Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Ουκρανία: Ξεκίνησε η αναχώρηση των Ελλήνων της πολιορκημένης Μαριούπολης

Ουκρανία: Ξεκίνησε η αναχώρηση των Ελλήνων της πολιορκημένης Μαριούπολης

Ουκρανία Ελλάδα

Σήμερα στην περιοχή της Μαριούπολης ανοίγει ανθρωπιστικός διάδρομος για την έξοδο των πολιτών και των εργαζομένων από την πόλη προς τα Δυτικά. Φεύγουν το προσωπικό του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο και στεγάζονται στους χώρους του, καθώς και Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να φύγουν, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τη Ρωσία έχει γίνει η περιοχή της Μαριούπολης που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία και οι αρχές δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν τους τραυματίες, ενώ η Χερσώνα, μια πόλη στη Μαύρη Θάλασσα, είναι εντελώς περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές.

«Πολεμάμε, δεν έχουμε σταματήσει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα το τελεσίγραφο που έχει δώσει ο ρωσικός στρατός στους άμαχους πολίτες της Μαριούπολης για να εγκαταλείψουν την πόλη που βρίσκεται στον Νότο της Ουκρανία εκπνέει. Στο πλαίσιο αυτό στις 11 το πρωί όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση που συντονίζουν το υπουργείο Εξωτερικών και οι διπλωματικές αρχές για να αναχωρήσουν από τη χώρα όσοι Έλληνες και ομογενείς (κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων) το επιθυμούν με ασφάλεια.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές.

Η πομπή αυτοκινήτων υπό τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο με μέρος προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών, αναχώρησε οδικώς από την Μαριούπολη πριν από λίγο.

Ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος αναφερόμενος στην επιχείρηση δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά επιχιρεί να διαφύγουν με ασφάλεια οι πολίτες και τόνισε ότι υπάρχει επικοινωνία τόσο με τις ουκρανικές όσο και με τις ρωσικές αρχές. «Τους ενημερώσαμε ότι θα ξεκινήσει ένα μικρό κομβόι. Θα επιχειρήσουμε με δικά μας αυτοκίνητα να φύγουμε από την Μαριούπολη και να φύγουν οι κάτοικοι από την επικίνδυνη κατάσταση». Ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με το σχέδιο το κομβόι θα περάσει από την Ρουμανία και από εκεί στην Ελλάδα.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες

Προκειμένου να καταφέρουν να φύγουν με ασφάλεια από την περιοχή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει σαφείς εντολές για αποστάσεις καθοδόν ώστε να μη χαθεί κανείς στην περίπτωση, που υπάρξει κάποιο μηχανικό πρόβλημα ή πρόβλημα καυσίμων, καθώς μπορούν να βάλουν μέχρι 20 λίτρα βενζίνη ανά αυτοκίνητο. Η αποστολή έχει μαζί της ρηματική διακοίνωση που έχει σταλεί μέσω του ελληνικού ΥΠΕΞ, ώστε αν τους ζητηθεί να τη δείξουν στους Ρώσους.

Κατσανιώτης: Οι ομογενείς δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη

«Ήδη οι Έλληνες που είναι στη Μαριούπολη έχουν ενημερωθεί για τις διαδικασίες από χθες και από το γενικό προξενείο στη Μαριούπολη αλλά και από την Αθήνα από την ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Θα γίνει με ίδια μέσα, δηλαδή αυτοκίνητα που θα είναι δικά τους και θα χρησιμοποιηθούν.

Δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι θα επιλέξουν να φύγουν . Θα είναι κάποιοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Μαριούπολη, θα είναι κάποιοι διοικητικοί και θα είναι και έλληνες που θέλουν να φύγουν από εκεί και έχουν ενημερωθεί ήδη.

Επιπλέον, τόνισε ότι όσοι Έλληνες φύγουν από την πόλη, θα το κάνουν με ίδια μέσα και επιβεβαίωσε ότι ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Το κλίμα στην ομογένεια μας είναι ότι «δεν θέλω να φύγω, θέλω να μείνω εδώ», από εκεί και πέρα έχουμε μια καταγραφή των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν δεν ξέρουμε το νούμερο γιατί η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι κάποιοι από αυτούς στο τέλος δεν θα εγκαταλείψουν την πόλη. Είναι 1.000 χιλιόμετρα η απόφαση που θα διανύσουν» τόνισε αρχικά.

