Το 1966 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, αποσκοπώντας στην καταπολέμηση του ρατσισμού και την προώθηση της ανεκτικότητας.
Κανείς δεν περίμενε ότι μισό αιώνα μετά και με τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία, όπου μπορούμε να γνωρίσουμε νέους πολιτισμούς, να ταξιδέψουμε και να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους από άλλες χώρες, τα πράγματα συνεχίζουν να παραμένουν ίδια.
Όλα αλλάζουν και ίδια μένουν… το θέμα σε όλα αυτά είναι να μην μένουμε αμέτοχοι.
Η λέξη «ρατσισμός» προέρχεται από τη λέξη «ράτσα (razza)», η οποία στα ιταλικά σημαίνει «φυλή». Υπ’ αυτήν την έννοια, λοιπόν, ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι τα μέλη μιας φυλής είναι εξ ορισμού κατώτερα από τα μέλη μιας άλλης.
Ορίστε; Πώς το είπατε αυτό; Κατώτερα από τι; Τι σημασία έχει το χρώμα, η καταγωγή ;
Γιατί κάποιος πρέπει να κρίνεται από το χρώμα του; Την καταγωγή του, και να μένει εκτός κοινωνικού συνόλου;
Ποτέ δεν κατάλαβα την έννοια ρατσισμός.. Μπαίνεις στο λεωφορείο και ακούς από γονείς που λένε στα παιδιά τους «Μην κάτσεις δίπλα στον.. ». Στον ΠΟΙΟΝ; Στον «ΜΑΥΡΟ»; Στον «ΑΛΟΔΑΠΟ»; Στον «ΧΟΝΤΡΟ»; Στον «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ»;
Και αν κάτσει τι; Θα πειράξει το παιδί σου; Και αυτός άνθρωπος είναι που θέλει να ενταχθεί σε μια κοινωνία ώστε να υλοποιήσει τα όνειρά του (να κάνει οικογένεια , να πετύχει τους στόχους του κτλπ).
Καταρχάς στον άνθρωπο που ασκείται ο ρατσισμός καλλιεργείται μέσα του, η ανασφάλεια , και ο φόβος.
Με αυτή τη συστηματική ρατσιστική συμπεριφορά της κοινωνίας προς το ανθρώπινο είδος δημιουργείται μεγάλο πλήγμα στην ψυχική ισορροπία του θύματος.
Αποτέλεσμα όλων αυτών; Το θύμα να κλείνετε στον εαυτό του , και με την πάροδο του χρόνου να μην έχει κοινωνικές συναναστροφές, όπου αυτά των οδηγούν στην αποξένωση.
Ρατσισμός και αθλητισμός
Ο ρατσισμός στον αθλητισμό αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο σύστημα σκέψεων και αντιλήψεων που οδηγεί σε χαρακτηριστικά με αρνητικές κοινωνικές αξίες και ίσως ψυχολογικά , κληρονομικά και βιολογικά χαρακτηριστικά.
Ο ρατσισμός στα γήπεδα είναι ορατός, τόσο στα συνθήματα των οπαδών των ομάδων όσο και στην συμπεριφορά των αντιπάλων παικτών μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Πολλές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται γενικά στα γήπεδα δεν γίνονται αντιληπτές για τον ρατσισμό εκείνη την στιγμή γιατί κυριαρχεί το πάθος, ενώ πολλά ρατσιστικά επίθετα θεωρούνται κομμάτι του παιχνιδιού.
Αλλά ας αναφέρουμε και τα θετικά της υπόθεσης. Ο αθλητισμός (μπάσκετ , ποδόσφαιρο, βόλεϊ κτλπ) είναι ένας παράγοντας που βοηθάει στη καταπολέμηση του. Όλες οι ομάδες σε όλα τα αθλήματα ενσωματώνουν παιδιά , επαγγελματίες αθλητές από όλες τις χώρες και καταρρίπτουν όλα τα στερεότυπα φέρνοντας στην επιφάνεια την ισότητα.
ΙΣΟΤΗΤΑ … Όλοι είμαστε ίσοι ανεξαρτήτως χρώματος , φυλής ,ύψους, πάχους.
Η αρχή της ισότητας είναι η κατάσταση στην οποία όλα τα άτομα σε μια συγκεκριμένη κοινωνία έχουν ίσα δικαιώματα και ελευθερίες . Σύμφωνα όμως και με τις αρχές της ισότητας σε μία κοινωνία θα πρέπει να τηρούνται και οι αξίες της Ισονομίας αλλά και της αξιοκρατίας.
Ο βασικότερος όμως τρόπος καταπολέμησης του ρατσισμού είναι μέσα από τους ίδιους τους ανθρώπους. Είναι πρέπον πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να σεβόμαστε και να δεχόμαστε το διαφορετικό. Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φυλής , θρησκείας ,σωματικών χαρακτηριστικών δεν παύουμε να είμαστε άνθρωποι, είμαστε όλοι ίδιοι.
Ο κάθε ένας από τη μεριά του πρέπει να «αγκαλιάσει» το διαφορετικό ώστε να καταρριφθεί αυτό το φαινόμενο.