Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Αντλία θερμότητας «δαγκωτό» ακόμα και τώρα: Τεράστιο το κέρδος σε σχέση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο [pic]

Αντλία θερμότητας «δαγκωτό» ακόμα και τώρα: Τεράστιο το κέρδος σε σχέση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο [pic]

θερμότητας
Με την ενεργειακή κρίση να χτυπάει την πόρτα, και τον φόβο για την έλλειψη φυσικού αερίου ή πετρελαίου να βρίσκεται όλο και πιο κοντά, οι πολίτες αναζητούν νέες λύσεις, πιο οικονομικές και χωρίς άμεσο φόβο ραγδαίων αυξήσεων.

Οι αντλίες θερμότητας είναι μια από αυτές τις λύσεις. Φυσικά και το ρεύμα με την ρήτρα αναπροσαρμογής και την ενεργειακή κρίση έχει αυξηθεί, αλλά όχι τόσο όσο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Επιπλέον οι παρόχους του ρεύματος, δίνουν την δυνατότητα κλειστού συμβολαίου, και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αυξήσεις είναι πολύ μικρότερες έως καθόλου.

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ, έχει πρόγραμμα εγκατάστασης για αντλία θερμότητας, ενώ αναφέρει αναλυτικά το πόσο θα κοστίσει, πόσο κέρδος θα έχετε και ποια θα είναι η έκπτωση σας.

Στην σελίδα https://heatpumps.dei.gr/home της ΔΕΗ, μπορείτε να βρείτε και να υπολογίσετε τα πάντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη εγκατάστασης αντλίας θερμότητας είναι:

 • Εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80%
 • Σημαντική μείωση στο κόστος θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο
 • Μικρός χρόνος απόσβεσης της επένδυσης, 2 – 3 έτη αν γίνει εναλλαγή από σύστημα πετρελαίου
 • Σημαντική μείωση στις εκπομπές ρύπων
 • Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση
 • Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της οικίας σας

Επιπλέον με την με την χρήση της εφαρμογής θα δείτε το οικονομικό και ενεργειακό όφελος που θα έχετε με την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.

Αναλυτικά για παράδειγμα για ένα σπίτι 100 τ.μ μονοκατοικία ή και διαμέρισμα

adlia1

Σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, την οποία την επιλέγετε. Αμέσως μετά έρχεται η επιλογή του έτους κατασκευής.

adlia2Πόσα άτομα διαμένουν στην οικία σας, είναι η επόμενη ερώτηση.

adlia3Αμέσως μετά πρέπει να επιλέξετε, ποια είναι η θέρμανση που έχετε τώρα. Είναι κεντρική, αυτόνομη, ή αν δεν υφίσταται κάποιο είδος.

Στη συνέχεια, αν υπάρχει κάποιο είδος, πρέπει να επιλέξετε ποιο είναι αυτό. Δηλαδή πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή κάποιο άλλο.

adlia4Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξετε τι ακριβώς θέλετε να σας παρέχουν οι αντλίες θερμότητας, δηλαδή θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό.

adlia5Αμέσως μετά σας δίνει αποτέλεσμα και σας προτείνει συγκεκριμένες αντλίες. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας για να ενημερωθείτε για μια προσφορά.

Τέλος, για ένα σπίτι 100 τ.μ στην Αθήνα, μονοκατοικία, με έτος κατασκευής από 1980 -2000, με αυτόνομη θέρμανση με λέβητα πετρελαίου, όπου μένουν 3 με 4 άτομα, η εγκατάσταση θα κοστίσει περίπου 4.800 με 5.500 ευρώ.

adlia6

Το κόστος είναι ενδεικτικό, περιλαμβάνει την προμήθεια της αντλίας και μια προσέγγιση του κόστους εγκατάστασης για το κτίριο αναφοράς.

Ενδέχεται να αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες σας και τα χαρακτηριστικά της οικίας σας.

Στο κόστος εγκατάστασης που αναγράφεται δεν έχει συμπεριληφθεί το ποσό της επιβράβευσης από τη Δ.Ε.Η και ο Φ.Π.Α

Το κόστος εγκατάστασης δεν συμπεριλαμβάνει τυχόν επιπρόσθετα παρελκόμενα που απαιτούνται για την εκάστοτε οικία (π.χ εφεδρική αντίσταση, τρίοδες βάνες, κ.λ.π)

adlia8

Η σύγκριση του κόστους όπως θα δείτε είναι τεράστια, με ένα ποσοστό -58%Δηλαδή, αν με πετρέλαιο πληρώνετε 3.168 ευρώ, με τις αντλίες θερμότητας θα πληρώνετε 1.345 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή αν διαιρέσουμε για 12 μήνες, τότε με την αντλία θερμότητας το μήνα είναι γύρω στα 113 ευρώ.

Υπάρχει μια βασική διαφορά, για τις αντλίες θερμότητας μιλάμε για θέρμανση όλη τη διάρκεια της ημέρας, το ίδιο και με το πετρέλαιο, όχι δηλαδή για τις ώρες που κάποιος βρίσκεται στο σπίτι. Αν θερμάνατε το σπίτι σας λίγες ώρες την ημέρα, όπως είναι λογικό, το ποσό θα είναι σαφώς μικρότερο.

Επιπλέον η σύγκριση ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας είναι περίπου στο -81%

 • Αντλία θερμότητας
  4.854kWh
 • Λέβητας πετρελαίου
  25.965kWh

Πάντα, το τελικό κόστος και η απόσβεση είναι διαφορετική, και όλα τα παραπάνω είναι κατά προσέγγιση. Σίγουρο είναι, ότι μπορείτε να το υπολογίσετε και να πάρετε μια γνώμη που τελικά μπορεί να συμφέρει κατά πολύ την τσέπη σας.

Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε και άλλους τρόπους, όπως τα φωτοβολταϊκά. Εδώ μπορείτε να βρείτε ότι χρειάζεστε, από το πόσο κοστίζει μέχρι και το πού μπορεί να γίνει η εγκατάσταση τους.

Υπενθυμίζουμε, ότι η Κομισιόν στα μέτρα που πρότεινε για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι κάποιες μέρες χωρίς αυτοκίνητα, φρένο σε ψύξη και θέρμανση αλλά κα το πιο βασικά η στροφή στην ηλιακή ενέργεια -όπου στην Ελλάδα ειδικά ο ήλιος είναι «ατελείωτος»-.

Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες επιλογές εστιάζουν στη θέρμανση των νοικοκυριών και των υπηρεσιών, στις μεταφορές και τις μετακινήσεις και έχουν εθελοντικό χαρακτήρα.

Οι ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, η μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το να είναι η κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ηλιακή ενέργεια

Όπως αναφέρει προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας σε ένα κτίριο, είτε μέσω ηλιακών συλλεκτών θερμότητας, ηλιακών φωτοβολταϊκών (με αντλίες θερμότητας) ή συνδυασμού αυτών των δύο.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.

πηγη: dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Κωνσταντίνος Τζούμας

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας και επί σειρά ετών ρα…