Για τα προξενεία στην Ουκρανία

«Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους υπαλλήλους των προξενείων για τη συνεισφορά τους γιατί όλοι μιλάμε για τους γενικούς προξένους που έκαναν εξαιρετική δουλειά αλλά ξεχνάμε όλα τα στελέχη των δύο προξενείων μας που έμειναν μέχρι και τώρα και θα παραμείνουν ανοιχτά. Ο γενικός πρόξενος ο κ. Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο προξενείο της Μαριούπολης, ο κ. Κωσταλένης είναι αυτός που θα είναι στην πομπή μαζί με τους υπολοίπους. Θα μείνει και κάποιο προσωπικό ώστε να είναι κοντά στην ομογένεια μας στην Μαριούπολη».

Συγκλονίζουν τα λόγια κατοίκων της Μαριούπολης

Σε πανικό βρίσκονται οι κάτοικοι στην Μαριούπολη, κυρίως μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς από τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει στην περιοχή.

Τις δραματικές ώρες που ζουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης η Αθηνά Χατζηνόβα, κάτοικος της περιοχής.

Έχουν φτάσει στο κέντρο της Μαριούπολης οι Ρώσοι
Όπως λέει οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνέχεια την Μαριούπολη, έχουν ισοπεδώσει τα περίχωρά της και έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης.

Η κ. Χατζηνόβα αναφέρει ότι είναι εξαντλημένοι και δεν έχουν θέρμανση, ενώ δηλώνει ότι «αν είναι να πεθάνω θέλω να πεθάνω στο κρεβάτι μου και όχι σε ένα υπόγειο», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε ερώτηση αν σκοπεύει να φύγει από τη Μαριούπολη, αναφέρει ότι δεν έχει μέσο μεταφοράς, και πως δεν μπορεί να αφήσει τη μητέρα της που είναι 85 ετών.

«Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν σπίτια και νοσοκομεία»

Αυτή τη στιγμή πάντως οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης υποστηρίζουν ότι η πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά διεξάγονται σφοδρές μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις.

Καταγγέλλουν τη Μόσχα για βομβαρισμούς κατά στόχους αμάχων, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία και καταφύγια

“Κρύβομαι στο μπάνιο, πέφτουν βόμβες στην αυλή μου” – Ελληνίδα κάνει έκκληση κλαίγοντας με λυγμούς

Εκρήξεις και βομβαρδισμοί ακούγονται συνεχώς με τους πολίτες να κρύβονται στα υπόγεια για να σωθούν. Στην εκπομπή “Πρωινό” του ΑΝΤ1 μίλησε μια ομογενής, κάτοικος της Μαριούπολης.

“Κάπου πολύ κοντά πέφτουν βόμβες. Ένα σχολείο καίγεται” ανέφερε η κυρία Αθηνά, εξηγώντας πως η ίδια έχει κρυφτεί στο μπάνιο του σπιτιού της σε μία προσπάθεια να προστατευθεί και να γλιτώσει τη ζωή της.

“Τώρα στην αυλή μου πέφτουν βόμβες. Μιλάμε για το τώρα. Οι Ρώσοι μας βομβαρδίζουν, σκοτώνουν τον πληθυσμό της Ουκρανίας. Οι βόμβες δεν ξεχωρίζουν αν είσαι Έλληνας, Ουκρανός ή Ρώσος” φώναζε η ίδια κλαίγοντας.

“Σταματήστε τον πόλεμο. Σταματήστε τον. Έχετε δύναμη” απηύθυνε δραματική έκκληση ανάμεσα σε λυγμούς, με τους παρουσιαστές να μην έχουν λόγια να της δώσουν μία απάντηση.

Σοκαρισμένοι όλοι στο πλατό, ζήτησαν να περάσουν σε διαφημίσεις.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…