Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Διάγγελμα Μπάιντεν: Ο άδικος πόλεμος του Πούτιν, θα αφήσει τη Ρωσία πιο αδύναμη [vid]

Διάγγελμα Μπάιντεν: Ο άδικος πόλεμος του Πούτιν, θα αφήσει τη Ρωσία πιο αδύναμη [vid]

ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε το τέταρτο κατά σειρά διάγγελμά του στον αμερικανικό αλλά και τον ουκρανικό λαό για την ουκρανική κρίση και το πρώτο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε νέες κυρώσεις που υποσχ΄έθηκε πως «θα πονέσουν τη Μόσχα», ενώ εκτίμησε πως στόχος του Πούτιν είναι «μια νέα Σοβιετική Ένωση».

Τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν στο τέταρτο κατά σειρά διάγγελμά του για την ουκρανική κρίση και πρώτο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του Πούτιν για έναν εντελώς άδικο πόλεμο θα αφήσει τη Ρωσία πιο αδύναμη από πριν, ενώ ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις και στον ίδιο τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Παράλληλα μίλησε για ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευ΄ρώπη και προώθησή τους στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ξεκόβοντας όμως οποιαδήποτε σκέψη για ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων, εκτός από την περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί σε χώρα μέλος της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ακόμα ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει καμία πραγματική αιτία, παρά την πρόθεση του Πούτιν να χτίσει ξανά μια «Σοβιετική Ένωση».

Το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν: «Προειδοποιήσαμε γι αυτό και τώρα έγινε. Είδαμε πολιτικό θέατρο στη Μόσχα, μεταξύ του Πούτιν και των συνεργατών του. Ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιούσε όπλα εναντίον τους και ότι έκανε γενοκτονία στο Ντονμπάς. Ακριβώς τη στιγμή που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο. Έγινε εισβολή αρμάτων μάχης. Εμείς μοιραστήκαμε τις απόρρητες πληροφορίες που είχαμε και όλο το σχέδιο που είχε η Μόσχα για να βρει αφορμές.

Εκείνος επέλεξε τον πόλεμο και τώρα θα υποστεί τις συνέπειες. Ανακοινώνω νέες κυρώσεις και περιορισμούς που θα χτυπήσουν την οικονομία της Ρωσίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε συμμαχία εταίρων που εκπροσωπεί τη μισή παγκόσμια οικονομία. Έχουμε σχεδιάσει αυτές τις κυρώσεις για να έχουν αντίκτυπο στη Ρωσία και όχι σε εμάς και στους συμμάχους μας.

Μίλησα με τους ηγέτες του G7. Θα περιορίσουμε τη δυνατότητα της Ρωσίας να κάνει συναλλαγές με δολάρια, ευρώ ή γιεν. Έχουμε ήδη δει τις επιπτώσεις της απόφασής τους στο ρούβλι. Το ρωσικό χρηματιστήριο καταρρέει. Βάλαμε κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες. Χτυπ΄η΄σαμε την τράπεζα που κατέχει το 1/3 των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Την ξεκόβουμε από το αμερικανικό χρηματοδοτικό σύστημα. Επιβάλλουμε κυρώσεις σε ακόμα 4 τράπεζες και «παγώνουμε» τα περουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ. Όπως υποσχεθήκαμε προσθέτουμε ονόματα της ρωσικής «ελίτ» τα οπο΄΄ια έχουν όφελος από τη ρωσική πολιτική και θα δεχτούν κι αυτή το χτύπημα.

Σταματήσαμε τη Ρωσία από το να μπορεί να πάρει λεφτά από αμερικανούς ή Ευρωπαίος επενδυτές. Τώρα κάνουμε το ίδιο και στις επιχειρήσεις τους. «Συμπιέζουμε» τη ρωσική χρηματοδότηση σε τομείς τεχνολογίας.  Τους δημιουργούμε πρόβλημα στο διαστημικό τους πρόγραμμα. Και είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε κι άλλα. Θα υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα στην ανατολική του πτέρυγα. Αύριο θα πάμε σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι δυνάμεις μας δεν πρόκειται να εμπλακούν σε μάχη με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Οι δυνάμεις μας δεν πάνε στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ. Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμα για ενεργοποίηση του άρθρου 5, που λέει ότι όταν ένα μέλος δέχεται επίθεση, τότε έχουν δεχτεί όλα. Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι θα ρίξουμε όλες τις δυνάμεις μας για να αμυνθούμε κάθε ίντσας νατοϊκού εδάφους. Τις περασμένες εβδομάδες δυνάμεις έχουν προωθηθεί σε Γερμανία και Πολωνία. Εξουσιοδότησα τις δυνάμεις μας να προωθηθούν σε Ρουμανία, Πολωνία και Βαλτική. Και οι συμμαχοί μας ενισχύουν με τις δικές τους δυνάμεις.

