Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Στο έλεος των βομβαρδισμών και απροστάτευτοι οι Έλληνες δημοσιογράφοι

Στο έλεος των βομβαρδισμών και απροστάτευτοι οι Έλληνες δημοσιογράφοι

Ουκρανία

Χωρίς καν τον στοιχειώδη προστατευτικό εξοπλισμό καλούνται να καλύψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι Έλληνες δημοσιογράφοι – Τι μεταφέρει ανταποκρίτρια της ΕΡΤ

Η δημοσιογράφος Ανδριάννα Μαγγανιά μετέδωσε λεπτό προς λεπτό πώς εγκαταλείπουν το Κίεβο το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας αλλά και το συνεργείο της ΕΡΤ που είχε εγκατασταθεί μαζί με τους διπλωματικούς ακολούθους.

Πιο συγκεκριμένα, περιέγραψε πώς χωρίστηκαν σε έξι οχήματα – τα οποία είναι γεμάτα προμήθειες καθώς κανείς δεν γνωρίζει πόσες ώρες θα βρίσκονται στα αυτοκίνητα μέχρι να φτάσουν σε έναν προορισμό ασφαλείας.

Μάλιστα, ο ίδιος ο προορισμός παρεμένει άγνωστος, καθώς οι ελληνικές Αρχές δεν τους έχουνε ενημερώσει ακόμη σχετικά.

Την ίδια ώρα, με οργισμένη ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλει πως οι δημοσιογράφοι καλύπτουν τον πόλεμο χωρίς καν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

«Προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Κίεβο με κάθε τρόπο»

«Εγκαταλείψαμε πριν από λίγο την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο», αφηγείται η Ανδριάννα Μαγγανιά.

«Είμαστε 13 άτομα, βρισκόμαστε σε έξι αυτοκίνητα, σε αυτοκινητοπομπή. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βγούμε έξω από την πόλη.

Έχουμε διανύσει πάνω από δέκα χιλιόμετρα. Πριν από λίγο είδαμε κόσμο στο δρόμο. Υπάρχει αρκετή κίνηση στην κεντρική οδική αρτηρία που βρισκόμαστε και η οποία οδηγεί εκτός Κιέβου. Αυτό που μας έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση είναι ότι είδαμε πάρα πολύ κόσμο με τις βαλίτσες να βρίσκεται στα πεζοδρόμια και να κάνει ωτοστόπ.

Προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη με κάθε μέσο οι κάτοικοι του Κιέβου. Φυσικά όσοι είχαν αυτοκίνητο μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και έφυγαν, άλλοι πήγαν στα καταφύγια, όμως όσοι δεν είχαν μεταφορικό μέσο, προσπαθούν αυτή τη στιγμή να φύγουν κάνοντας ωτοστόπ», σημειώσε η δημοσιογράφος.

«Μας έδωσαν εντολή να μην χωριστούμε»

«Ακούγαμε πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις και τις σειρήνες να ηχούν, την ώρα που βρισκόμασταν στην ελληνική πρεσβεία, όμως κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει εκρήξεις, δεν έχουμε δει ενόπλους, ούτε άρματα μάχης».

«Είχαμε ακούσει ότι υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις σε πολύ κοντινό σημείο, γύρω από την πρεσβεία», προσθέτει η δημοσιογράφος.

«Η πρεσβεία βρισκόταν περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την πλατεία Ανεξαρτησίας. Οι ελληνικές Αρχές δεν μας δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες. Έκριναν για λόγους ασφαλείας ότι πρέπει να μεταφερθούμε επειγόντως έξω από το Κίεβο, χωρίς να μας δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες και χωρίς να ξέρουμε πού πάμε αυτή τη στιγμή.

Δε γνωρίζουμε, δεν ανακοινώνεται αυτό επίσημα. Βρισκόμαστε σε μια αυτοκινητοπομπή με έξι οχήματα, έχουμε βάλει διακριτικά με τις ελληνικές σημαίες και προσπαθούμε να μείνει το ένα αυτοκίνητο κοντά στο άλλο.

“Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χωριστούμε” μας είπαν χαρακτηριστικά.

Εγώ βρίσκομαι στο ίδιο όχημα με τον κ. Σπύρο Κοντονή, ο οποίος είναι στην ελληνική πρεσβεία ειδικός για θέματα επικοινωνίας και πληροφορικής. Έχουμε χωριστεί με το συνεργείο της ΕΡΤ, με τον Πάρι Κεφάκη και τον Γιώργο Τσάμπρα. Βρίσκονται σε άλλο όχημα, δεν χωρούσαμε να μπούμε όλοι στο ίδιο όχημα γιατί φυσικά έχουμε πάρει και πολλές προμήθειες μαζί μας.

Έχουμε πάρει φαγητό, βενζίνη, δεν ξέρουμε πόσες ώρες θα χρειαστούν μέχρι να φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας».

«Κραυγή αγωνίας» από την ΕΣΗΕΑ

Την ίδια ώρα, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες καλούνται να καλύψουν την ρωσική εισβολή οι Έλληνες δημοσιογράφοι.

Όπως σημειώνεται στην οργισμένη ανακοίνωση – με ευθύνη της εργοδοσίας – εργάζονται χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι και τεχνικοί από την πρώτη στιγμή καλύπτουν με αυτοθυσία και σε επικίνδυνες για την ζωή τους συνθήκες, τα γεγονότα στις εμπόλεμες ζώνες και ενημερώνουν το ελληνικό κοινό για τις εξελίξεις της εισβολής των Ρώσων σε ουκρανικό έδαφος.

Με αγανάκτηση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαπίστωσε ότι ορισμένοι συνάδελφοι δεν διαθέτουν στοιχειώδη προστατευτικό εξοπλισμό με ευθύνη της εργοδοσίας. Η ΕΣΗΕΑ ξεκίνησε μια δύσκολη προσπάθεια να βρεθούν διαθέσιμα αλεξίσφαιρα γιλέκα και προστατευτικά κράνη.

Το Δ. Σ. της ΕΣΗΕΑ ευχαριστεί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο για τη συμβολή του, ώστε να παραχωρηθεί από το Υπουργείο εξειδικευμένος εξοπλισμός για την προστασία των πολεμικών ανταποκριτών των ελληνικών ΜΜΕ.

Οι πρώτες αποστολές του προστατευτικού υλικού ξεκίνησαν από την 24η Φεβρουαρίου 2022 και αναζητούνται τρόποι προκειμένου να φτάσουν σε όλους τους συναδέλφους πού βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε για την ασφαλή έξοδο των δημοσιογράφων και τεχνικών από την περιοχή, όποτε αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.

Το Δ.Σ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους δημοσιογράφους πού βρίσκονται στα μέτωπα του πολέμου, οι οποίοι εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο για την διεκπεραίωση του λειτουργήματος τους.

Πηγή: Dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…