Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε σήμερα το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο οποίο εκτίθεται και αξιόλογος αριθμός αντικειμένων της Συλλογής Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη.

Στα Χανιά, στην Κρήτη, στην Ελλάδα, αποδόθηκε απόψε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, ένας μεγάλος πολιτιστικός θησαυρός, που αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική στην πόλη.

Χωροθετημένο στην περιοχή της Χαλέπας, τον δεύτερο ιστορικό πόλο των Χανίων μετά τον ενετικό οικιστικό πυρήνα, το νέο Μουσείο που ανοίγει τις πόρτες του για τους επισκέπτες το πρωί του Σαββάτου (16/4), μέσα από την εκθεσιακή αφήγηση των συλλογών του παρακολουθεί τη μακρά πορεία στον χρόνο που διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις ιστορικές πόλεις της δυτικής Κρήτης και αναδεικνύει τη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία και δραστηριότητα των ανθρώπων στον τόπο αυτό, διαμέσου των αιώνων.

«Διπλά συγκινημένος»

«Σήμερα είμαι διπλά συγκινημένος, πρώτον διότι αύριο ανοίγει τις πόρτες του για τους Χανιώτες αλλά και για όλους τους επισκέπτες της πόλης το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο σήμερα είχα την ευκαιρία για πρώτη φορά να επισκεφτώ. Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ειδικά την κυρία Παπαδοπούλου, για τη σπουδαία, ταχύτατη δουλειά που έκαναν για να μεταφέρουν από το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο σε αυτό το νέο υπερσύγχρονο κτίριο την αρχαιολογική συλλογή των Χανίων, ένα πολιτιστικό απόθεμα το οποίο διανύει τους αιώνες και το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς του κρητικού πολιτισμού, αλλά και όλων των επιρροών που αυτός δέχτηκε στο διάβα των αιώνων. Όπως θα είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε, έχουμε να κάνουμε με ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο, το οποίο πιστεύω ότι θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και θα αναβαθμίσει σημαντικά τα Χανιά ως έναν αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό, όπως δηλαδή αξίζει στην πόλη μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ξεναγήθηκε μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη στο νέο μουσείο, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμου Λίνα Μενδώνη και την προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων και διευθύντρια του μουσείου Ελένη Παπαδοπούλου.

Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων εκτίθεται και αξιόλογος αριθμός αντικειμένων της Συλλογής Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη, τα οποία χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αξιόλογη συλλογή, που δωρήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο από την οικογένεια Μητσοτάκη και την οποία ο πρωθυπουργός θαύμασε στο χώρο που εκτίθεται μαζί με την αδερφή του και βουλευτή Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν επισης παρούσα στην ξενάγηση. Χάρη στους συλλέκτες τα εκθέματα της συλλογής παρέμειναν στον γενέθλιο τόπο τους.

«Ο δεύτερος λόγος που είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος -γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε- είναι το γεγονός ότι στο Μουσείο αυτό βρήκε τη θέση της η συλλογή Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη, η οποία είχε δωρηθεί από τους γονείς μου στο ελληνικό κράτος πριν από 22 χρόνια. Ο πατέρας μου, πάντα, και η μητέρα μου πίστευαν ότι η συλλογή αυτή πρέπει να αποτελέσει κτήμα του ελληνικού λαού και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό δώρισαν ολόκληρη πρακτικά τη συλλογή τους στο τότε Αρχαιολογικό Μουσείο. Σήμερα η συλλογή αυτή στεγάζεται στον πρώτο όροφο, σε έναν χώρο αντάξιο της σημασίας του. Και πιστεύω ότι οι γονείς μου θα ήταν πολύ χαρούμενοι και πολύ υπερήφανοι αν είχαν τη δυνατότητα να δουν πώς εκτίθεται αυτή η συλλογή που γι’ αυτούς αποτέλεσε ένα έργο ζωής, άσχετα αν δέχτηκαν πολύ σκληρές επιθέσεις εκείνη την εποχή γι’ αυτή τους την πράξη. Και πάλι, λοιπόν, συγχαρητήρια και να είναι τυχερό και καλορίζικο το νέο μας Μουσείο. Όπως είπε και η υπουργός, αύριο και μεθαύριο η είσοδος θα είναι δωρεάν. Να έρθουν πρώτα από όλα οι Χανιώτες να το απολαύσουν, τα νέα μας παιδιά, τα σχολεία μας να το επισκεφθούν, να μάθουν περισσότερα για τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής των Χανίων. Και βέβαια είμαι σίγουρος ότι και πάρα πολλοί επισκέπτες θα συνδυάσουν πια την επίσκεψή τους στα Χανιά με την παρουσία τους εδώ σε αυτό το Μουσείο, το οποίο βέβαια να πούμε κιόλας ότι έχει ενταχθεί στην ομάδα των μουσείων για τα οποία υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο, άρα και η πρόσβαση σε αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο εύκολη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Dnews.gr

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…