Το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη η 24χρονη Γεωργία Μπίκα, που έχει καταγγείλει πως έπεσε θύμα βιασμού σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης την Πρωτοχρονιά, φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο πλέον στην υπόθεση, αν και το θρίλερ συνεχίζεται.
Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες στον οργανισμό της 24χρονης που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, ενώ “ελάχιστη” ήταν η ποσότητα αλκοόλης που ανιχνεύθηκε στα ούρα.
Τόσο η ιατροδικαστική υπηρεσία, όσο και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης δηλώνουν με ανακοίνωσή τους πως δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στη συλλογή δειγμάτων αλλά και στοιχείων, ακολουθώντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και τους κανόνες, από τη στιγμή που η νεαρή γυναίκα έκανε την καταγγελία.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη (01/02), η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με τις δύο πλευρές της υπόθεσης να έχουν αντικρουόμενες απόψεις για το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης και την ιατροδικαστική εξέταση να τίθεται εκ νέου στο επίκεντρο.
Τι ανέφερε η ΕΛΑΣ για την υπόθεση
Οι αστυνομικοί προέβησαν αμέσως σε όλες απαραίτητες προανακριτικές πράξεις για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ΕΛ.ΑΣ. στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα την Τρίτη (01/02).
Χαρακτηριστικά, επισημαίνεται από τις αστυνομικές Αρχές της Θεσσαλονίκης πως το περιστατικό καταγγέλθηκε από την 24χρονη κατά τις μεσημβρινές ώρες της 1ης Ιανουαρίου στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ενώ την ίδια ημέρα, πέραν των λοιπών προανακριτικών πράξεων, έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες.
Αυτές οι ενέργειες ήταν οι εξής, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ:
Ελήφθησαν από την παθούσα δείγματα ούρων, αφού της χορηγήθηκαν σε συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δύο σφραγισμένοι ουροσυλλέκτες, οι οποίοι ελέχθησαν προηγουμένως μακροσκοπικά από αστυνομικούς της εν λόγω Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες χορήγησης σε αυτή ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Ανωτέρω ουροσυλλέκτες διατηρήθηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μέχρι τη Δευτέρα (03/01), που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ.
Κατασχέθηκε ο απαραίτητος ρουχισμός της παθούσας, ο οποίος απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, προς εξερεύνηση και ανίχνευση τυχόν βιολογικού υλικού.
Χορηγήθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, έγγραφο σημείωμα στην παθούσα για την ιατροδικαστική της εξέταση από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.
Η ιατροδικαστική εξέταση, σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ., έγινε την επόμενη ημέρα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, όπου ελήφθησαν πέντε στειλεοί με επιχρίσματα της παθούσας για προσδιορισμό βιολογικού υλικού (DNA), τα οποία παραδόθηκαν στην Αστυνομία την επόμενη ημέρα.
Κατόπιν, σύμφωνα με την προαναφερθείσα ανακοίνωση των αστυνομικών Αρχών, «η σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παρελήφθη πρωινές ώρες σήμερα (01/02), εντός σφραγισμένου φακέλου και παραδόθηκε αυθημερόν στο 5ο Τακτικό Ανακριτικό Γραφείο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης».
Επίσης, κατά την ΕΛΑΣ, «από το εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ παραδόθηκε σήμερα (01/02) η έκθεση τοξικολογικών εξετάσεων στο ίδιο ως άνω Γραφείο».
“Τα δείγματα ελήφθησαν άμεσα” λέει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία
Στο ενημερωτικό σημείωμα που υπογράφει η προϊσταμένη της υπηρεσίας, ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου αναφέρεται πως η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για το περιστατικό την 1η Ιανουαρίου 2022, απογευματινές προς βραδινές ώρες, από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Λευκού Πύργου.
Η αρμόδια ιατροδικαστής της υπηρεσίας, όπως σημειώνεται, “συνέστησε στα αστυνομικά όργανα την άμεση λήψη δείγματος ούρων, που είναι το μόνο κατάλληλο βιολογικό δείγμα για τοξικολογική ανάλυση, σε τέτοιου είδους περιστατικά” και “το δείγμα, όπως ενημερώθηκε η ίδια, ελήφθη το ίδιο βράδυ”.
