Κεντρική Β' Εθνική Στέφανος Σολωμός: «Να αντέξουμε στον ρυθμό, παραπάνω από τη ΦΕΑ»

Στέφανος Σολωμός: «Να αντέξουμε στον ρυθμό, παραπάνω από τη ΦΕΑ»

Παπάγου

Το ντέρμπι της 19ης αγωνιστικής στη Β’ Εθνική, μεταύ της ΦΕΑ και του Παπάγου είναι προ των πυλών. Ο παίκτης των «στρατηγών», Στέφανος Σολωμός μίλησε στη σελίδα της ΦΕΑ για το επικείμενο ματς.

Αναλυτικά:

Στέφανε, έχουμε μπροστά μας ένα κομβικής σημασίας παιχνίδι ανάμεσα στη ΦΕΑ και τον Παπάγου. Ποιο θεωρείς ότι είναι το «κλειδί» για τη νίκη;
«Αρχικά θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ιδιαίτερη τιμή που μου κάνεις να μιλήσω στην επίσημη σελίδα της ΦΕΑ. Είναι πραγματικά ίσως το πιο σημαντικό παιχνίδι της αγωνιστικής της Β’ εθνικής κατηγορίας και είναι χαρά να συμμετέχεις σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι για δύο τρεις ομάδες, όπως είμαστε εμείς και η ΦΕΑ, το “κλειδί” νομίζω πως είναι το ποιος θα καταφέρει να επιβάλει τον ρυθμό του στον άλλον. Και αυτό γιατί θεωρώ ότι είμαστε δύο πολύ καλές ομάδες της κατηγορίας στο σύνολο και των δύο ομίλων του νότου. Θεωρώ ότι δικαίως είμαστε στη θέση που είμαστε γιατί έχουμε αποδείξει σαν σύνολα ότι είμαστε πάρα πολύ δυνατοί. Δεν είναι ότι έχουμε έναν δύο σούπερ σταρ παίκτες που τραβάνε… το κουπί, αλλά υπάρχει ένα σύνολο. Οπότε το σημείο αυτό που θα δώσει ένα προβάδισμα σε έναν εκ των δύο αντιπάλων είναι το πόσο θα επιβάλει το ρυθμό της η μία ομάδα στην άλλη».

Μιας και αναφέρθηκες στον ρυθμό, ποιον παίκτη θεωρείς ότι θα πρέπει να περιορίσετε για να …κόψετε το ρυθμό της ΦΕΑ;
«Όπως είπα και πριν, αυτές οι δύο ομάδες κερδίζουν γιατί το σύνολο και η ομοιογένεια, υπερτερούν στο παιχνίδι τους. Οπότε δεν μπορώ να σου πω αν παραδείγματος χάρη, περιορίσουμε τον Στεργιάκη, ή τον Καραλευθέρη θα κερδίσουμε. Οι σκόρερ στην ομάδα αυτή, κάθε εβδομάδα διαφέρουν. Κάπως έτσι είμαστε κι εμείς. Εγώ δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιον παίκτη. Αυτό που έχει ξεχωρίσει στη ΦΕΑ είναι το σύνολο. Είναι ομάδα του συνόλου, του προπονητή της, του Αλέξη Καρατζά. Εκτελούν τις οδηγίες του και το κάνουν πολύ καλά. Πρέπει να περιορίσουμε την ομάδα σαν σύνολο».

Οπότε, από τη στιγμή που εκτιμάς ότι το δυνατό της σημείο είναι το σύνολο, ποιο θεωρείς ότι είναι το αδύνατο σημείο της;
«Επειδή αυτήν την ομάδα τυγχάνει και την παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα, καθώς τους ακολουθούμε στο πρόγραμμα θα πω ότι έχει ρυθμό. Αυτό είναι το καλό της για εμένα. Το επαναλαμβάνω συνέχεια. Πάει με ταχύτητα σε όλη την διάρκεια του αγώνα, δεν πέφτει, οπότε σε βάθος χρόνου κερδίζει, και εκεί που μπορεί να βρίσκεται πίσω στο σκορ, καταφέρνει κι επιβάλει τον ρυθμό της και κερδίζει. Ουσιαστικά, εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αδύνατο σημείο, βγάζοντας στην παρκέ όλη μας την ενέργεια. Είμαστε κι εμείς μία γυμνασμένη και αθλητική ομάδα, έχουμε ένα αξιόμαχο σύνολο και αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να τους περιορίσουμε, όπως κάνουμε σε κάθε αγώνα. Αυτό έχει σημασία για εμάς».

