Το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας κάλεσε σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας να την κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκτός από τις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, οι οποίες βρίσκονται εδώ και χρόνια σε τέτοια.
Το Συμβούλιο συνεδρίασε αφού η Ρωσία ξεκίνησε να προωθεί στρατεύματα στις δύο αυτονομημένες περιοχές της Ουκρανίας, τις οποίες λίγες ώρες νωρίτερα είχε αναγνωρίσει σαν ανεξάρτητες. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ότι για εκείνους η προώθηση αυτή των ρωσικών στρατευμάτων είναι η εισβολή για την οποία προειδοποιούσαν εδώ και εβδομάδες.
Ο Αλεξέι Ντανίλοφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου τόνισε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα όπως τον περιορισμό της κίνησης και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα παρά μόνο στην περίπτωση που η ρωσική επιθετικότητα κλιμακωθεί.
Ακόμα επιβεβαίωσε όοτι η χώρα έχει επιστρατεύσει 36.000 εφέδρους. Η χώρα έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο βετεράνους με εμπειρία από την πρώτη γραμμή στα ανατολικά, και έτσι έχει ακόμα μεγάλη δεξαμενή εφεδρειών.
Ο Ντανίλοφ τόνισε ότι κάθε περιφέρεια της Ουκρανίας θα έχει την ευθύνη των μέτρων που θα εφαρμόσει. «Αυτό μπορεί να σημαίνει απαγόρευση συγκεκριμένου τύπου μεταφοράς, αυξημένους ελέγχους σε οχήματα ή να απαιτεί από τους πολίτες κάποια έγγραφα». Ακόμα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε από τους Ουκρανούς να φύγουν άμεσα από τη Ρωσία.
Ο Σολτς δεν αποκλείει γενικευμένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
«Αν ο καθένας στην Ευρώπη αρχίσει να ξεφυλλίζει τα βιβλία Ιστορίας και να ψάχνει πού βρίσκονταν παλιά τα σύνορα, τότε έχουμε μπροστά μας πολύ ταραχώδη περίοδο», προειδοποίησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, θα επέφερε νέες κυρώσεις από τη Δύση.
«Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις, εάν συμβεί αυτό, το οποίο, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης στρατιωτών, δεν μπορεί να αποκλειστεί: να πραγματοποιήσει δηλαδή η Ρωσία μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv και επανάλαβε ότι η αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία της Ουκρανίας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
«Δεν μπορούμε να το δεχτούμε. «Αν ο καθένας στην Ευρώπη αρχίσει να ξεφυλλίζει τα βιβλία Ιστορίας και να ψάχνει πού βρίσκονταν παλιά τα σύνορα, τότε έχουμε μπροστά μας πολύ ταραχώδη περίοδο», σημείωσε και τόνισε ότι «για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη είναι σημαντικό να μην παραβιάζονται τα σύνορα».
Ο καγκελάριος ανέδειξε ακόμη την ανάγκη αύξησης της ενεργειακής ασφάλειας στη Γερμανία και στην Ευρώπη και, αναφερόμενος στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, του οποίου τη διαδικασία αδειοδότησης ανέστειλε χθες, Τρίτη, επανέλαβε ότι οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του πρέπει να επανεξεταστούν.
«Ένα είναι απολύτως σαφές: η διαδικασία έγκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη σημαίνει επίσης ότι πρέπει η ενεργειακή ασφάλεια να είναι εγγυημένη και όχι να τίθεται σε κίνδυνο», δήλωσε και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να λάβει ο αγωγός άδεια λειτουργίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το ένα τέταρτο της ενεργειακής ασφάλειας στη Γερμανία εξαρτάται από το φυσικό αέριο και περίπου το μισό του αερίου είναι ρωσικό. «Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε αέριο με διάφορους τρόπους», σεβόμενοι ωστόσο την απόφαση για μείωση της χρήσης ορυκτών πόρων, δεσμεύθηκε ο Όλαφ Σολτς.
Πηγή: Dnews.gr