Το ΝΑΤΟ εξετάζει μόνιμο στρατό στα σύνορά του, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο διάγγελμα του μίλησε για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά του σύνορα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας επεξεργάζεται το NATO. Aποκάλυψε ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.
Το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι νέα πραγματικότητα, νέα ομαλότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια, ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να μας παρουσιάσουν επιλογές για αυτή που αποκαλούμε επανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή του NATO», δήλωσε ο Νορβηγός επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ, που πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για έναν χρόνο ακόμη. Eπίσης είπε στη συνέντευξή του ότι οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές αυτές θα ληφθούν στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, εξώθησε τις κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους για την άμυνα.
Διάγγελμα Ζελένσκι: Επανέλαβε την έκκληση για διεθνές εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε στο βραδινό διάγγελμά του την απαίτηση να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.
«Όταν η τυραννία επιτίθεται εναντίον όλων όσα διατηρούν την ειρήνη στην Ευρώπη. Πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι.
«Ο δημοκρατικός κόσμος ασφαλώς μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και να το κάνει τοξικό για όλες τις άλλες χώρες», επέμεινε.
Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως ο σκοπός της «αντιπολεμικής συμμαχίας μας» είναι να τερματιστεί η σύρραξη «το συντομότερο δυνατόν». Κάτι που χαρακτήρισε όχι μόνο «ηθικό καθήκον για όλες τις δημοκρατίες» αλλά και «στρατηγική άμυνας για κάθε πολιτισμένο κράτος».
«Η ρωσική επίθεση δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο κ. Ζελένσκι, «ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι στόχος για τη Ρωσία», έκρινε.
Μπαράζ επιθέσεων σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ – Πίεση στο Χάρκοβο
Σύμφωνα με την ημερήσια αναφορά του ουκρανικού ΓΕΣ, οι Ρώσοι επιχειρούν να διασπάσουν τη γραμμή άμυνας στο Ιζούμ και το Χάρκοβο, στα ανατολικά. Μεταφέροντας επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Μαριούπολη.
Στο Χάρκοβο, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, καθώς και ο μερικός αποκλεισμός της πόλης, όπως αναφέρεται.
Όπως αναφέρεται, τις τελευταίες ώρες, οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν συνολικά οκτώ επιθέσεις στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ
Συνολικά 21 ουκρανικά νοσοκομεία «καταστράφηκαν ολοσχερώς» αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας. Επίσης, άλλες 300 δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και κλινικών, υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.
Στην περίπτωση των νοσοκομείων που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί να οικοδομηθούν από την αρχή, είπε ο υπουργός. Προσθέτοντας πως οι ασθενείς τους χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα.
Ο κ. Λιάσκο πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες υγείας μπόρεσαν να επαναφέρουν σε λειτουργία δομές υγείας σε τομείς που κατείχαν ως πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα, όπως τα προάστια της πρωτεύουσας Μπούτσα και Ιρπίν.
Επίσκεψη Τζόνσον και βοήθεια σε Ζελένσκι
Αιφνιδιστική επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η Μεγάλη Βρετανία ηγείται της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, του αντιπολεμικού συνασπισμού, των κυρώσεων κατά του Ρώσου επιτιθέμενου», έγραψε ο Αντρίι Σίμπιγκα, αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας στο Facebook. Αναρτώντας μια φωτογραφία που δείχνει τους δύο ηγέτες να συζητούν.
Φον ντερ Λάιεν: Πάνω από 10 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν για την Ουκρανία σε διάσκεψη δωρητών
Η διεθνής διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία επέτρεψε να συγκεντρωθούν 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα οποία προορίζονται να δοθούν για την υποστήριξη της χώρας αυτής στην οποία εισέβαλε ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε σήμερα από τη Βαρσοβία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Καλλιτέχνες όπως ο ‘Ελτον Τζον, η Αλάνις Μορισέτ, η ‘Ανι Λένοξ και ο Κρις Ροκ συμμετείχαν επίσης στην εκστρατεία δίπλα σε παγκόσμιους ηγέτες που δεσμεύτηκαν εξ ονόματος της χώρας τους να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια.