Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Μέτρα για την οπαδική βία: Κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών μέχρι τις 31 Ιουλίου

Μέτρα για την οπαδική βία: Κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών μέχρι τις 31 Ιουλίου

Σύνδεσμοι

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Αυγενάκη, κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι και τα παραρτήματά τους σε όλη την επικράτεια μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την οπαδική βία, οι σύνδεσμοι σε όλη την χώρα θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι και τις 31 Ιουλίου.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Αθλητισμού, αυτή τη στιγμή στη χώρα λειτουργούν νόμιμα μόλις 12 λέσχες οπαδών και 222 παραρτήματα.

Όσες λέσχες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα θα παραμείνουν κλειστές και μετά το πέρα του συγκεκριμένου διαστήματος, ενώ αναμένονται και βαριά διοικητικά πρόστιμα.

Όχι σύνδεσμοι, λέσχες:

Με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Λεσχών, έως τις 31 Ιουλίου, εξασφαλίζεται ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα, έως ότου επιτραπεί ξανά η αδειοδότηση των Λεσχών και των Παραρτημάτων τους, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, το οποίο θα κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις:

  • Το ερασιτεχνικό σωματείο, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν έως ΜΙΑ Λέσχη Φιλάθλων, έκαστη.
  • ΕΔΡΑ της Λέσχης, θα είναι υποχρεωτικά πλέον η έδρα του ερασιτεχνικού σωματείου, της ΠΑΕ ή της ΚΑΕ, απ’ όπου βεβαιώνεται η Λέσχη. Ετσι, ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικό σωματείο θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και ελέγχου στο Μητρώο και στις δράσεις των μελών της Λέσχης.
  • Παράλληλα, υπάρχει υποχρέωση της ΠΑΕ/ ΚΑΕ/ αθλητικού σωματείου να αναρτά στην ιστοσελίδα του τα στοιχεία της Λέσχης Φιλάθλων και των Παραρτημάτων της.

Σε περίπτωση πλημμελούς εποπτείας, με την καταγραφή παράνομων περιστατικών, θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.

Για να λειτουργεί νόμιμα Παράρτημα Λέσχης Φιλάθλων οπουδήποτε, απαιτείται η εγγραφή στο Μητρώο Μελών της Λέσχης τουλάχιστον 50 ενηλίκων, μονίμων κατοίκων της περιοχής λειτουργίας του Παραρτήματος, με καθαρό ποινικό Μητρώο.

Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας Λέσχης ή Παραρτήματος, εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο άτομα – μέλη Λέσχης ή Παραρτήματος, για αδικήματα αθλητικής βίας, παράβαση περί ναρκωτικών ή περί όπλων και για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί ψηφιακή πλατφόρμα, με τίτλο «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων», που θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, με ευθύνη των υπευθύνων των Λεσχών. Πιστοποιημένοι χρήστες του Μητρώου είναι:

  • οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Λεσχών Φιλάθλων και οι υπεύθυνοι λειτουργίας των Παραρτημάτων τους και
  • οι νόμιμοι εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών ή Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριών, που έχουν δώσει τη συναίνεσή τους για την αναγνώριση της Λέσχης.

Τι θα συμβεί με τα εισιτήρια για τις θύρες των οργανωμένων

Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των γηπέδων, όπου συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι οπαδοί. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα, δηλαδή από την ψήφιση του νόμου και συμπεριλαμβάνει και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Οι ΠΑΕ, οι ΚΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία θα προβαίνουν αποκλειστικά σε διάθεση Εισιτηρίων Διαρκείας στις θύρες οργανωμένων οπαδών και μόνο στους νόμιμους κατόχους τους θα επιτρέπεται η είσοδος.
Εφόσον, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους, διαπιστωθεί παράνομη παρουσία φιλάθλου στις εξέδρες, τότε θα επιβάλλονται κλιμακωτές ποινές αναστολής λειτουργίας της θύρας, καθώς και διοικητικά πρόστιμα.

Πλέγμα μέτρων για την οπαδική βία από 3 υπουργεία

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε πως:

(α) Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών: Όποιοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα σφραγίζονται.

(β) Οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ έχουν το χρέος να αναβαθμίσουν τα συστήματα καμερών στα γήπεδα, ώστε να εντοπίζονται ταχύτατα οι δράστες διαφόρων αδικημάτων: Θα ελεγχθούν σχετικά από την ΕΛΑΣ.

(γ) Θα υπάρξει πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών για την πρόβλεψη παραβατικότητας ανηλίκων. Στο ίδιο πλαίσιο, θα προβλέπονται και εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών ειδικά με την Βρετανία, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας

(δ) Θα αναβαθμιστεί η εποπτεία των μέτρων της οπαδικής βίας: Επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός θα είναι ο εκάστοτε υπαρχηγός της ΕΛΑΣ.

Τέλος στην ανατολή των ποινών, ιδιώνυμο για την κουκούλα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το μέγιστο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας:
(α) Για κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, είσοδο σε αγωνιστικούς χώρους  – όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη – θα προβλέπεται ποινή από 5 μήνες έως 5 έτη.

(β) Όπου προβλέπεται ποινή φυλάκισης 1 έτος θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 5 μήνες έως 5 έτη.

(γ) Για το αδίκημα υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.

¨Ερχονται σημαντικές αλλαγές στην απόλυση υπό όρο.
Έρχεται ιδιώνυμο για όσους καλυμμένο το πρόσωπό τους.
Θα απαγορεύεται πλέον η αναστολή των ποινών.
Οι υποθέσεις οπαδικής βίας δικάζονται κατά προτεραιότητα . Σε περίπτωση αναστολής εκδίκασης θα επιβάλλονται περιοριστικοί όροι

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Προμηθέας: Ανακοίνωσε τον Ντάριους Πέρι

Κάτοικος Πάτρας ο Ντάριους Πέρι. Ύστερα από την ανανέωση του Αντώνη Κόνιαρη, ο Προμηθέας Π…