Τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών – με πρόεδρο τον Γιώργο Κασίμη, εισηγήτρια τη Θεοδώρα Τραϊανίδου και τρίτο μέλος τη Νίκη Ρεβύθη – εξέτασαν τα λάθη και τις παραλείψεις στις επιχειρησιακές ενέργειες των 27 προσώπων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Μάτι.
Στο βούλευμά τους, έκτασης 300 σελίδων, υιοθέτησαν την πρόταση του ανακριτή Μαρνέρη πως το αποδεικτικό υλικό δικαιολογεί τη στοιχειοθέτηση κακουργήματος για πέντε από τους κατηγορουμένους.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, πρόκειται για:
- τον τότε αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος,
- τον τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων,
- τον τότε διοικητή του ΕΣΚΕ,
- τον τότε διοικητή της ΥΕΜΠΣ και
- τον τότε διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ.
Τα στοιχεία για τους πέντε κατηγορούμενος
Οι τρεις πρώτοι την ημέρα της φωτιάς βρίσκονταν στο συντονιστικό κέντρο. Σύμφωνα με το βούλευμα, αν και γνώριζαν από τις 16:41 ότι είχε ξεκινήσει η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης σε κατοικημένη περιοχή και κινδύνευαν άνθρωποι, έστελναν ή έκαναν εκτροπές εναερίων μέσων σε πυρκαγιές όπου γνώριζαν πως δεν υπήρχε κίνδυνος ζωής.
Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ως διοικητής εναερίων μέσων, είχε στη διάθεσή του δύο ελικόπτερα που μπορούσαν να συνδράμουν και στην κατάσβεση και στη διάσωση των πολιτών. Εμειναν όμως καθηλωμένα στο «Ελ. Βενιζέλος». Ενώ ο ίδιος την ώρα της φωτιάς έκανε ξενάγηση σε μια γυναίκα στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας και εν συνεχεία πήγαν για καφέ στην καφετέρια του αεροδρομίου.
Τέλος, ο τότε διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ – και αργότερα αρχηγός του σώματος – βρισκόταν στην Κινέτα και ενώ είχε πάρει εντολή στις 17.00 να μεταβεί στο Μάτι προκειμένου να συνδράμει σε επιχείρηση διάσωσης των πολιτών, εντοπίστηκε από το GPS πως δεν μετέβη ποτέ. Παρέμεινε αδικαιολόγητα ακινητοποιημένος στην παραλία της Κινέτας έως τις 21.00.
Το Συμβούλιο καταλήγει πως με βάση όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, για τους πέντε αυτούς κατηγορουμένους στοιχειοθετούνται σοβαρές ενδείξεις τέλεσης «κακουργηματικής πράξης της κατά συρροήν έκθεσης που προκάλεσε τον θάνατο εις βάρος των 102 παθόντων» και όχι της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας που είχε προτείνει ο εισαγγελέας.
Το βούλευμα για Δούρου και Ψινάκη και τη στάση τους στο Μάτι:
Για 12 κατηγορουμένους (μεταξύ αυτών η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δουρού, οι τότε δήμαρχοι Ηλίας Ψινάκης και Ευάγγελος Μπουρνούς και ο πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης) το Συμβούλιο αποφάνθηκε πως τέλεσαν «πλημμεληματικές πράξεις της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της σωματικής βλάβης εξ αμελείας κατά συρροήν».
Δηλαδή, παραπέμπονται σε δίκη για πλημμέλημα όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας. Ενώ για 10 κατηγορουμένους (κυρίως υπαλλήλους της Πυροσβεστικής, αστυνομικούς ή περιφερειακούς συμβούλους) το Συμβούλιο έκρινε πως δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής και προτείνεται να απαλλαγούν.