Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα έκρυθμη, καθώς η χώρα από Νότο, Ανατολή και Βορρά είναι περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με το δραματικό διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η ρωσική εισβολή είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.
Τα τρία σενάρια της ρωσικής εισβολής:
- Η κίνηση της «τανάλιας», η κίνηση της περικύκλωσης. Σε αυτό το σενάριο οι ρωσικές δυνάμεις θα έμπαιναν από τον νότο (Κριμαία) και από τις δύο αυτόνομες περιοχές, το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ και από τα βόρεια της Ρωσίας κάνοντας τη διπλή περικύκλωση, φτάνοντας να ελέγχουν μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας, ανατολικά του ποταμού Δνείπερου και εγκλωβίζοντας και τις μικρές ουκρανικές δυνάμεις. Σε αυτή την περιοχή υπάρχουν 100 από τα 168 τακτικά τάγματα μάχης του ρωσικού στρατού.
- Ένα σενάριο, που φαντάζει απίθανο, αλλά έχει εξεταστεί είναι αυτό της απόβασης. Πιο αναλυτικά, δυνάμεις που ήδη παίρνουν μέρος με δυνάμεις πεζοναυτών στα γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα να κάνουν απόβαση στην Οδησσό και να κινηθούν προς την Υπερδνειστερία, περιοχή της Μολδαβίας που έχει κι εκεί ρωσόφωνο πληθυσμό και να ελέγχουν όλα τα ουκρανικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
- Το τελευταίο σενάριο είναι η επίθεση από τον Βορρά, από εκεί που ήδη η Ρωσία κάνει γυμνάσια με τη Λευκορωσία, αλλά και από τη Ρωσία να μπουν ρωσικές δυνάμεις, άρματα μάχης. Τα τανκ και τα τεθωρακισμένα θα μπορούσαν να βρίσκονται στις παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει αυτό το σενάριο.
Διάγγελμα Ζελένσκι στην Ουκρανία: «Μας λένε ότι στις 16 Φεβρουαρίου θα μας επιτεθεί η Ρωσία»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε διάγγελμά του, ανέφερε πως έχει πληροφορηθεί ότι η Ρωσία θα εισβάλλει στη χώρα του την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.
Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος Ζελένσκι την κηρύσσει ως ημέρα εθνικής ενότητας για την Ουκρανία.
Η ανάρτηση του προέδρου Ζελένσκι, με το διάγγελμα:
Αξιωματούχος ΕΕ: Έτοιμη να λάβει δράση εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά δεν είναι σίγουρη ότι θα το κάνει
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει διάφορες απαντήσεις στις όποιες περαιτέρω κινήσεις από τη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν γνωρίζει ακριβώς τι σχεδιάζει να κάνει η Μόσχα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Ο αξιωματούχος είπε ότι οι αμερικανικές συνομιλίες με τη Ρωσία δεν «αποδίδουν πολύ», αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ακόμα ανοικτός μέσω των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι όσο πιο σκληρές είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση στρατιωτικής εισβολής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για το μπλοκ εάν ανταπαντήσει η Μόσχα.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το 40% του αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία και ότι το μπλοκ είναι σε συνομιλίες με τη Νορβηγία και το Κατάρ, μεταξύ άλλων, για αυξημένες ενεργειακές προμήθειες εάν χρειαστεί.
Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ εξετάζει πόσο γρήγορα η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τις ενεργειακές της προμήθειες προς την Κίνα, εάν μειώσει τις πωλήσεις της προς την Ευρώπη.
Η πηγή δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για περαιτέρω μακροοικονομική στήριξη για την Ουκρανία και ότι το Κίεβο επιδιώκει περισσότερη πολιτική στήριξη.
