Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ανατολού Εφές: Στο Βελιγράδι για το repeat η «ατσάλινη» μηχανή του Αταμάν

Ανατολού Εφές: Στο Βελιγράδι για το repeat η «ατσάλινη» μηχανή του Αταμάν

78E02585 E83D 4943 96DF AB7FD4A5B149 jpeg

Η Ανατολού Εφές πηγαίνει στο Βελιγράδι για να κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Ευρωλίγκα έχοντας μια ομάδα που συνδυάζει άρτια το ταλέντο και την εμπειρία.

Την παρουσία της στο 5ο Final Four της ιστορίας της εξασφάλισε η Ανατολού Εφές. Η τουρκική ομάδα δεν  ξεκίνησε καθόλου καλά τη φετινή διοργάνωση. Ωστόσο, στα playoff έδειξε τον χαρακτήρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης και με 3-1 νίκες απέκλεισε την ποιοτική Αρμάνι Μιλάνο. Πλέον πάει στο Βελιγράδι και όπως διαμήνυσε ο Εργκίν Αταμάν υπάρχει βεβαιότητας στις τάξεις της για το repeat.

Η πορεία της προς το Βελιγράδι

Έπειτα από ένα τραγικό ξεκίνημα (4 ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις) πολλοί πίστεψαν ότι η πρωταθλήτρια Εφές ενδέχεται να μην βρίσκεται ούτε καν στην οκτάδα. Το πρώτο δίμηνο η Εφές παρουσιαζόταν αγνώριστη στο παρκέ. Δεν θύμιζε σε τίποτα την εξαιρετική ομάδα, η οποία πέρυσι στη Κολωνία θριάμβευσε, κατακτώντας την πρώτη Ευρωλίγκα της ιστορίας της.

Αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της

Η πρώτη μεγάλη νίκη της Εφές ήρθε στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής απέναντι στον αντίπαλό της στον ημιτελικό, τον Ολυμπιακό. Με ένα εντυπωσιακό τέταρτο δεκάλεπτο ο τουρκικός σύλλογος έφτασε στη  νίκη με 88-69. Αυτό το ροζ φύλλο αγώνα, ενδεχομένως αποτέλεσε το έναυσμα για την αγωνιστική ανάκαμψη του τουρκικού συλλόγου.

Για την 16η αγωνιστική η Εφές πέρασε με εμφατικό τρόπο από το Τελ Αβιβ, μια από τις ανέκαθεν  δυσκολότερες ευρωπαϊκές  έδρες. Με 92-78 έριξε στο κανναβάτσο την ομάδα του λαού και άρχισε να βρίσκει τον παλιό καλό της αγωνιστικό εαυτό.

Την 22η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός λίγο έλειψε να αλώσει την Κωνσταντινούπολη. Η Εφές έφτασε στα όριά της αλλά ο Μόερμαν με τρίποντο σε νεκρό χρόνο χάρισε μια πολύτιμη ενόψει της συνέχειας νίκη στην ομάδα του.

Ένα ακόμα ματς στο οποίο η Ανατολού Εφές έδειξε μέταλλο και νοοτροπία νικητή ήταν αυτό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη Ρωσία. Έπειτα από ένα καταπληκτικό παιχνίδι με συνεχείς διακυμάνσεις στο σκορ, η Εφές λύγισε με 99-97 τη ρωσική ομάδα, δείχνοντας ότι είναι ακόμα ζωντανή και καθόλου διατεθειμένη να παραδώσει το στέμμα της.

Την 27η και την 28η αντίστοιχα αγωνιστική η Εφές νικάει εντός έδρας τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τη Φενερμπαχτσέ. Παίρνει δύο πολύτιμες νίκες και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να βρίσκεται στην τελική οκτάδα. Οι παίκτες του Αταμάν βγάζουν χαρακτήρα και αντίδραση στο παρκέ, δείχνοντας την αδιαμφισβήτητη ποιότητά τους.

Την 31η αγωνιστική νικάει εντός έδρας με 93-90 τη Ρεάλ Μαδρίτης. Έπειτα από την απομάκρυνση των ρωσικών ομάδων από τον θεσμό λόγω της ρωσικής εισβολής η Εφές καταλαμβάνει την έκτη θέση.

