Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Απόφαση – σταθμός ανοίγει το δρόμο για εργαζόμενους του Δημοσίου για επιδόματα και δώρα

Απόφαση – σταθμός ανοίγει το δρόμο για εργαζόμενους του Δημοσίου για επιδόματα και δώρα

μπόνους εισφορών pass
Ειδικότερα δικαστική δικαίωση για κομμένα, λόγω Μνημονίων, επιδόματα αδείας και δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, για 50 συμβασιούχους του Δήμου Δίου Ολύμπου επήλθε με απόφαση του Ειρηνοδικείου Κατερίνης, που σας την παρουσιάζει το Dnews.

Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο Κατερίνης, με τις αποφάσεις του, με αριθμ. 42/2022 και 43/2022 αποφάσισε την καταβολή δώρων Χριστουγέννων, δώρων Πάσχα και επιδομάτων αδείας σε 50 εργαζόμενους του δήμου Δίου Ολύμπου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται η καταβολή 500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων σε κάθε εργαζόμενο, 250 ευρώ για δώρο Πάσχα σε κάθε εργαζόμενο και 250 ευρώ για επίδομα αδείας σε κάθε εργαζόμενο. Έτσι κάθε εργαζόμενος θα λάβει ανάλογα με τα χρόνια που εργάστηκε 1.000 ευρώ το χρόνο από δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας.

Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές και επιδίκασε τον 13 και 14ο μισθό των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Μάλιστα όρισε ως προσωρινά εκτελεστέο το ήμισυ του ποσού που επιδίκασε για τον καθένα.

Αποφάσεις του ΣτΕ για επιδόματα και δώρα:

Η δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση Σοφία Πανίδου μίλησε στο Dnews και μας εξήγησε ότι “δυστυχώς τα Δικαστήρια, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, δεν εφαρμόζουν ενιαία δίκαιη κρίση για το εν λόγω ζήτημα, με αποτέλεσμα να εκδίδονται αντιφατικές αποφάσεις.

Το μείζον ζήτημα περί συνταγματικότητας ή μη των περικοπών των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, θα πρέπει να εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιλύσει το θέμα αυτό, που απασχολεί, όχι μόνον τους εργαζόμενους που μάχονται για τα δικαιώματά τους, αλλά και όσους νομικούς τους εκπροσωπούμε.

Θεωρώ, απόλυτα δίκαιες τις Αποφάσεις που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Κατερίνης, αφού αφουγκράστηκε τα δικαιώματά των εργαζομένων, που διεκδίκησαν τις αποδοχές που παράνομα τους περιεκόπησαν, ως μέρος του μισθού τους”.

Να σημειωθεί ότι η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μια σειρά αποφάσεών της, αποφάνθηκε ότι η κατάργηση των δώρων-επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας (13ος και 14ος μισθός) στους δημοσίους υπαλλήλους, είναι συμβατή με το Σύνταγμα και επιβεβλημένη.

Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, τον περασμένο Μάιο του 2019 έκρινε κατά πλειοψηφία, συνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ.

Ειδικότερα, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφάνθηκε ότι ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων που κυμαίνεται από τα 780 ευρώ έως και τα 1.092 ευρώ, ακόμη και μετά την κατάργηση των τριών επίμαχων επιδομάτων, εξασφαλίζει «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας, όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

Η ολομέλεια του ΣτΕ εξέφρασε εντελώς αντίθετη άποψη από αυτή της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων-δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012.

Συγκεκριμένα, το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε κρίνει ότι η κατάργηση των δώρων-επιδομάτων αντίκειται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…