Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσ, πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας στις δηλώσεις του μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για το καλό του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά και για τη θέληση της FIBA να συνεργαστεί με όλους.
Δείτε αναλυτικά όσα είπε στη σερβική εφημερίδα “Sportski Zurnal”:
Για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι κοντά στην ενότητα…
«Υπάρχουν κάποια νέα θετικά δείγματα, με το γεγονός ότι η η Ευρωλίγκα, η FIBA και το NBA κάθονται στο τραπέζι για να διαπραγματευτούν, να μιλήσουν. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Η επικοινωνία ήταν κλειστή για πολύ καιρό και τώρα είναι ανοιχτή. Και αυτό είναι το καλύτερο σημείο για να γίνει μία αρχή».
«Το καλύτερο για το μέλλον είναι να συνεργαστούμε. Είδαμε για 20+ χρόνια ότι το να δουλεύουμε με διαφορετικό τρόπο δεν είναι καλό για το άθλημά μας. Η FIBA προσπαθεί πάντα να μιλάει, να βρίσκει κοινά σημεία. Αλλά ήταν δύσκολο, γιατί προσπαθούσες να μιλήσεις και κανείς δεν απαντούσε. Τώρα όμως ο διάλογος είναι ανοιχτός. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε μαζί με τον καθένα να σέβεται τις διοργανώσεις των άλλων, τις αξίες πο υπηρετεί κάθε διοργάνωση, τν κάθε ομάδα και τον κάθε παίκτη».
Για τις επαναλαμβανόμενες δηλλωσεις των προπονητών της Ευρωλίγκας για το βαρύ πρόγραμμα και για το γεγονός ότι εξακολουθούν να μιλούν για πόλεμο FIBA-Ευρωλίγκας, ενώ μόνο η Ευρωλίγκα έχει αυξήσει τα παιχνίδια της…
«Συμφωνώ απόλυτα. Η FIBA προσπαθεί πρώτα να προστατεύσει τους παίκτες, να μην εκτείνει πολύ τις διοργανώσεις της. Στην πραγματικότητα, ένα καλοκαίρι είναι ελεύθερο για τους παίκτες τώρα πια. Αλλά υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός παίκτης στο τραπέζι, που δεν είναι άλλος από τα εθνικά πρωταθλήματα. Κάνουν μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια. Αποτελούν τη βάση όπου αγωνίζονται όλες οι ομάδες, εκεί όπου το μπάσκετ της κάθε χώρας -μαζί με τις Ομοσπονδίς φυσικά– αναπτύσσει τους παίκτες. Πρέπει να σεβαστούμε τα Εθνικά πρωταθλήματα. Κάθε χρόνος έχει 365 ημέρες. Πιστεύετε πραγματικά ότι δεν υπάρχει χώρος για για να γίνουν τα ματς των Εθνικών Ομάδων, τα Εθνικών Λιγκών και τα ευρωπαϊκά; Υπάρχουν! Απλά πρέπει να βρούμε μια συμφωνία. Και τότε οι παίκτες θα είχαν καλύτερες συνθήκες για να εξελίξουν την καριέρα τους».
Για το γεγονός ότι όταν υπήρχε θέμα για κλειστή Ευρωλίγκα, όλοι κοιτούσαν την ACB, την ισχυρότερη NL στην Ευρώπη.
«Έχω πολύ καλή σχέση με την ACB, με τον πρόεδρο Αντόνιο Μάρτιν και τους συλλόγους. Πάντα συνεργαζόμαστε καλά. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε την αξία του αθλητισμού μας στη χώρα είναι να συνεργαστούμε. Μιλώντας για το κλειστό πρωτάθλημα… Ακούω ότι το NBA είναι ένα κλειστό πρωτάθλημα και είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Δεν είναι καθόλου κλειστό πρωτάθλημα. Το ΝΒΑ έχει, πρώτα απ’ όλα, ένα μισθολογικό ανώτατο όριο, που κάνει όλους να κινούνται στο ίδιο εύρος μπάτζετ και μετά έχουν το ντραφτ. Και η ομάδα που είναι η χειρότερη σε μια σεζόν, σε δύο χρόνια μπορεί να είναι στην κορυφή. Όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το ΝΒΑ ως παράδειγμα, για να δικαιολογήσει την ιδέα ότι η Ευρωλίγκα θα είναι επιτυχημένη αν κλείσει, δεν λέει όλη την αληθινή ιστορία».
Για το BCL και για το γεγονός ότι ο Μπερτομέου δεν συνεργάζεται…
«Είναι θέμα έξυπνου τρόπου σκέψης. Η FIBA δημιούργησε το BCL, μια τόσο σημαντική διοργάνωση σε λιγότερο από 6 χρόνια, συνεργαζόμενη με τα πρωταθλήματα. Η ACB είναι μέρος της ULEB, μέρος του BCL καθώς και μέτοχος, και αυτό είναι ένα εξαιρετικά καλό σημάδι που μας δείχνει ότι αν κάτσουμε κάτω όλοι μαζί, μπορούμε να βρούμε ενδιαφέρον για όλους και να αυξήσουμε την αξία του αθλήματός μας. Υπάρχει μόνο ένας παίκτης που δουλεύει χωριστά, και έχουμε ήδη ένα καλό δείγμα των τελευταίων 22 ετών, ότι αυτό δεν λειτουργεί. Ελπίζω το μέλλον να είναι καλύτερο».
Αν θα έρθει η ημέρα που θα δούμε τους παίκτες της Ευρωλίγκας να παίζουν στα παράθυρα;
«Οι παίκτες μας θέλουν να παίξουν για Εθνική ομάδα, αλλά θέλουν να παίξουν και για τους συλλόγους τους. Δεν μπορούμε να τους βάλουμε στην κατάσταση να επιλέξουν. Θέλουν απλώς να παίξουν, να υπερασπιστούν τα εθνικά χρώματα αλλά και τους συλλόγους τους. Είδα ότι οι Έλληνες παίκτες θα παίξουν σε αυτό το παράθυρο, κάτι που είναι καλό σημάδι συνεργασίας. Αν όμως βρούμε ένα κοινό καλεντάρι, τότε οι παίκτες θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν».