Στην εκτίμηση ότι η Ρωσία δεν θα θελήσει να γενικεύσει τις εχθροπραξίες της προχωρά ο διεθνολόγος ερευνητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, σχηματίζοντας παράλληλα πρόβλεψη για περιορισμένες κυρώσεις από την πλευρά της Ε.Ε. τις επόμενες ώρες.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Μόσχα δεν έχει σκοπό να φτάσει στο Κίεβο και αν προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες αυτές θα γίνουν μόνο περιφερειακά» δηλώνει στα Dnews.
Όσον δε για την Ελλάδα, αναδεικνύει τον κίνδυνο της περαιτέρω επιδείνωσης των δεικτών του Χρέους λόγω της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων και της περαιτέρω κλιμάκωσης του πληθωρισμού. «Μην ξεχνάμε» λέει «πως η Ευρώπη δεν εξαρτάται μόνον ενεργειακά, σε ποσοστό άνω του 65%, από τη Ρωσία αλλά και σε επίπεδο πρώτων υλών, όπως τα σιτηρά, τα έλαια, τα λιπάσματα κτλ». Κατά τον κ. Δεσποτόπουλο, αυτή η ένταση θα εξακολουθεί να επηρεάζει σοβαρά και την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.
Μερικές από τις τοποθετήσεις του είναι οι εξής:
-« H Ρωσία αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονμπάς προέβη σε κίνηση ισχύος, δημιουργώντας έτσι νέα διαπραγματεύτηκα όπλα στον εν εξελίξει διάλογο και παράλληλα καλλιέργησε κλίμα για δυνητική της παρέμβαση στις περιοχές αυτές».
-«Οι κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρώ πως θα είναι ήπιες κυρίως λόγω της αντίδρασης της Γερμανίας, αλλά και άλλων κρατών που έχουν ενεργειακή εξάρτηση. Ωστόσο δεν πρέπει να να ξεχνάμε ότι οι κυρώσεις στην Ρωσία έχουν αποτέλεσμα και στην Ελλάδα διότι είναι τόσο διασυνδεδεμένες η Ρωσία με την Ευρώπη που οι κυρώσεις «πληγώνουν» την Ευρώπη».
-«Οι τιμές στο αέριο, το πετρέλαιο και γενικότερα στα καύσιμα έχουν επηρεαστεί ήδη και θα αυξηθούν περαιτέρω, πράγμα που θα έχει μεγάλη επίπτωση στην οικονομία, αλλά και στο χρέος. Διότι η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση του κόστους δανεισμού και των επιτοκίων. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με υψηλό χρέος αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από το φυσικό αέριο η Ουκρανία είναι η τεταρτη προμηθεύτρια σε τρόφιμα χώρα στην Ευρώπη, στα σιτηρά και έλαια. Μια τέτοια διαταραχή δεν θα επιβαρύνει μόνο το κόστος ενέργειας, αλλά θα παρασύρει και το κόστος των τροφίμων».