Κάποιοι στην ΕΕ ήθελαν να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις για να αποθαρρύνουν τη Ρωσία από την όποια επίθεση αλλά άλλοι είπαν ότι θα αυτό θα ισοδυναμεί με κλιμάκωση της έντασης και ότι το μπλοκ θα πρέπει να αντιδράσει μόνο αργότερα εάν χρειαστεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Ουκρανία επιμένει για ένταξη στο ΝΑΤΟ, περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις
Παραμένει ρευστή και συνάμα επικίνδυνη η κατάσταση στην Ουκρανία, με τους φόβους για την έναρξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας να αυξάνονται. Το Κίεβο θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο διάλογος Πούτιν – Λαβρόφ και τα παράθυρα ελπίδας για συμφωνία.
Η Ουκρανία θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ, τα στρατεύματα στα σύνορα αυξάνονται, την ίδια ώρα που η Μόσχα βλέπει «πιθανότητα» συμβιβασμού με τη Δύση.
Ζελένσκι: Το Κίεβο θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξη του στο ΝΑΤΟ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει τον στόχο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ παρά την οργή της Ρωσίας και τις επιφυλάξεις ορισμένων δυτικών χωρών.
«Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί ηγέτες υπαινίσσονται στην Ουκρανία ότι είναι δυνατόν να μην διακινδυνεύσουμε, να μην θέτουμε συνεχώς το θέμα της μελλοντικής συμμετοχής στη συμμαχία, επειδή αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
«Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο που επιλέξαμε».
Η Μόσχα βλέπει «πιθανότητα» συμβιβασμού με τη Δύση
Πιθανότητα συμφωνίας της Ρωσίας με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αναφορικά με τα βασικά ζητήματα που θέτουν, άφησε ο Σεργκέι Λαβρόφ (ΥΠΕΞ της Ρωσίας) στον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον πρόεδρο της Ρωσίας να έχει σήμερα συνάντηση και με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.
Πιο αναλυτικά, ο Λαβρόφ παρουσίασε κατά την εισήγησή του τις απόψεις του υπουργείου του για τις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Υπάρχει η πιθανότητα να καταλήξει η Ρωσία σε συμφωνία με τους εταίρους της σε βασικά ζητήματα», σημειώνει ο ίδιος.
Παράλληλα, ο Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για το τι έγινε με το αμερικανικό υποβρύχιο Virginia, δηλώνοντας ότι παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, σε βάθος μεγαλύτερο των 4 μιλίων.
Αναφερόμενος στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις, ο Λαβρόφ τόνισε ότι αποτελούνται από δύο σκέλη:
- Για τις απαντήσεις σχετικά με τα τρία βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις απαιτήσεις της Μόσχας, τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τη μη εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στις θέσεις που κατείχε το 1997, ο Λαβρόφ είπε ότι η «απάντηση είναι αρνητική, δεν μας ικανοποιεί».
- Από την άλλη, χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το δεύτερο σκέλος των απαντήσεων, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, και περιλαμβάνει σειρά προτάσεων για την μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στα στρατιωτικά θέματα.
Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Πούτιν άκουσε την εισήγηση και ρώτησε τον Λαβρόφ εάν «κατά την άποψή σας, υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας στα βασικά ζητήματα που μας προκαλούν ανησυχία, ή αυτό είναι μια απόπειρα να μας εμπλέξουν σε μια ατελείωτη διαδικασία διαπραγματεύσεων, που δεν έχει καμία λογική κατάληξη;», με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να απαντά ότι «πάντα υπάρχει πιθανότητα. Η ρωσική απάντηση στις προτάσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών είναι ήδη έτοιμη και «το σχέδιο της απάντησης έχει διατυπωθεί σε δέκα σελίδες».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν θα εγκρίνει «έγκαιρα» της απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Από την άλλη, ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, αναφερόμενος στις στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις που γίνονται σε διάφορες θάλασσες, στην περιοχή της Κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης αλλά και στις κοινές ασκήσεις με την Λευκορωσία, είπε ότι «μερικές ολοκληρώνονται, άλλες θα ολοκληρωθούν σύντομα».