Σε ό,τι αφορά την τοξικολογική σύμφωνα με την κ. Ζαγγελίδου “η υπηρεσία ακολούθησε τις οδηγίες του καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, κ. Ράικου, υπευθύνου των αναλύσεων αυτών για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα”, ενώ πρόκειται για “οδηγίες που έχουν δοθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα”.
“Την επόμενη μέρα, Κυριακή, απογευματινή ώρα, η εξεταζόμενη προσήλθε στην υπηρεσία μας προκειμένου να εξεταστεί και να ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού, τα οποία παραδόθηκαν στην αρμόδια προανακριτική αρχή, ώστε να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια”, σημειώνεται.
Σχετικά με την παράδοση των δειγμάτων για ανάλυση διευκρινίζεται: “Ο κ.Ράικος παρέλαβε ο ίδιος το βιολογικό δείγμα προς τοξικολογική ανάλυση από το Τμήμα Ασφάλειας του Λευκού Πύργου, μαζί με την έγγραφη εντολή εξέτασής του και το μετέφερε στο εργαστήριό του στο ΑΠΘ για ανάλυση”. Σημειώνεται δε ότι “στις 19/01/22 ο κ.Ράικος απέστειλε σχετικό δείγμα και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετία για παράλληλο έλεγχο” και “τα αποτελέσματα των ελέγχων σήμερα, 01/02/2020, παραδόθηκαν σε κλειστό φάκελο στην ανακριτική Αρχή”.
Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές για τις τοξικολογικές εξετάσεις της 24χρονης
Από την πλευρά του κατηγορούμενου υποστηρίζεται ότι δεν ανιχνεύθηκε καμία ναρκωτική ουσία στο δείγμα από ούρα της 24χρονης παρά μόνο μικρή ποσότητα αλκοόλ.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ που μεταδόθηκε την Τρίτη (01/02) από τον ALPHA, οι πηγές προέρχονται από την πλευρά του κατηγορουμένου.
Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, δήλωσε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό: «Ένα αρνητικό αποτέλεσμα μετά από μια συγκεκριμένη διαδικασία προφανώς θα πρέπει να μας κάνει να ανατρέξουμε στη στιγμή της δειγματοληψίας, να δούμε πόσες ώρες έχουν περάσει. […] Εάν έχουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις 12 ώρες δειγματοληψίας, όποια ουσία βρίσκεται μετά τις 12 ώρες, προφανώς και αποκλείεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση. […]
Το χάπι του βιασμού δεν είναι μια ουσία, είναι μια σειρά ουσιών, κάποιες ανιχνεύονται και μετά από πάρα πολλές ώρες, μετά το 24ωρο. Κάποιες ανιχνεύονται και μετά το 24ωρο και κάποιες πράγματι έχουν μικρότερη -ουσιαστικά- διάρκεια ανίχνευσης. […] Για να σας το πω απλά, μετά τις 12 ώρες, όποια ουσία μπορούσε να ανιχνευθεί και δεν ανιχνεύτηκε, πάει να πει ότι δεν υπήρξε».
Επίσης, ο τεχνικός σύμβουλος που έχει οριστεί, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (01/02), θα ζητήσει αντιδείγμα για τη διενέργεια νέων εξετάσεων. Μάλιστα, ο Δημήτρης Γαλεντέρης, γιατρός-ειδικός ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος που όρισε η πλευρά της 24χρονης, ανέφερε ότι θα απαιτηθεί επανέλεγχος των δειγμάτων και τρίχες για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις στο MEGA: «Η ποσότητα αλκοόλ στα ούρα δεν αντικατοπτρίζει ούτε την κατανάλωση ούτε και τον μεταβολισμό σε τίποτα, είναι αναξιόπιστο νούμερο, δεν το λαμβάνουμε υπόψιν μας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από την ποσότητα αλκοόλ στα ούρα πόσα ποτά ήπιε και αν ήταν σε κατάσταση να δώσει συναίνεση ή όχι».
