Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Ουκρανία: Κατηγορούν τους Ρώσους για βομβαρδισμούς του ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη

Ουκρανία: Κατηγορούν τους Ρώσους για βομβαρδισμούς του ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη

Ουκρανία Ελλάδα

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τους Ρώσους ότι δεν σέβονται τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη. «Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το υπουργείο μέσω της σελίδας του στο Facebook.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι 30 λεωφορεία βρίσκονται καθοδόν προς την πολιορκημένη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους που θα απομακρυνθούν από την πόλη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούν προς την κατεύθυνση μιας οδού που έχει διατεθεί για την ανθρωπιστική αρωγή, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Σούμι, που βρίσκεται σε απόσταση 350 χλμ. βορειοανατολικά του Κιέβου, σύμφωνα με απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις ουκρανικές αερχές.

«Τα πτώματα 21 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανακαλύφθηκαν στο σημείο όπου έγινε η αεροπορική επίθεση», ανέφερε η περιφερειακή εισαγγελία στη σελίδα της στο Facebook.

Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί από τις υπηρεσίες διάσωσης έκανε λόγο για εννέα νεκρούς.

Άνοιγμα Ζελένσκι με στόχο την εκεχειρία: Να συζητήσουμε για Κριμαία, Ντονμπάς, Λουγκάνσκ

Νέο άνοιγμα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος για διάλογο αλλά όχι για συνθηκολόγηση με την Ρωσία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμούς όσον αφορά την Κριμαία, το Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ άφησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο ABC το βράδυ της Δευτέρας.

«Μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή στις περιοχές της Κριμαίας του Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι προσθέτοντας ότι «μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος, όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές».

«Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας. Ποιος θέλει να τους αποδεχθεί στην Ουκρανία; Επομένως το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Εικόνες από το Χάρκοβο:

Καταγγελία για νεκρό αφυδατωμένο παιδί

Ένα παιδί έχασε τη ζωή του από αφυδάτωση εν μέσω έλλειψης νερού στη Μαριούπολη, κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν εδώ και ημέρες το λιμάνι της Μαριούπολης που βρίσκεται στην νοτιοανατολική Ουκρανία και πλέον υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε νερό και φαγητό ενώ υπάρχει επίσης πρόβλημα ηλεκτροδότησης.

Οι ελλείψεις αυτές είναι που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο του παιδιού από αφυδάτωση, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι από Κίεβο και άλλες 4 πόλεις, ξεκίνησε η εκκένωση του Σούμι

Η Ρωσία άνοιξε «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ώστε οι άμαχοι να μπορέσουν να απομακρυνθούν από το Κίεβο και άλλες 4 πόλεις της Ουκρανίας και πιο συγκεκριμένα τις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκιβ (Χάρκοβο) και Μαριούπολη, μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ένα πρώτο κομβόι κατοίκων και ξένων φοιτητών απομακρύνθηκε από την ουκρανική πόλη Σούμι ύστερα από συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, όπως δήλωσαν σήμερα ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι στην Πολτάβα (κεντρική Ουκρανία), συμπεριλαμβανομένων και ξένων φοιτητών», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο Twitter. «Καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε άλλους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία».

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έπαυσαν πυρ από τις 09:00 ώρα Ελλάδος. Νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι οι άμαχοι θα αρχίσουν σήμερα να εγκαταλείπουν την πολιορκημένη ουκρανική πόλη Σούμι βάσει συμφωνίας με τη Ρωσία για τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου».

«Συμφωνήθηκε η πρώτη οχηματοπομπή να ξεκινήσει γύρω στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) από την πόλη Σούμι. Το κομβόι θα ακολουθήσει ο τοπικός πληθυσμός με δικά του αυτοκίνητα», σημείωσε σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί από τις συγκρούσεις που μαίνονται μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η Ουκρανία άρχισε την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Σούμι, στην βορειοανατολική Ουκρανία, και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Στους 21 νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανέβασαν οι ουκρανικές αρχές τον απολογισμό της αεροπορικής επιδρομή της Ρωσίας χθες τη νύχτα σε περιοχή με σπίτια στην πολή Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανίας. Σύμφωνα με την περιφερειακή εισαγγελία τα πτώματα ανασύρθηκαν από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Οι έρευνες συνεχίζονται.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αναστάσης Κατσαβός
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Tο «no politica» μας έστειλε τον λογαριασμό

Είναι νωπές οι Ευρωεκλογές στη χώρα μας και όχι μόνο. Όλοι συνομολογούν ότι μεγάλος νικητή…