Ο Σεργκ΄έι Ζιρνόφ, συμφοιτητής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ένας από τους «καλύτερα ενημερωμένους», κατά την εφημερίδα, για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Κρεμλίνο, υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος έκανε λάθος σε όλα: για τους Ουκρανούς, για τον Ζελένσκι, για τους “ρωσόφωνους”, για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ και για την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Αλλά και για τις στρατηγικές συνέπειες για τη Ρωσία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Ο Ζιρνόφ εμμέσως πλην σαφώς κατακρίνει τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν για τις πυκνές συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας «η ιστορία μας έχει διδάξει ότι δεν κάνουμε συμφωνίες με τον διάβολο!», ενώ ερωτώμενος αν ο σημερινός Πούτιν είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που είχε γνωρίσει, απαντά: «Και ναι και όχι. Από τη μια δείχνει ότι νοσταλγεί την κομμουνιστική ΕΣΣΔ και από την άλλη, ισχυρίζεται ότι ανοικοδομεί τη μεγάλη αυτοκρατορική Ρωσία».
Ο συμμαθητής του Πούτιν υποστηρίζει σταδιακά αποκόπηκε από την πραγματικότητα, οικοδόμησε έναν εικονικό παράλληλο κόσμο και κατέληξε να πιστεύει τα ψέματα που λέει για τους Ουκρανούς Ναζί, το ρωσικό στρατό που θα κερδίσει όλες τις μάχες κ.λπ. Κατά την εκτίμησή του, «το πρόβλημα έγκειται στο ότι το μόνο που ενδιαφέρει τώρα τον Πούτιν είναι το αποτύπωμα που θα αφήσει στην ιστορία και στην τύφλωσή του, είναι ικανός για τα χειρότερα».
Η επισιτιστική κρίση
Την ώρα που οι φωνές κατά του Πούτιν και του πολέμου που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας πληθαίνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, η Μόσχα έρχεται αντιμέτωπη και με τις κατηγορίες της Δύσης για το παγκόσμιο πρόβλημα ανεφοδιασμού με σιτηρά.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις κατηγορίες των δυτικών ισχυριζόμενος ότι αυτές είναι «αβάσιμες».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο ο Πούτιν «υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις δυσκολίες στην παράδοση γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι αβάσιμες». Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι «οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης».
Την Τρίτη, ο Πούτιν είχε πει στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει για να ξεπεραστεί η επισιτιστική κρίση» με την εξαγωγή δημητριακών και λιπασμάτων, υπό τον όρο ότι η Δύση θα άρει τις κυρώσεις που είναι «πολιτικά υποκινούμενες».
Μιλώντας στον Νεχάμερ ο Πούτιν κάλεσε επίσης τους Ουκρανούς «να αποναρκοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν τα λιμάνια ώστε να επιτρέψουν να περάσουν τα μπλοκαρισμένα πλοία», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας, τον Μιχαήλ Μιζίντσεφ, οι ρωσικές δυνάμεις ανοίγουν καθημερινά δύο θαλάσσιους διαδρόμους, από τις 8.00 μέχρι τις 19.00 για να μπορέσουν τα πλοία να βγουν από τα λιμάνια της Μαριούπολης (στην Αζοφική) και της Χερσώνας, του Μικολάιφ, του Τσορνομόρσκ, του Οτσάκιφ και της Οδησσού (στη Μαύρη Θάλασσα).
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος είπε πως ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ.
«Όσον αφορά τους αιχμαλώτους πολέμου, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι είναι έτοιμος να εντείνει τις διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς ώστε να επιτευχθεί πρόοδος» και διαπίστωσε ότι «είναι αναγκαίο ο Ερυθρός Σταυρός να έχει πρόσβαση στους αιχμαλώτους πολέμου».