Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Απολύσεις στο Δημόσιο: Οι 9 δεξιότητες που θα κρίνουν την τύχη των δημοσίων υπαλλήλων, πότε θα «κόβονται»

Απολύσεις στο Δημόσιο: Οι 9 δεξιότητες που θα κρίνουν την τύχη των δημοσίων υπαλλήλων, πότε θα «κόβονται»

Δημόσιο
Έμφαση σε εννέα δεξιότητες προβλέπει το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο. Πότε θα απολύεται ένας δημόσιος υπάλληλος και τι είναι ο κανόνας «3-3-3-»

Ανοίγει και επίσημα τον δρόμο για την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση, με το νέο νομοσχέδιο που στοχεύει στη θέσπιση ενός νέου, λειτουργικού και διαφανούς πλαισίου στοχοθεσίας και αξιολόγησης της απόδοσης στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό – το οποίο θα παραμείνει αναρτημένο για διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου – στην περίπτωση που ο υπάλληλος λάβει τέσσερις δυσμενείς αξιολογήσεις, τότε δύναται να ενεργοποιηθεί η κατάργηση της σύμβασης εργασίας του.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «το ισχύον σύστημα είναι βαρύ, δαπανηρό και χρονοβόρο και δεν μας δίνει κανένα αποτέλεσμα», γεγονός που καθιστά αναγκαία τη μεταρρύθμιση.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι υπάλληλοι στο Δημόσιο θα αξιολογούνται στις εξής δεξιότητες:

ομαδικότητα,

ηγετικότητα,

επαγγελματισμό και ακεραιότητα,

προσανατολισμό στο αποτέλεσμα,

οργάνωση και προγραμματισμό,

προσανατολισμό στον πολίτη,

προσαρμοστικότητα,

διαχείριση γνώσης

επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα.

Σημειώνεται πως η αξιολόγηση – που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2023 – αφορά συνολικά 200.000 δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις κατηγορίες που υπόκεινται σε αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση των δεξιοτήτων, τέλος, θα γίνει με τον κανόνα «3-3-3», δηλαδή θα ελεγχθούν οι τρεις δεξιότητες στις οποίες ο υπάλληλος έχει πολύ καλή επίδοση, τρεις στις οποίες χρήζει βελτίωσης και τρεις όπου η επίδοσή του είναι μέτρια.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» από την ζωή ο Σταμάτης Κόκοτας

Πέθανε τα ξημερώματα ο Σταμάτης Κόκοτας στο Ασκληπιειό Βούλας μετά από ραγδαία επιδείνωση …