Κεντρική Γυναίκες Ζίμπαρτς: Ο μαέστρος που διευθύνει από τσιφτετέλι μέχρι τσάμικο…

Ζίμπαρτς: Ο μαέστρος που διευθύνει από τσιφτετέλι μέχρι τσάμικο…

Ζίμπαρτς

Ο Μάρτινς Ζίμπαρτς για ακόμα μια φορά έδωσε ρεσιτάλ διεύθυνσης από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Σε ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν ο Λετονός τεχνικός έκανε τρομερή δουλειά, ήταν επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του και πήρε το ροζ φύλλο αγώνα στο ΣΕΦ.

Επί 25 λεπτά ο κόουτς του Ολυμπιακού έβλεπε τις παίκτριές του να μην ανταποκρίνεται όπως θέλει. Όπως ορίζουν οι συνθήκες ενός τέτοιου αγώνα. Πολλοί μπορεί να πουν ότι δεν είχε πλάνο. ΛΆΘΟΣ. Είχε κλειστό ροτέισον, αποφάσισε ότι «θα ζήσει και θα πεθάνει» χρησιμοποιώντας μέχρι 9 παίκτριες. Ότι ένσταση και να έχει ο τάδε ή ο δείνα δημοσιογράφος ή οπαδός, μέσα σε ένα από τα πιο δύσκολα γήπεδα ο Ολυμπιακός ξεχώρισε στο τέλος και νίκησε.

Όπως είπε και ο ίδιος σε δηλώσεις του, όλες οι παίκτριες θυσίασαν και από κάτι για να έρθει αυτή η νίκη. Έχει δίκιο ο Ζίμπαρτς. Όταν βλέπεις κορίτσια που δεν αγωνίστηκαν λεπτό να πανηγυρίζουν στον πάγκο τότε πάει να πει ότι η ομάδα είναι συγκεντρωμένη εκεί που πρέπει. Μπορεί μέσα τους να υπάρχει παράπονο και δικαιολογημένα, ωστόσο ο προπονητής έχει ένα σχέδιο. Του βγήκε. Γιατί να παρεκκλίνει;

Η Καπογιάννη έβαζε συνέχεια προβλήματα και ο Ζίμπαρτς τα έλυνε

Σίγουρα η άμυνα του Ολυμπιακού για 25 λεπτά δεν ήταν αυτή που είχαμε δει. Ωστόσο, ακόμα και όταν χάνει η ομάδα έχει πλάνο, έχει πρόγραμμα. Αρχικά θέτει την Κάιζερ σχεδόν εκτός πλάνων, καθώς δε μπορεί εκείνη να ανταπεξέλθει στο ντουμπλάρισμα είτε με Χάμπλιν – Βίτολα, είτε με Βίτολα-Πλουφ, είτε με κάποια από τις παραπάνω και την Σπυριδοπούλου.

Επομένως ένα όπλο που θα είχε ο Παναθηναϊκός καταστράφηκε. Δεύτερο «ΣΥΝ» στον Ολυμπιακό είναι το «σβήσιμο» της Ριντ. Δεν της βγήκε το παιχνίδι της Αμερικανίδας παρότι είναι τρομερή παίκτρια. Την εγκλώβισαν ωραία οι αντίπαλές της, αλλά τη μεγαλύτερη ζημιά της την έκανε η Χολμς. Πήρε σχεδόν όλα τα σουτ πάνω της. Δε χρειάζεται τόσο συγκεντρωτικό παιχνίδι όταν έχει τόσο ποιοτικές συμπαίκτριες.

Πήγαινε καλά στις κοντές ο Παναθηναϊκός μέχρι την αρχή του τέταρτου δεκαλέπτου. Όμως εκεί ήρθε ο Ζίμπαρτς. Γέμισε το ζωγραφιστό, έκανε ένα σχήμα με την τρομερή Σπυριδοπούλου στο «4», με εντολή εκείνη να παίρνει πρωτοβουλίες κοντά στο καλάθι. Παράλληλα η Σταμάτη κυρίως απέξω πήρε τις μεγάλες πρωτοβουλίες και αποφάσεις, απαντώντας στη Χολμς με μεγαλύτερη ουσία για τη δική της ομάδα.

