«Άλμα» που ξεπερνά τα 25 ευρώ «έκανε η τιμή» στο ηλιέλαιο το οποίο έχει 100% αύξηση. Στο 30% οι αυξήσεις στο πρωτο τρίμηνο του 2022 των τιμών στα περισσότερα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ.
Σε σύγκριση με το 2021 τα 10 λίτρα ηλιελαίου κόστιζαν 8 ευρώ, μετά πήγαν στα 10 ευρώ, ενώ πριν ένα μήνα έφτασαν τα 18 ευρώ και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 25 ευρώ.
Επιπλέον μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα καθαριστικά, στα σιτηρά, στα ζυμαρικά, στα άλευρα, στα βούτυρα, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 30%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργο Λεχουρίτη, οι ανατιμήσεις πρόκειται να συνεχιστούν. «Φοβάμαι ότι οι τιμές των προϊόντων θα ανέβουν ακόμα ένα 30%. Δηλαδή το 2022 θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι, με συνολικές αυξήσεις των προϊόντων στα 60%».
Πλαφόν σε τρόφιμα υπό τον φόβο ελλείψεων
Πλαφόν σε αγαθά πρώτης ανάγκης που ενδέχεται να παρουσιάσουν έλλειψη διαθεσιμότητας θέτουν οι αλυσίδες σούπερ μαρκετ στις ηλεκτρονικές στους πλατφόρμες αλλά και στα φυσικά καταστήματα τους.
Η κίνηση αυτή γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεις προληπτικά, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αρχικά τα πρώτα πλαφόν εφαρμόστηκαν στα ηλιέλαια, σε αρκετά άλευρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες στη λίστα προστέθηκε και η ζάχαρη.
Συγκεκριμένα στον ΑΒ Βασιλόπουλος τίθεται πλαφόν στους καταναλωτές για αγορά έως 3 συσκευασιών προϊόντων αραβοσιτελαίου και ηλιέλαιου 1 lt ή 2 lt, ανεξαρτήτως μάρκας. Μέχρι 2 τεμάχια σπορέλαιου 5 lt, ανεξαρτήτως μάρκας και μέχρι 3 τεμάχια στα άλευρα για όλους τους τύπους.
Ο Σκλαβενίτης έχει βάλει πλαφόν στα ηλεκτρονικά του καταστήματα για αραβοσιτέλαιο και ζάχαρη.
Στο My Market μπορείς να αγοράσεις στο κατάστημα έως 4 τεμάχια ηλιέλαιου για 1 και 2 lt και μία για τις συσκευασίες έως 5 lt.
Φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας
Ο κ Λεχουρίτης αναφέρει στα Dnews ότι οι τιμές πρόκειται να αυξηθούν κι άλλο, ενώ κάνει λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας.
«Αυτή την στιγμή η ακρίβεια είναι ένα κερδοσκοπικό φαινόμενο. Δεν υπάρχει έλλειψη καταναλωτικών αγαθών. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει αφήσει τους κερδοσκόπους να κάνουν πάρτυ εις βάρος της τσέπης των καταναλωτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών. Για παράδειγμα το τσουβαλάκι οι πέννες πριν ένα μήνα είχε 5 και τώρα έχει 8 ευρώ. Κανένας όμως δεν έλεγχε από που προέρχεται αυτή η αύξηση. Κάθε μέρα βλέπουμε αυξήσεις της τάξεως των 10, 20, 30 λεπτών χωρίς λόγο. Στην Ιταλία οι τιμές των καυσίμων από το 2.10 πήγαν στο 1.80. Η ενέργεια γενικά στην Ευρώπη έχει πέσει, στην Ελλάδα όχι. Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε τα φαινόμενα που έζησε η Τουρκία. Εκτός από την Ουκρανία υπάρχουν κι άλλες χώρες που μπορούμε να προμηθευτούμε αγαθά. Δεν φροντίσαμε να κάνουμε εναλλακτικές εισαγωγές όπως από την Αμερική και τον Καναδά».