Στις 5,3 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Data Consultants για το Dnews και την εφημερίδα «Πελοπόννησο» και συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου.
Εάν λοιπόν είχαμε εκλογές αύριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία θα ήταν το πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσε με 21,6%. Τρίτο κόμμα θα ήταν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11,2% και τέταρτο το ΚΚΕ με 4,5%. Η Ελληνική Λύση θα βρισκόταν στο 3,4% και κάτω από το όριο του 3% το ΜεΡΑ25. Το άθροισμα «Αναποφάσιστων» και «Δεν απαντώ» φτάνουν το 17,3% των ερωτηθέντων γεγονός που φαίνεται να δημιουργεί μια μεγάλη δεξαμενή για τα κόμματα, μπροστά στην προεκλογική περίοδο.
Στην εκτίμηση ψήφου τώρα, η εικόνα αλλάζει σημαντικά καθώς η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 36% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 28,9% και τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στις 7,1 ποσοστιαίες μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη συγκεκριμένη μέτρηση 3,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ 2,6 μονάδες χαμηλότερα από το ποσοστό που κατέγραψε στην ίδια κάλπη.
Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι κατά 6,9 μονάδες μεγαλύτερο από αυτό που κατέγραψε στις κάλπες του 2019 δηλαδή 15%, όμως το «ράλι» της δημοσκοπικής ανόδου του μοιάζει να λαμβάνει τέλος.
piΤο ΚΚΕ στο 6% εμφανίζεται και αυτό κερδισμένο σε σχέση με τις εκλογές με θετικότερη επίδοση κατά 0,7 μονάδες ενώ η Ελληνική Λύση είναι ανεβασμένη κατά 0,8 μονάδες σε σχέση με την προ διετίας επίδοσή της φτάνοντας στο 4,5%. Άσχημα τα νέα για το ΜεΡΑ25 που εμφανίζεται και στην εκτίμηση ψήφου κάτω από το όριο του 3% στο 2%, 1,4 μονάδες κάτω από το εκλογικό της ποσοστό και ως εκ τούτου εκτός Βουλής.
Συσπειρώσεις
Στα «ίσια» βρίσκονται οι «συσπειρώσεις» Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το δημοσκοπικό «πάγωμα» του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συνοδεύεται από υψηλό ποσοστό συσπείρωσης. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 65,4%. Χάνει -σε σχέση με τις εκλογές του 2019- το 6,4% προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το 3,4% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 6,2% προς τα υπόλοιπα κόμματα, 5% προς «Λευκό, Άκυρο, Αποχή).
Αναποφάσιστο δηλώνει το 13,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την άλλη κερδίζει 6% από τον ΣΥΡΙΖΑ, 9,1% από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, 7,1% από την Ελληνική Λύση και 6,9% από το ΜεΡΑ25.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 64,5% και απώλειες 6% προς τη ΝΔ, 4,8% προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και 3,6% προς το ΚΚΕ. Προς άλλα κόμματα «αποχωρεί» το 1,9% των ψηφοφόρων του, του 2019, ενώ προς το «Λευκό, Άκυρο, Αποχή» το 8%. Αναποφάσιστο για την ψήφο του δηλώνει το 11,2% των ψηφοφόρων του. Αντίθετη πορεία, προς τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν το 17,2% των ψηφοφόρων του ΜεΡΑ25, το 7% εκείνων της Ελληνικής Λύσης, το 4,5% του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το 3,4% της Νέας Δημοκρατίας και το 2,2% του ΚΚΕ.
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταγράφει συσπείρωση 74,2% και απώλειες: 9,1% προς τη Νέα Δημοκρατία, 4,5% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 1,5% προς άλλα κόμματα. Αναποφάσιστο δηλώνει το 10,6% των ψηφοφόρων του, του 2019.
Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, παίρνει το 16,7% των ψηφοφόρων της Πλεύσης Ελευθερίας, το 6,5% εκείνων της Νέας Δημοκρατίας και το 4,8% αυτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «γκρίζα ζώνη»
Η δημοσκόπηση ομαδοποιεί ως «γκρίζα ζώνη» τους ερωτώμενους που στην πρόθεση ψήφου δηλώνουν «Αναποφάσιστοι», «Δεν απαντώ», «Λευκό/Άκυρο» ή «Αποχή».
Οι ψηφοφόροι που διάλεξαν μια από τις τέσσερις επιλογές, φτάνουν το 1/4 των ερωτηθέντων, δηλαδή το 25,2%. Πρόκειται κυρίως για ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν ούτε στις προηγούμενες εκλογές είτε λόγω ηλικίας είτε απείχαν για άλλους λόγους αλλά και ψηφοφόροι που δεν ήθελαν να δηλώσουν τι είχαν ψηφίσει.
Το 48,7% της «γκρίζας ζώνης» δηλώνει πως δεν ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές ή δεν θέλει να απαντήσει τι ψήφισε. Το 18,3% ψήφισε Νέα Δημοκρατία και το 14,9% ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν τα «Λοιπά» με 9,3% και τα ποσοστά στη συνέχεια μειώνονται αισθητά. Το 3,7% είχε ψηφίσει Χρυσή Αυγή – πριν τη δικαστική της καταδίκη- και το 3,1% ΜεΡΑ25. Λευκό ή Άκυρο είχε επιλέξει το 1,9%.