Επίσης, η Νικολοπούλου και η Βίτολα έκαναν τρομερή δουλειά. Η Ελληνίδα για μια ακόμα φορά είχε θέση στρατηγού. Έφτασε κοντά στο τριπλ νταμπλ παρακαλώ, κάνοντας μια γεμάτη εμφάνιση και δείχνοντας για μια ακόμα φορά  Η Λετονή ψηλή έκανε όλα τα ντουμπλαρίσματα προκειμένου στο ζωγραφιστό ο Ολυμπιακός να μην πιάνεται. Έκανε και ένα τρομερό νταμπλ νταμπλ αλλά πραγματικά είναι δευτερεύον μπροστά στις υπόλοιπες δουλείες που έκανε με επιτυχία.

Η Σταμολάμπρου ήταν το… δόλωμα του Ζίμπαρτς

Όποιος έβλεπε το ματς θα τα έβαζε σίγουρα με τον Ζίμπαρτς που κράτησε τόσο πολύ μέσα τη Σταμολάμπρου. Όντως η τρομερή γκαρντ πήρε λάθος αποφάσεις και ήταν φανερό ότι ο Παναθηναϊκός είχε σχέδιο να την εγκλωβίσει και τελικά να την… «σβήσει». Έλα όμως που το μπάσκετ δεν είναι μονοσήμαντο. Τράβαγε δυο παίκτριες πάνω της η «Στάμο» και έκανε όλη τη δουλίτσα υπέρ του Ολυμπιακού. Παράλληλα «άνθιζαν» οι συμπαίκτριές της που έπαιρναν προσπάθειες από την ανισορροπία που δημιουργούσε.

Αν και άστοχη, έβαλε το τρίποντο – «μαχαιριά» ενάντια στον Παναθηναϊκό που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των «ερυθρόλευκων». Στη συγκεκριμένη περίπτωση το τρικ του Ζίμπαρτς έπιασε. Παρά το γεγονός ότι η στατιστική της Σταμολάμπρου δεν είναι γεμάτη αυτό για το οποίο προορίστηκε το έφερε εις πέρας στην εντέλεια.

Ο Ζίμπαρτς επένδυσε στις Ελληνίδες και βγήκε κερδισμένος

Όταν μιλάμε για ντέρμπι αυτά στην Ελλάδα έχουν ξεχωριστή ιστορία. Στη συνείδηση του κόσμου, αλλά και στην απήχηση μιας νίκης ή ήττας. Η προσωπικότητα της Εβίνας Σταμάτη ήταν εκείνη που κράτησε σε πολλά σημεία ζωντανή την ομάδα του Πειραιά. Όσο εκείνη έπαιρνε προσπάθειες γύριζε το momentum υπέρ της ομάδας της.

Η Σπυριδοπούλου πρόσφερε 22 πολύτιμα λεπτά, δείχνοντας ότι έχει αντίληψη – ξυράφι. Το ίδιο και η Νικολοπούλου. Πάντα είναι… χάρτης αυτή η παίκτρια. Καθοδηγεί το παιχνίδι με πολύ σωστό τρόπο. Τους έδωσε τα κλειδιά ο Ζίμπαρτς και κέρδισε ο Ολυμπιακός.

Εν κατακλείδι:

Ο Ολυμπιακός, με εναλλαγή σχημάτων, πιο ευρύ ρόστερ, μεγάλη αντοχή στην πίεση και προσωπικότητα πήρε ένα πολύ σημαντικό ντέρμπι και έκανε το 2-0 στην επερχόμενη σειρά τελικών πρωταθλήματος. Έπαιξαν φυσικά ρόλο και τα πολύ δυνατά παιχνίδια που έδωσε στην Ευρώπη. Εκεί είδε ομάδες πολύ υψηλού επιπέδου. Αυτό έβαζε στις παίκτριες μια πίεση πολύ ανώτερη από ότι στην Α1 Γυναικών.

Η Καπογιάννη προσπάθησε και όσο μπόρεσε πήγε σε κλειστό ματς. Ωστόσο κάποια πράγματα δεν αντικαθιστώνται. Ένα από αυτά είναι το βαθύ ποιοτικό ρόστερ. Ο Ζίμπαρτς επέλεξε σωστά το καλοκαίρι και με μια αλλαγή που έκανε έχει να πορεύεται για όλη τη σεζόν…

Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά. Το γεγονός ότι ο Λετονός προπονητής βγάζει ένταση και όχι άγχος και εκνευρισμό σημαίνει ότι δε φεύγει στιγμή από το σχέδιό του. Για ακόμα μια φορά αυτό το σχέδιο έφερε τη νίκη…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

Φασούλας: «Κύριε Βρούτση πάρτε θέση»

Ο Παναγιώτης Φασούλας καλεί τον υπουργό να φέρει ισονομία στο μπάσκετ. Ο συνδυασμός «Πρώτα…