Ακόμα, ο Δημήτρης Γαλεντέρης σε σχετικές δηλώσεις του στον ALPHA, νωρίτερα, είχε αναφέρει: «Τα ούρα δόθηκαν μετά το 12ωρο. Στο αίμα ανιχνεύεται έως και έξι ώρες, στα ούρα έως και 12. […] Άργησε να ληφθεί το δείγμα, για το λόγο αυτό θα ζητήσουμε να γίνουν επιπλέον εξετάσεις. Αν σταματήσει η ουσία να βρίσκεται στα ούρα, κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να την ανιχνεύσει».
Ως εκ τούτου, ο δικηγόρος της Γεωργίας Μπίκα αναμένει την επίσημη μετάφραση των εξετάσεων, υποστηρίζοντας ότι «άργησε να ληφθεί το δείγμα».
Η πρώτη αντίδραση της Γεωργίας Μπίκα
Το βράδυ της Τρίτης (01/02), η 24χρονη σχολίασε το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεών της, λέγοντας «πως δεν περιμέναμε τα αποτελέσματα για να αποδείξουμε κάτι».
Συγκεκριμένα, η Γεωργία Μπίκα σε σχετική επικοινωνία που είχε με τον δημοσιογράφο, Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, και την οποία εκείνος ανάρτησε στο Instagram, δήλωσε:
«Δεν περιμέναμε τα αποτελέσματα για να αποδείξουμε κάτι. Εκείνη την ημέρα, πήγα από την πρώτη στιγμή (σ.σ. στο Τμήμα Ασφαλείας του Λευκού Πύργου), μου πήρε κατάθεση ο ένας αστυνόμος. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης και ενώ είχα πει ποιο είναι το ξενοδοχείο, δεν είχε δώσει εντολή να μην καθαριστεί το δωμάτιο. Άλλαξαν βάρδια οπότε ο αστυνόμος στο περιπολικό μπήκε και είπε ότι τόση ώρα κακώς παίρνετε εντολή από την κοπέλα και δεν έχετε διατάξει να μην καθαριστεί το δωμάτιο. Γύρω στις 12 ήμουν ήδη στο τμήμα».
Εν συνεχεία, η ίδια συμπλήρωσε: «Τους ουροσυλλέκτες μού είπαν ότι εγώ πρέπει να πάω να τους πάρω. Γύρω στα 40 λεπτά έψαχνα φαρμακείο, δεν μπορούσα να περπατήσω, έβλεπα θολά. Έψαχνα με GPS αυτά που εφημέρευαν, δεν μπορούσα να τα βρω, νέκρωναν τα πόδια μου. Γύρισα, πήρα το αυτοκίνητο, έβαλα το GPS και έτσι βρήκα ένα φαρμακείο και πήγα και πήρα, με μεγάλη δυσκολία. Γύρισα και δεν μου είπαν εκείνη τη στιγμή να δώσω τα ούρα. Περίμενα να μου πουν πότε μπορούν και είμαι έτοιμη να τα δώσω. Γύρω στις 21:00 μου είπαν “όποτε είσαι έτοιμη, μπορείς να δώσεις” και έδωσα περίπου στις 22:00. Καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια, εγώ είχα πάει στην τουαλέτα γύρω στις 4-5 φορές, είχα αποβάλλει αρκετά υγρά. Είχα αναγούλες, είχα πρόβλημα και σ’ αυτό».
Συμπληρωματική κατάθεση για την 24χρονη
Η Γεωργία Μπίκα αναμένεται να κληθεί από την αρμόδια ανακρίτρια για συμπληρωματική κατάθεση ύστερα από την εξέταση των στοιχείων, αλλά και της κατάθεσης που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο ιατροδικαστής, ο οποίος εξέτασε την 24χρονη.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το προαναφερθέν σχετικό ρεπορτάζ που μεταδόθηκε την Τρίτη (01/02) από το MEGA, στην ανάλυση DNA που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, είχε βρεθεί σπερματική κηλίδα στο μανίκι της 24χρονης και βιολογικό υλικό στο εμπρόσθιο μέρος του ενδύματός της, ενώ στα εσώρουχα και στα επίμαχα σημεία του σώματός της δεν είχε εντοπιστεί υλικό.
ΠΗΓΗ: dnews.gr