Το 18,3% της «γκρίζας ζώνης» προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, το 14,9% ΣΥΡΙΖΑ
Εμπιστοσύνη στους θεσμούς
Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Πόσο εμπιστεύεστε κάθε έναν από τους παρακάτω θεσμούς και υπηρεσίες;» μέσω μιας λίστας 12 θεσμών. Ο «Στρατός» είναι μακράν ο θεσμός που εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες (Πολύ και Αρκετά: 81,5%) και η εμπιστοσύνη αυτή είναι φανερή σε όλα τα δημογραφικά και κοινωνικά στρώματα.
Σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης καταγράφουν και οι θεσμοί της «Αστυνομίας» και «Δικαιοσύνης» με το 68,6% και 58,8% των αντίστοιχα των πολιτών να τους εμπιστεύονται αρκετά έως πολύ. «Οριακή» εμπιστοσύνη καταγράφεται για την «Εκκλησία» και τους «Δήμους». Οι θεσμοί που οι πολίτες εμπιστεύονται λιγότερο από όλους είναι τα «ΜΜΕ», οι «Τράπεζες» και τα «Συνδικάτα».
Συγκεκριμένα, τα ποσοστά για πολύ και αρκετά έχουν ως εξής:
Στρατός 81,5%
Αστυνομία 68,6%
Δικαιοσύνη 58,8%
Εκκλησία 50,6%
Δήμοι 49,5%
Κυβέρνηση 35,1%
Περιφέρειες 34,4%
Κοινοβούλιο 33,4%
Ευρωπαϊκή Ένωση 29,9%
Τράπεζες 21%
Συνδικάτα 17,4%
ΜΜΕ 14,9%
Αντίθετα στις αμιγώς αρνητικές ψήφους η «κατάταξη» διαμορφώνεται ως εξής:
ΜΜΕ 54,6%
Τράπεζες 50%
Συνδικάτα 45,5%
Ευρωπαϊκή Ένωση 40,4%
Κυβέρνηση 38,2%
Κοινοβούλιο 34,6%
Εκκλησία 24,7%
Περιφέρειες 20,2%
Δικαιοσύνη 14,9%
Δήμοι 14,8%
Αστυνομία 9,1%
Στρατός 5,1%
Ο βαθμός εμπιστοσύνης καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων. Συγκεκριμένα, οι πολίτες που δηλώνουν πρόθεση να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τους παραπάνω θεσμούς σημαντικά λιγότερο από τους πολίτες με πρόθεση να ψηφίσουν την ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ.
Εξαίρεση αποτελεί ο θεσμός των «Συνδικάτων» τον οποίο εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες με πρόθεση να ψηφίσουν ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο οι πολίτες με πρόθεση να ψηφίσουν ΝΔ ή ΚΙΝΑΛ. Συνολικά, οι απαντήσεις των πολιτών με πρόθεση ψήφου στο ΚΙΝΑΛ μοιάζουν με τις απαντήσεις αυτών της ΝΔ ενώ οι πολίτες με πρόθεση ψήφου στο ΚΚΕ απαντούν πολύ διαφορετικά από όλους τους άλλους εκφράζοντας έλλειψη εμπιστοσύνης για όλους τους θεσμούς, με μόνη εξαίρεση τον «Στρατό».
Εμπιστοσύνη στην Τοπική Διοίκηση
Όπως καταγράφηκε στην προηγούμενη ερώτηση η Τοπική Διοίκηση (Δήμοι) χαίρει της εκτίμησης των μισών εκ των ερωτηθέντων. Σε σύγκριση όμως με τους υπόλοιπους θεσμούς αιρετών όμως είναι σαφέστατα ο πρώτος στην εκτίμησή τους.
Συγκεκριμένα το 47,4% δηλώνουν πως «είναι πιο κοντά και τους εκπροσωπεί» περισσότερο ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και λοιποί αιρετοί των Δήμων. Ακολουθεί η απάντηση «κανένας» με 31%. Στο 7,5% βρίσκονται οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργάνωσεων, στο 6,9% Περιφερειάρχες και αιρετοί της Περιφέρειας και μόλις στο 5,2% «στελέχη κομμάτων και βουλευτές».
Διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση
Υπαρκτό είναι για την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων το πρόβλημα της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση σε όλα τα επίπεδα (κράτος και αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού). Εννέα στους 10 πολίτες συμφωνούν απόλυτα ή μάλλον συμφωνούν ότι υπάρχει διαφθορά στο Κράτος ενώ 8 στους 10 ότι υπάρχει διαφθορά στην αυτοδιοίκηση (Δήμους – Περιφέρειες). Μεγαλύτερο θεωρούν το πρόβλημα της διαφθοράς για τις νεότερες ηλικίες και για τους πολίτες με πρόθεση να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ.
Η ταυτότητα της έρευνας
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: DATA RESEARCH & CONSULTING A.E. (Διακριτικός τίτλος: Data Consultants) ΑΝΑΘΕΣΗ: Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και D News ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων.
ΔΕΙΓΜΑ – ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.026 ψηφοφόρων της χώρας, ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις κατηγορίες των Δήμων σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.4555/2018 και χρήση quota στο φύλο, την ηλικία.
ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ: Οι ερωτήσεις σταθμίστηκαν με βάση τις εθνικές εκλογές του 2019 (A Κυριακή).
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 28/3-15/4/2022
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση ημιδομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων, χωρίς την χρήση κάλπης. ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: :±3,02%. ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.
Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.