Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ή εγκρίνουν σημαντικές παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Όπως γράφουν τα Dnews, η Ουκρανία έχει ήδη λάβει κρίσιμα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας.
Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ή ανοίγουν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες.
Η Κροατία, η Πολωνία και η Ρουμανία υποδέχονται ήδη Ουκρανούς πρόσφυγες.
Η Ιταλία παρέχει επίσης άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και η Τουρκία έχει εμβαθύνει τους αμυντικούς της δεσμούς με την Ουκρανία και έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι σύμμαχοι ενισχύουν την υποστήριξη της Ουκρανίας, με πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό, οικονομική βοήθεια και ανθρωπιστική βοήθεια. Η αυτοάμυνα είναι ένα δικαίωμα που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και οι Σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να υπερασπιστεί αυτό το δικαίωμα. Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την πλήρη υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Αυτές οι πρόσθετες συνεισφορές βασίζονται στην πολυετή βοήθεια του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ έχει βοηθήσει στην εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και τη μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων και των αμυντικών θεσμών της Ουκρανίας από το 2014.
Στην τρέχουσα κρίση, η Συμμαχία συμβάλλει στον συντονισμό των αιτημάτων της Ουκρανίας για βοήθεια και υποστηρίζει τους Συμμάχους στην παροχή ανθρωπιστικής και μη θανατηφόρας βοήθειας.