Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ «Κλείδωσε» το μεγάλο deal Ευρώπης – ΗΠΑ για υγροποιημένο φυσικό αέριο

«Κλείδωσε» το μεγάλο deal Ευρώπης – ΗΠΑ για υγροποιημένο φυσικό αέριο

Ρωσία Φινλανδία κορυφής

To βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ και οι ΕΕΕ ανακοίνωσαν μια μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Όπως αναφέρει το BBC, το μεγάλο deal προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την ΕΕ με επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ευρύτερα γνωστού ως LNG.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι εναλλακτικές εισαγωγές αερίου και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι το 2021, οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου

«Πρόκειται για επιπλέον LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό LNG που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, ωστόσο ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Τζο Μπάιντεν ταξίδεψε χθες στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πώληση του αμερικανικού LNG να είναι προτεραιότητα στην ατζέντα του.

Για την αντικατάσταση 50 δισ. κυβικών ρωσικού αερίου

Υπενθυμίζεται οτι χθες Πέμπτη, οι «Financial Times» δημοσίευσαν πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σχέδιο για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το τέλος του 2022. Η συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, με το μπλοκ να αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά δύο τρίτα φέτος.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…