Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Ουκρανία: «Κόλλησαν» οι Ρώσοι στο Ντονμπάς, εκτός χρονοδιαγράμματος οι επιχειρήσεις – Το σχέδιο «Γιούζναγια Ρους»

Ουκρανία: «Κόλλησαν» οι Ρώσοι στο Ντονμπάς, εκτός χρονοδιαγράμματος οι επιχειρήσεις – Το σχέδιο «Γιούζναγια Ρους»

διαπραγματεύσεις

α σχέδια του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για ολοκληρωτική επικράτηση στο Ντονμπάς της Ουκρανίας δεν προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όπως ισχυρίζεται αξιωματούχος του αμερικανικού Πεντάγωνο.

Η ρωσική επιχείρηση στο Ντονμπάς, προχωρά «αργά και άνισα» χάρις στην αντίσταση που προβάλλει ο ουκρανικός στρατός, όπως επισημαίνει ο ίδιος αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Πιστεύουμε ότι έχουν καθυστερήσει αρκετές ημέρες (οι Ρώσοι) όσον αφορά αυτό που ήλπιζαν να πετύχουν στο Ντονμπάς», είπε στους δημοσιογράφους ο ίδιος άνθρωπος.

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως οι Ρώσοι «απέχουν ακόμη πολύ από το να ενώσουν» τις δυνάμεις που μπήκαν στο ουκρανικό έδαφος από την περιοχή του Χαρκόβου, στα βόρεια του Ντονμπάς, με εκείνες που ήρθαν από τα νότια. Αυτός ήταν ένας στόχος του ρωσικού στρατού ώστε να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη γραμμή του μετώπου, γύρω από τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

«Δεν προωθούνται πολύ γρήγορα. Μερικά χιλιόμετρα την ημέρα, είναι το μέγιστο που μπορούν να κάνουν, επειδή απωθούνται» από τον ουκρανικό στρατό, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις «δεν θέλουν να κάνουν τα ίδια λάθη» που έκαναν στο Κίεβο, όπου οι φάλαγγες των αρμάτων ακινητοποιήθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και δεν έλαβαν επιμελητειακή υποστήριξη.

«Τα πυρά του πυροβολικού και τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύουν στις ουκρανικές δυνάμεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, επειδή οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αντιστέκονται», σημείωσε. «Για αυτό πιστεύουμε ότι η προώθησή τους ήταν αργή και άνιση τις τελευταίες 24 ώρες».

 Το ψευδοκράτος της «Νότιας Ρωσίας»

Την ίδια ώρα τα σχέδια δημιουργίας ενός νέου κράτους με την ονομασία «Γιούζναγια Ρους» («Νότια Ρωσία) παρουσιάζονται στο «Μανιφέστο της Νοτιορωσικής Λαϊκής Συνέλευσης», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα, στα πλαίσια του προγράμματος «Σχέμι» του του Radio Svoboda (Liberty), οι οποίοι διαπίστωσαν ότι στην επεξεργασία του εν λόγω κειμένου συμμετείχαν άτομα από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία». Σύμφωνα με τις πηγές του «Σχέμι», το «μανιφέστο» παραδόθηκε στον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Αντρέι Τουρτσάκ και μετά στον Ντμίτρι Γκριζλόφ που είναι σύμβουλος του ρώσου επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγεφ.

Το «Μανιφέστο» αρχίζει με την επεξήγηση που λέει ότι το κράτος Ουκρανία μετά την ανατροπή του «νόμιμα εκλεγμένου προέδρου» το 2014 «έχασε την νομιμότητά του στο πλαίσιο των συνόρων της ΟΥΣΣΔ (Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας» και «σε απάντηση στην τρομοκρατία και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του φασισμού και του μπαντεροφισμού» , η Νοτιορωσική Λαϊκή Συνέλευση ανακοινώνει την απόφασή της να πάρει την εξουσία στα χέρια της και να ιδρύσει «το νέο κράτος Νότια Ρους».

Στο μανιφέστο αναφέρεται ότι η ρωσική είναι γλώσσα και η ουκρανική διάλεκτος, ενώ ανακοινώνει τα σχέδια για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το τελευταίο διάστημα σειρά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές, όπως επίσης και εκπρόσωποι των ουκρανικών αρχών έκαναν λόγο για την προετοιμασία δημοψηφίσματος στην περιοχή της Χερσώνας και για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας.

Το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς, στην Ρωσία άρχισαν να συζητούνται σχέδια της λεγόμενης «Νοβορώσια» (Νέας Ρωσίας) σε εδάφη που θα αποσπώντο από νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Πηγή: Dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…