Μέταλλο πρωταθλήτριας στα playoff απέναντι στην Αρμάνι

Η Εφές έδειξε στην πιο κρίσιμη στιγμή της φετινής σεζόν το πόσο σπουδαία ομάδα είναι. Στο δρόμο της για το Final Four βρήκε απέναντί της με μειονέκτημα μάλιστα έδρας την Αρμάνι Μιλάνο. Παρά το πλεονέκτημα έδρας έπειτα από την αγωνιστική άνοδο της Εφές ουδεί μπορούσε να πει με βεβαιότητά ποια από τις δύο ομάδες θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για το FinaL Four.

Από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, η τουρκική ομάδα έδειξε τη δυναμική της και έκανε το μπρέικ. Έτσι άμεσα έγινε το αφεντικό της σειράς, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους διεκδικητές του τίτλου. Η Αρμάνι έφερε τη σειρά στα ίσια. Ωστόσο, στη Κωνσταντινούπολη η Εφές είχε απαντήσει σε κάθε αντεπίθεση της Αρμάνι και με 2/2 νίκες κέρδισε με 3-1 συνολικό σκορ τη σειρά.

Λάρκιν και Μίσιτς τα δύο καλύτερα γκαρντ στην Ευρώπη

Η Ανατολού Εφές διαθέτει στις τάξεις της τους δύο ίσως πιο ποιοτικούς γκαρντ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο λόγος για τους Σέιν Λάρκιν και Βασίλιε Μίσιτς. Ο Αμερικανός με τουρκικό διαβατήριο, Λάρκιν είναι εξαιρετικός επιθετικά. Με την ταχύτητά του μπορεί να διασπάσει κάθε άμυνα. Παράλληλα, παίρνει άριστα στον τομέα των ασίσιτ. Ο Αταμάν ποντάρει πολλά πάνω του προκειμένου η Εφές να ξεπεράσει αρχικά το εμπόδιο του Ολυμπιακού και στη συνέχεια της Ρεάλ ή της Μπαρτσελόνα για να κατακτήσει το δεύτερό της ευρωπαϊκό τρόπαιο.

larkin 1

Παράλληλα, ο Βασίλιε Μίσιτς είναι η μηχανή του σκοραρίσματος της Εφές. Σκοράρει με κάθε δυνατό τρόπο, ενώ είναι κίνδυνος θάνατος πίσω από τα 6,75 μ. Στην καλή του μέρα μπορεί κυριολεκτικά μόνος του να καθαρίσει τη μπουγάδα για τον τουρκικό σύλλογο. Αποτελεί παίκτη- βαρόμετρο για το σύνολο του Εργκίν Αταμάν. Πέρυσι οδήγησε εκ του ασφαλούς την Εφές στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κερδίζοντας απόλυτα δίκαια το βραβείο του MVP της σεζόν. Το ίδιο θέλει να κάνει και φέτος και να βάλει  φαρδιά και πλατιά την υπογραφή για την δεύτερη Ευρωλίγκα της Εφές.

micic 2

Παίκτες- κλειδί οι Μόερμαν, Πλάις και Ντάνστον

Τρεις ακόμα εξαιρετικοί παίκτες της Ανατολού Εφές είναι οι Μόερμαν, Πλάις και Ντάνστον. Ο Μόερμαν είναι το βασικό «4άρι» της τουρκικής ομάδας. Διαθέτει πολύ καλό σουτ τόσο από μέση απόσταση όσο και από τα 6,75μ. παράλληλα, είναι από τους κορυφαίους ριμπάουντερ της Ευρωλίγκας.

erman

Ο Πλάις προσθέτει υψηλή ποιότητα στη φροντλάιν της Εφές. Χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Εργκίν Αταμάν. Με την εμπειρία του και το ύψος αποτελεί έναν δυσκολοκατάβλητο αντίπαλο για κάθε αμυντικό. Επιπλέον δεν διστάζει να δοκιμάζει το χέρι του από τα 6,75μ και κυρίως από την κορυφή του τριπόντου.

pleiss

Ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο για τον Αταμάν είναι ο Μπράιαν Ντάνστον. Ο Αμερικανός σέντερ με θητεία μεταξύ άλλων και στον Ολυμπιακό είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της διοργάνωσης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ποιοτικό αθλητικό ψηλό, ο οποίος στη καλή του μέρα μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα για την Εφές. Με την πολύ καλή του ελαστικότητα ποστάρει εξαιρετικά τους αντιπάλους του.

dunston

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

ΑΕΚ: Για προβοκάτσια κάνει λόγο η ΚΑΕ

Ανακοίνωση για την τιμωρία στο BCL με τον Προμηθέα έβγαλε η ΚΑΕ ΑΕΚ. Με ανακοίνωση η ΚΑΕ Α…