδηλωτών. «Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω απ’ την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί», απαίτησαν με το βλέμμα στραμμένο στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση που μαίνεται στην Ουκρανία.

«Αυξήσεις και δουλειά ζητάει η εργατιά», αντέταξαν στις διαρκώς διογκούμενες δαπάνες για «τα σφαγεία τα ΝΑΤΟικά». «Όλοι στον αγώνα να φύγουνε οι Βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν στον λαό.

kinitopiisi vaseis 51

«Οι φοιτητές, η νεολαία δεν ανεχόμαστε να φεύγουν από τη χώρα μας πολεμικοί εξοπλισμοί, πύραυλοι και αεροπλάνα για να σκοτώνουν λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όταν η ακρίβεια τσακίζει τις ζωές και τις σπουδές μας, αλλά δίνονται την ίδια στιγμή δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς, για να αγοράζουμε υπερσύγχρονα μαχητικά F-35, δήθεν για την άμυνα της χώρας μας», σημείωσε μεταξύ άλλων από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια ο Κώστας Δέμος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Αθήνας.

Συνεχίζουμε, δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον αγώνα μας ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θα μας βρίσκουν κάθε μέρα μπροστά τους, όπου κι αν περιοδεύουν, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς», τόνισε στην ομιλία του στα Προπύλαια ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό.

Οι διαδηλωτές διαβεβαίωσαν πως ο αγώνας τους θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση, με επόμενο σταθμό το Διήμερο Πανελλαδικής Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, που οργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και στην Αττική θα κορυφωθεί με την 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 22 Μάη.

Σωματεία και φορείς δεσμεύτηκαν δώσουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, πανεπιστήμια, με στόχο να βάλει το εργατικό – λαϊκό κίνημα τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. «Θα συνεχίσουμε την πάλη μας για να ακυρώσουμε αυτή τη Συμφωνία με όλες τις μορφές και τους τρόπους», διαβεβαίωσαν.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…