Από τις 18 αγωνιστικές που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα ποια είναι η εικόνα που έχεις αποκομίσει;
«Έχουν περάσει 18 αγωνιστικές, ε; (σ.σ. γελάει)… Περνάμε τόσο καλά που δυστυχώς τελειώνει. Κοίταξε, το πρωτάθλημα ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο με κάποια φαβορί, στα χαρτιά, στη θεωρεία, στα ρόστερ. Αυτό που έχω καταλάβει στον δικό μας όμιλο τουλάχιστον, που παρακολουθώ και συμμετέχω, είναι ότι οι ομάδες από την πρώτη ομάδα που τυγχάνει να είμαστε εμείς, έως και την τελευταία που αυτή την στιγμή είναι η Πεντέλη, οι διαφορές σε επίπεδο παικτών, είναι μικρές. Στα περισσότερα παιχνίδια τα σκορ είναι πολύ κλειστά. Άρα υπάρχει μία ομοιογένεια, μία ισορροπία στις ομάδες, απλά κάποιες ομάδες έχουν διάρκεια και έχουν καταφέρει να είναι ψηλά όπως είναι η ΦΕΑ, ο Παπάγου, ο ΑΠΑΣ Νάξου και ο Έσπερος. Οπότε αυτό που καταλαβαίνω σε αυτό το σημείο, είναι ότι δεν υπάρχουν μονάδες, υπάρχουν ομάδες. Έτσι θα ολοκληρωθεί και το πρωτάθλημα. Η ομάδα που θα ανέβει κατηγορία θα ανέβει γιατί είναι ομάδα και κατάφερε μέσα στην χρονιά, να επιβάλει την δύναμη του συνόλου. Και είναι ωραίο αυτό γιατί παρατηρώ υπάρχει μία δίψα για μπάσκετ είτε είσαι μικρός, είτε είσαι μεγάλος. Αυτό κάνει το πρωτάθλημα πιο ενδιαφέρον. Δεν είναι ότι θα πας στην έδρα του αντιπάλου την επόμενη Κυριακή και θα κερδίσεις εύκολα. Είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα».

Πρόκειται για ένα ντέρμπι κορυφής, που λίγο πολύ δημιουργεί κόντρες. Με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη για οπαδικές διαφορές, ποιο θα ήταν το δικό σου μήνυμα προς τους οπαδούς των ομάδων;
«Είναι μία ερώτηση που ξεφεύγει από τον αθλητισμό και φτάνει στην κοινωνία. Το πρόβλημα αυτό είναι κοινωνικό και μάλιστα είναι πολύ βαθύ. Κι ένα πρόβλημα που έχουμε εμείς ως λαός είναι ότι δεν έχουμε καλή μνήμη. Τι εννοώ με αυτό; Ένας λαός προοδεύει, όταν αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί στο παρελθόν και δεν κάνει τα ίδια λάθη. Αυτό που θέλω, πρώτα ως πατέρας και μετά ως αθλητής, είναι να προσπαθήσω με την συμπεριφορά μου να μάθω την κόρη μου, να μπορεί να συναναστρέφεται με την κοινωνία σεβόμενη την διαφορετική άποψη. Αυτό πρέπει να κάνουμε, να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία μας, τα παιδιά μας. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί να αθλείται, γιατί πέρα από την σωματική του υγεία, αναπτύσσεται και πνευματικά . Ο αθλητισμός μαζί με το σχολείο, είναι το πρώτο μέρος που το παιδί κοινωνικοποιείται και έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους εκτός της οικογένειάς του. Βάλτε τα παιδιά σας στον αθλητισμό. Κλείνοντας, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΝΩΝΕΙ!!!».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Β' Εθνική

Δειτε επισης

Δαδάλας: «Το παιχνίδι της χρονιάς αυτό με τον Φίλιππο Βέροιας»

Ο προπονητής της Γέφυρας τόνισε την κρισιμότητα του παιχνιδιού με τον Φίλιππο Βέροιας Παιχ…