Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Λεπτές ισορροπίες: Η Ουκρανία επιμένει για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Λεπτές ισορροπίες: Η Ουκρανία επιμένει για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ
Παραμένει ρευστή και συνάμα επικίνδυνη η κατάσταση στην Ουκρανία, με τους φόβους για την έναρξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας να αυξάνονται. Το Κίεβο θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο διάλογος Πούτιν – Λαβρόφ και τα παράθυρα ελπίδας για συμφωνία.

Η Ουκρανία θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ, τα στρατεύματα στα σύνορα αυξάνονται, την ίδια ώρα που η Μόσχα βλέπει «πιθανότητα» συμβιβασμού με τη Δύση.

Ζελένσκι: Το Κίεβο θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξη του στο ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει τον στόχο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ παρά την οργή της Ρωσίας και τις επιφυλάξεις ορισμένων δυτικών χωρών.

«Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί ηγέτες υπαινίσσονται στην Ουκρανία ότι είναι δυνατόν να μην διακινδυνεύσουμε, να μην θέτουμε συνεχώς το θέμα της μελλοντικής συμμετοχής στη συμμαχία, επειδή αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο που επιλέξαμε».

Η Μόσχα βλέπει «πιθανότητα» συμβιβασμού με τη Δύση

Πιθανότητα συμφωνίας της Ρωσίας με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αναφορικά με τα βασικά ζητήματα που θέτουν, άφησε ο Σεργκέι Λαβρόφ (ΥΠΕΞ της Ρωσίας) στον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον πρόεδρο της Ρωσίας να έχει σήμερα συνάντηση και με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Πιο αναλυτικά, ο Λαβρόφ παρουσίασε κατά την εισήγησή του τις απόψεις του υπουργείου του για τις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Υπάρχει η πιθανότητα να καταλήξει η Ρωσία σε συμφωνία με τους εταίρους της σε βασικά ζητήματα», σημειώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για το τι έγινε με το αμερικανικό υποβρύχιο Virginia, δηλώνοντας ότι παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, σε βάθος μεγαλύτερο των 4 μιλίων.

Αναφερόμενος στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις, ο Λαβρόφ τόνισε ότι αποτελούνται από δύο σκέλη:

  • Για τις απαντήσεις σχετικά με τα τρία βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις απαιτήσεις της Μόσχας, τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τη μη εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στις θέσεις που κατείχε το 1997, ο Λαβρόφ είπε ότι η «απάντηση είναι αρνητική, δεν μας ικανοποιεί».
  • Από την άλλη, χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το δεύτερο σκέλος των απαντήσεων, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, και περιλαμβάνει σειρά προτάσεων για την μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στα στρατιωτικά θέματα.

Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Πούτιν άκουσε την εισήγηση και ρώτησε τον Λαβρόφ εάν «κατά την άποψή σας, υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας στα βασικά ζητήματα που μας προκαλούν ανησυχία, ή αυτό είναι μια απόπειρα να μας εμπλέξουν σε μια ατελείωτη διαδικασία διαπραγματεύσεων, που δεν έχει καμία λογική κατάληξη;», με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να απαντά ότι «πάντα υπάρχει πιθανότητα. Η ρωσική απάντηση στις προτάσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών είναι ήδη έτοιμη και «το σχέδιο της απάντησης έχει διατυπωθεί σε δέκα σελίδες».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν θα εγκρίνει «έγκαιρα» της απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, αναφερόμενος στις στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις που γίνονται σε διάφορες θάλασσες, στην περιοχή της Κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης αλλά και στις κοινές ασκήσεις με την Λευκορωσία, είπε ότι «μερικές ολοκληρώνονται, άλλες θα ολοκληρωθούν σύντομα».

Ο Σοϊγκού στάθηκε στο περιστατικό με το αμερικανικό υποβρύχιο Virginia στις 12 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι «ως αποτέλεσμα των ενεργειών που διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες, το υποβρύχιο εκδιώχθηκε από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στα οποία εισήλθε σε αρκετά μεγάλο βάθος για τα μέτρα των νησιών, μεγαλύτερο των 4 χιλιομέτρων».

Τέλος, επεσήμανε ότι ότι αυτού του είδους η δραστηριότητα των ΗΠΑ είναι «εντελώς ακατανόητη και αβάσιμη».

