Η Τουρκία δεν θα σεβαστεί το Συμβούλιο της Ευρώπης αν εκείνο δεν σεβαστεί τα τουρκικά δικαστήρια, απάντησε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση να επιστρέψει η υπόθεση εις βάρος του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
O διάσημος ακτιβιστής Καβαλά βρίσκεται στην φυλακή από το 2017 χωρίς να έχει καταδικαστεί. Mεταξύ άλλων κατηγορείται ότι έδρασε ως εγκέφαλος, τόσο στις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013, όσο και στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε πριν από πάνω από δύο χρόνια ότι ο Καβαλά θα έπρεπε να αποφυλακιστεί άμεσα και έκρινε ότι η κράτησή του αποσκοπεί στη φίμωσή του, αλλά η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση.
Σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Υπουργών του παρέπεμψε την Τουρκία στο ΕΔΔΑ επειδή η χώρα δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της να εφαρμόσει την απόφασή του σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η παραπομπή στο ΕΔΔΑ είναι το επόμενο βήμα στη διαδικασία επί παραβάσει που πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.
“Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι με την μη διασφάλιση της άμεσης αποφυλάκισης του κ.Καβαλά η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με την τελική ετυμηγορία του Δικαστηρίου για αυτή την υπόθεση”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει εκείνους που δεν αναγνωρίζουν τα δικαστήριά της.
“Αυτό που είπε το ΕΔΔΑ, αυτό που λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης, αυτό δεν μας αφορά πολύ γιατί απαιτούμε να σέβονται τα δικαστήριά μας. Σε αυτούς που δεν επιδεικνύουν αυτόν τον σεβασμό: μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σας σεβαστούμε καθόλου ούτε εμείς”, είπε ο τούρκος πρόεδρος.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει την ετυμηγορία του ΕΔΔΑ και ότι ο Καβαλά κρατείται στο πλαίσιο διαφορετικής διαδικασίας ενώπιον δικαστηρίων.
Ο Καβαλά απαλλάχτηκε το 2020 από κατηγορίες που συνδέονται με τις εθνικές διαδηλώσεις του 2013.
Λίγες ώρες μετά, ένα άλλο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του βάσει μιας κατηγορίας για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης που σχετίζεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κάτι που σύμφωνα με το ΕΔΔΑ είναι επίσης αβάσιμο.
Το δικαστήριο εκείνο αργότερα έκρινε υπέρ της αποφυλάκισής του για τη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά διέταξε την κράτησή του με την κατηγορία της κατασκοπείας που αφορά την ίδια υπόθεση, μια κίνηση που οι επικριτές του προέδρου υποστηρίζουν ότι είχε στόχο να παρακάμψει την απόφαση του ΕΔΔΑ.