Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Κύπρος: Βρέθηκαν δύο ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας

Κύπρος: Βρέθηκαν δύο ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας

πιθήκων

Πλέον και η Κύπρος μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα της ηπατίτιδας σε παιδιά. «Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει για τον εντοπισμό δύο περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας που πληρούν τον ορισμό σε παιδία ηλικίας 5 και 4 ετών, που νόσησαν το Νοέμβριο του 2021 και Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, πάντως, διευκρινίζει ότι τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται επιβεβαιωμένα με τα αντίστοιχα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρούνται ύποπτα και εξετάζονται, σύμφωνα με το news4health.gr.

Κύπρος: Η υπόλοιπη ανακοίνωση του Υπ. Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας παρατηρεί προσεκτικά την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά κάτω των 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική.

Πολλά από τα περιστατικά ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα κυρίως κοιλιακού πόνου, διάρροια, εμετού και συχνά ακολουθούμενα από εμφάνιση ίκτερου. Η πλειονότητα των περιστατικών δεν εμφάνισε πυρετό. Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας (WHO, ECDC, CDC) συνεργάζονται έτσι ώστε να εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγοντας, ενώ τα δεδομένα μέχρι στιγμής καταδεικνύουν ένα συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού (τύπος 41) ως την επικρατέστερη αιτία.

Ταυτόχρονα γίνεται διερεύνηση για να αποκλειστούν άλλοι αιτιογόνοι παράγοντες ή πιθανοί συμπαράγοντες. Σημειώνεται ότι δεν ανιχνεύθηκαν οι συνήθεις ιοί της Ηπατίτιδας (Α έως Ε). Περιστατικά διερευνώνται από τον Οκτώβριο του 2021 και δεν επιβεβαιώνεται συσχέτιση των περιστατικών αυτών ως παρενέργεια έναντι του εμβολίου COVID-19 καθότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού.

Κύπρος: Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας προς τους γονείς

Το Υπ. Υγείας της Κύπρου συστήνει στους γονείς να επικοινωνήσουν με τον ιατρό, εάν παρατηρήσουν στα παιδιά τους συμπτώματα (γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς).

Παράλληλα, Συστήνεται η τήρηση των μέτρων όπως υγιεινή των χεριών, αποφυγή επαφής με μύτη, μάτια, στόμα και κάλυψη της μύτης και του στόματος ή κάλυψη με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σε βήχα ή φτάρνισμα,.

Επιπρόσθετα, συστήνεται παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και αποφυγή επαφής με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…