«Ανοιχτό» το Κίεβο σε μεσολάβηση του Βατικανού για την επίλυση της κρίσης

Η Ουκρανία είναι ανοιχτή σε μεσολάβηση του Βατικανού για την επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία και θέλει από τον πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη χώρα το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και υπό τις τρέχουσες συνθήκες, δήλωσε ο νέος πρεσβευτής του Κιέβου στην Αγία Έδρα.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε από το Κίεβο στο Reuters ο Άντριι Γιούρας είπε ότι το Βατικανό εξετάζει την απάντηση που θα δώσει στις προσκλήσεις τόσο των πολιτικών όσο και των θρησκευτικών αξιωματούχων της Ουκρανίας.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε ιταλική εφημερίδα ότι το Βατικανό θα ήταν ο ιδανικός χώρος για να διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές τη λήξη του πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Γιούρας επανέλαβε ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να δεχτεί τη μεσολάβηση του Βατικανού, εν μέσω της αντιπαράθεσης με αφορμή την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει μια εισβολή όμως πολλές δυτικές χώρες αναμένουν μια τέτοια εξέλιξη και έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

«Όπως το καταλαβαίνω, το Βατικανό θα ήταν έτοιμο και θα χαιρόταν να δημιουργήσει την ευκαιρία μιας συνάντησης μεταξύ των ηγετών και των δύο πλευρών», είπε ο Γιούρας, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων και Εθνικοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία είναι απολύτως υπέρ του να χρησιμοποιηθεί αυτός ο πολύ πνευματικός χώρος για μια συνάντηση. Αν η Ρωσία επιβεβαιώσει ότι θα καθίσει στο τραπέζι, η Ουκρανία αμέσως θα απαντήσει θετικά», πρόσθεσε.

Το Βατικανό δεν έχει ανταποκριθεί προς το παρόν σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.

Τις τελευταίες δεκαετίες το Βατικανό έχει μεσολαβήσει μεταξύ αντιπάλων παρατάξεων στο Νότιο Σουδάν, μεταξύ της Χιλής και της Αργεντινής για μια εδαφική διαφορά τους καθώς και στην προσέγγιση της Κούβας και των ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, όμως περίπου το 10% ανήκει στην Ανατολική Καθολική Εκκλησία που, αν και ακολουθεί το βυζαντινό τυπικό, βρίσκεται σε κοινωνία με τον πάπα.

Το 2018 η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διασπάστηκε, με τη μία πλευρά να κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και την άλλη να διατηρεί τους δεσμούς της με τη Μόσχα.

Πιθανή έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ για την κρίση μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ. Προς το παρόν προβλέπεται να γίνει μια ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα έχει η συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη.

Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής «είναι πιθανή, ανάλογα με τις εξελίξεις», είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε αμέσως τις απόψεις μας, με ενιαίο μέτωπο», σχολίασε η ίδια πηγή, επιμένοντας ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν επίσης μια συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών μέσω βιντεοκλήσης.

Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι να επιβάλουν βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, εφόσον εισβάλει στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα αποφασιστούν από τις χώρες μέλη και θα εγκριθούν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών, σε συνεργασία με τους εταίρους της ΕΕ.

«Κανείς δεν ξέρει αν ο Πούτιν έχει λάβει μια απόφαση. Αλλά μια επίθεση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και η ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μόσχα πάντως έκρινε σήμερα «πιθανή» μια διπλωματική λύση και ανακοίνωσε τη λήξη ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων που έκανε στην περιοχή.

Άλλα οκτώ αμερικανικά F-15 προσγειώθηκαν στην Πολωνία

Οκτώ ακόμη αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 προσγειώθηκαν στην Πολωνία, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μετά τη συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Ρωσία κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

«Περισσότερα αμερικανικά μαχητικά F-15 προσγειώθηκαν σήμερα στη βάση στο Λασκ», έγραψε στο Twitter ο Μάριους Μπλάστσακ. «Οκτώ αεροσκάφη θα ενταχθούν σε αυτά που ήρθαν στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα».

ΝΑΤΟ: Ενισχύονται τα γερμανικά στρατεύματα στη Λιθουανία

Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας που μετέφερε στρατιωτικές ενισχύσεις προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της Κάουνας στη Λιθουανία, καθώς υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Αεροσκάφος Α400Μ που μετέφερε περίπου 70 στρατιώτες, από τους επιπλέον 360 που αναμένεται να αναπτύξει τις επόμενες ημέρες η Γερμανία στη Λιθουανία, προσγειώθηκε στη χώρα προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή, επεσήμανε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο των νέων δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στη Λιθουανία περιλαμβάνονται αναγνωριστικά στρατεύματα και γιατροί από όλη τη Γερμανία, ενώ αναμένεται να φτάνουν ενισχύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Από το 2017 το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και την Πολωνία, απαντώντας στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014.

Συνολικά 5.000 στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Οι Γερμανοί στρατιώτες αποτελούν περίπου τους μισούς από τους 1.100 στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στη Λιθουανία, με στρατεύματα να έχουν αναπτυχθεί εκεί από το Βέλγιο, την Τσεχία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Νορβηγία.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Tο «no politica» μας έστειλε τον λογαριασμό

Είναι νωπές οι Ευρωεκλογές στη χώρα μας και όχι μόνο. Όλοι συνομολογούν ότι μεγάλος νικητή…