Το ΝΑΤΟ έχει έτοιμα σχέδια απάντησης. Δυνάμεις μας θα αναπτυχθούν όπου χρειάζεται. Καθώς απαντάμε, χρησιμοποιούμε κάθε δυνατό μέσο για να ελαφρύνουμε τις αμερικανικές οικογένειες από το αυξημένο κόστος σε καύσιμα και ενέργεια. Έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στα αποθέματα ενέργειας. Θα κάνουμε διαθέσιμα περισσότερα βαρέλια πετρέλαιο για όλο τον κόσμο. Ξέρω ότι είναι δύσκολο και πως οι Αμερικανοί «πονάνε» ήδη. Όμως το ζήτημα είναι κρίσιμης σημασίας. Η Αμερική στέκεται απέναντι στους τραμπούκους. Αυτοί είμαστε. Αν η Ρωσία προχωρήσει σε κυβερνοεπιθέσεις στις δικές μας εταιρείες είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Προετοιμαζόμαστε εδώ και μήνες.

Μίλησα με τον π΄ρόεδρο Ζελίνσκι. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τους Ουκρανούς που αμύνονται για τη χώρα τους. Θα τους στηρίξουμε με ανθρωπιστική βοήθεια. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, θα βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αντέξουν στον πόνο. Έζησαν 30 χρόνια ελευθερίας. Είναι μια κρίσιμη στιγμή για ολόκληρο τον κόσμο. Όλος ο κόσμος βλέπει πια πως ο Πούτιν και οι εγκληματικοί του σύμμαχοι, δεν είχαν ανησυχία για θέματα ασφαλείας, αλλά ήταν η πρόθεσή του για χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας. Και διάλεξε έναν πόλεμο χωρίς αιτία. Πώς θα είναι ένας κόσμος που ο καθένας παίρνει ό,τι θέλει με τη δύναμή του. Η επιθετικότητα του Πούτιν, θα του κοστίσει στρατηγικά και οικονομικά. Θα γίνει παρίας του κόσμου.

Η επιλο΄γή του Πούτιν για έναν εντελώς άδικο πόλεμο, θα αφήσει τη Ρωσια αδύναμη και τον υπόλοιπο κόσμο πιο δυνατό. Ο κόσμος δεν θα καθοριστεί από τυράννους σαν τον Πούτιν. Μην κάνετε λάθος, η ελευθερία θα επικρατήσει».

«Οι κυρώσεις δεν θα τον έκαναν να μην επιτεθεί στην Ουκρανία»

Ο Τζο Μπάιντεν, δέχτηκε ερωτήσεις σχετικά με το αν πρόκειται να μιλήσει για τον Πούτιν: «Πρόκειται για μια μεγάλη σύγκρουση ήδη. Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, δεν έχω καμία πρόθεση να μιλήσω με τον Πούτιν».

Δεν μιλήσατε για το SWIFT (διεθνές τραπεζικό σύστημα): «Οι κυρώσεις που επιβάλλαμε σε όλες τους τις τρ΄άπεζες είναι σημαντικές».

Οι κυρώσεις δεν έχουν φανεί αρκετές, τι θα τον σταματήσει: « Οι κυρώσεις δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τα σχέδια της Ρωσίας. Θα πάρει χρόνο, δεν θα έλεγε “θεέ μου μ’ αυτές τις κυρώσεις θα κάνω πίσω”, αλλά θα τον πονέσουν σε βάθος χρόνου».

Οι τιμές των καυσίμων ανεβαίνουν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια πυρηνική δύναμη επιτίθεται, οι υπόλοιποι θα απαντήσουν. Δεν πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν τους υποτιμήσαμε. Διάβασα όλα όσα έλεγε. Ακούσατε την ομιλία του γιατί μπήκε στην Ουκρανία. Έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες.  Θέλει να ξαναφτιάξει τη Σοβιετική Ένωση»

Είπατε τα μεγάλα έθνη δεν μπορούν να μπλοφάρουν: «Είναι στο τραπέζι το να επιβάλλουμε κυρώσεις στον ίδιο τον Πούτιν. Οι κυρώσεις ξεπερνούν το SWIFT».

Έχετε ζητήσει τη συνδρομή της Κίνας στην απομόνωση της Ρωσίας «Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω σ’ αυτό τώρα».

Πιστεύετε ότι ο Πούτιν θα προχωρήσει εκτός Ουκρανίας: «Αν ξεπεράσει την Ουκρανία, θα εμπλακούμε».

Δείτε αναλυτικά:

Πηγή: Dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…