Ο Σοϊγκού στάθηκε στο περιστατικό με το αμερικανικό υποβρύχιο Virginia στις 12 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι «ως αποτέλεσμα των ενεργειών που διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες, το υποβρύχιο εκδιώχθηκε από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στα οποία εισήλθε σε αρκετά μεγάλο βάθος για τα μέτρα των νησιών, μεγαλύτερο των 4 χιλιομέτρων».
Τέλος, επεσήμανε ότι ότι αυτού του είδους η δραστηριότητα των ΗΠΑ είναι «εντελώς ακατανόητη και αβάσιμη».
«Ανοιχτό» το Κίεβο σε μεσολάβηση του Βατικανού για την επίλυση της κρίσης
Η Ουκρανία είναι ανοιχτή σε μεσολάβηση του Βατικανού για την επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία και θέλει από τον πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη χώρα το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και υπό τις τρέχουσες συνθήκες, δήλωσε ο νέος πρεσβευτής του Κιέβου στην Αγία Έδρα.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε από το Κίεβο στο Reuters ο Άντριι Γιούρας είπε ότι το Βατικανό εξετάζει την απάντηση που θα δώσει στις προσκλήσεις τόσο των πολιτικών όσο και των θρησκευτικών αξιωματούχων της Ουκρανίας.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε ιταλική εφημερίδα ότι το Βατικανό θα ήταν ο ιδανικός χώρος για να διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές τη λήξη του πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Γιούρας επανέλαβε ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να δεχτεί τη μεσολάβηση του Βατικανού, εν μέσω της αντιπαράθεσης με αφορμή την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει μια εισβολή όμως πολλές δυτικές χώρες αναμένουν μια τέτοια εξέλιξη και έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
«Όπως το καταλαβαίνω, το Βατικανό θα ήταν έτοιμο και θα χαιρόταν να δημιουργήσει την ευκαιρία μιας συνάντησης μεταξύ των ηγετών και των δύο πλευρών», είπε ο Γιούρας, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων και Εθνικοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας.
«Η Ουκρανία είναι απολύτως υπέρ του να χρησιμοποιηθεί αυτός ο πολύ πνευματικός χώρος για μια συνάντηση. Αν η Ρωσία επιβεβαιώσει ότι θα καθίσει στο τραπέζι, η Ουκρανία αμέσως θα απαντήσει θετικά», πρόσθεσε.
Το Βατικανό δεν έχει ανταποκριθεί προς το παρόν σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.
Τις τελευταίες δεκαετίες το Βατικανό έχει μεσολαβήσει μεταξύ αντιπάλων παρατάξεων στο Νότιο Σουδάν, μεταξύ της Χιλής και της Αργεντινής για μια εδαφική διαφορά τους καθώς και στην προσέγγιση της Κούβας και των ΗΠΑ.
Οι περισσότεροι Ουκρανοί είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, όμως περίπου το 10% ανήκει στην Ανατολική Καθολική Εκκλησία που, αν και ακολουθεί το βυζαντινό τυπικό, βρίσκεται σε κοινωνία με τον πάπα.
Το 2018 η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διασπάστηκε, με τη μία πλευρά να κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και την άλλη να διατηρεί τους δεσμούς της με τη Μόσχα.
Πιθανή έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ για την κρίση μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ. Προς το παρόν προβλέπεται να γίνει μια ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα έχει η συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη.
Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής «είναι πιθανή, ανάλογα με τις εξελίξεις», είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
«Είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε αμέσως τις απόψεις μας, με ενιαίο μέτωπο», σχολίασε η ίδια πηγή, επιμένοντας ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν επίσης μια συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών μέσω βιντεοκλήσης.
Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι να επιβάλουν βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, εφόσον εισβάλει στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα αποφασιστούν από τις χώρες μέλη και θα εγκριθούν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών, σε συνεργασία με τους εταίρους της ΕΕ.
«Κανείς δεν ξέρει αν ο Πούτιν έχει λάβει μια απόφαση. Αλλά μια επίθεση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και η ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Μόσχα πάντως έκρινε σήμερα «πιθανή» μια διπλωματική λύση και ανακοίνωσε τη λήξη ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων που έκαν στην περιοχή.