Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Χανιά: Αποκαλύψεων συνέχεια για το «γηροκομείο της φρίκης» – Στον ανακριτή οι 7 συλληφθέντες

Χανιά: Αποκαλύψεων συνέχεια για το «γηροκομείο της φρίκης» – Στον ανακριτή οι 7 συλληφθέντες

girokomeio jpg
Στο Πρωτοδικείο Χανίων έχουν φτάσει από νωρίς το πρωί οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του «γηροκομείου της φρίκης» στα Χανιά όπου θα λογοδοτήσουν για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης με ηλικιωμένους να σιτίζονται μεταξύ άλλων με αποφάγια.

Σοκ έχει προκαλέσει η υπόθεση για το γηροκομείο-κολαστήριο ηλικιωμένων στα Χανιά.

Οι κατηγορούμενοι είχαν οδηγηθεί την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, ενώπιον των δικαστικών Αρχών και μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος τους είχαν πάρει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, τέσσερεις από αυτούς και το Σάββατο οι υπόλοιποι τρεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, όλοι θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή σήμερα Σάββατο.

Οι συλληφθέντες για την υπόθεση θα απολογηθούν ενώπιον ανακριτή για να κριθεί εάν θα προφυλακιστούν ή όχι.

Στο κατηγορητήριο αναφέρονται οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης με ηλικιωμένους να σιτίζονται μεταξύ άλλων με αραιωμένο γάλα, με αποφάγια, αλλά και δύο φέτες πορτοκάλι. Η χορήγηση της τροφής ήταν «ελάχιστη έως ανύπαρκτη» αναφέρει χαρακτηριστικά το κατηγορητήριο:

παρέλειπε να χορηγεί την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους της ΜΦΗ, δεδομένου του ότι, η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η δε ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγησή της γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενόψει του ότι α] η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη την χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών
οι μερίδες φαγητού ήταν πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού, που χορηγούταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, ήταν ελάχιστη (π.χ. ένα φλιτζάνι του καφέ, δύο με τρεις κουταλιές κ.λ.π.),
η χορήγηση φρούτων, γλυκισμάτων ή ψωμιού γινόταν σπάνια και σε ελάχιστη ποσότητα τεμαχίων του εκάστοτε αντικειμένου (π.χ. δύο φέτες πορτοκαλιού, μία φέτα ψωμί), η χορήγησης γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως του γάλακτος, γινόταν με αραίωση αυτού με νερό,
υπήρχε συστηματική χορήγηση υπολειμμάτων προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα καθώς και ακατάλληλων και επικίνδυνων για την υγεία των φιλοξενούμενων τροφών, π.χ. εντόσθια ζώων, τα οποία παρέχονταν δωρεάν στην Μ.Φ.Η. από επιχειρηματίες του είδους,
η χορήγηση της τροφής στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά εισροφήσεων τροφής (πνιγμών) και θανάτων σε ηλικιωμένους ή χορήγησης ελάχιστης τροφής, λόγω ελλείψεως χρόνου (δύο με τρεις κουταλιές αλεσμένη τροφή) και προσωπικού, ενώ επιπλέον 1ον] παρέλειπε να παρέχει τη δέουσα ενυδάτωση στους φιλοξενούμενούς της ως άνω Μ.Φ. ηλικιωμένους, αφού η χορήγησης υγρών στους ηλικιωμένους ήταν ελλιπής και επικίνδυνη για την υγεία τους.

Ο διαχωρισμός με… εισοδηματικά κριτήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες του ANT1, το γηροκομείο ήταν χωρισμένο σε «δύο ζώνες»: Στον επάνω όροφο ζούσαν όσοι είχαν «καλή σύνταξη» και στο υπόγειο, χωρίς φαγητό και μόνο με αραιωμένο γάλα, εκείνοι που πλήρωναν μικρότερα ποσά.

Σοκάρει η καταγγελία συγγενούς
Δικηγόρος οικογενειών θυμάτων, που είχε και η ίδια τον πατέρα της στο γηροκομείο μίλησε για τα δεινά που βίωσε ο συγγενής της.
Όπως είπε η Μαρία Παπαδάκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, όταν μπήκε στο γηροκομείο ο πατέρας της, που έχει πλέον αποβιώσει, ήταν πλήρως λειτουργικός.
Στο πρώτο κιόλας επισκεπτήριο, ο πατέρας ήταν μετακινούνταν με αναπηρικό καροτσάκι, παρότι μπήκε περπατώντας στη δομή.
Κατήγγειλε πως οι υπεύθυνοι επιχείρησαν με κάθε τρόπο να την εμποδίσουν από το να βλέπει τον πατέρα της και κάθε φορά που πήγαινε στο επισκεπτήριο τής έλεγαν πως κοιμόταν και δεν μπορούσαν να τον ενοχλήσουν. Όντας πλέον εξαιρετικά ανήσυχη, μία μέρα κατάφερε να μπει και είδε τον πατέρα της δεμένο σε μία καρέκλα, σε άθλια κατάσταση.

Επέμεινε πως πρέπει να τον πάει στο νοσοκομείο, αλλά οι υπεύθυνοι την αποθάρρυναν ισχυριζόμενοι πως τα ζωτικά του σημάδια είναι καλά και είναι απύρετος. Επέμεινε, ωστόσο και αναγκάστηκαν να της δώσουν ένα παραπεμπτικό στο οποίο αναφέρονταν τα παραπάνω.

Όταν, όμως, ήρθε το ασθενοφόρο φάνηκε πως είχε 41 πυρετό, όπως είπε, ενώ οι γιατροί την ενημέρωσαν πως έχει υποστεί σηπτικό σοκ.
Η κα Παπαδάκη κατήγγειλε πως οι υπεύθυνοι δεν ήθελαν να βλέπουν οι συγγενείς τούς ηλικιωμένους καθώς θα αποκαλύπτονταν τα «μυστικά» τους.

«Οι ψυχές δεν επιστρέφουν, τα ποσοστά θανάτου μιλούν από μόνα τους. Ανοίγει ο δρόμος της Δικαιοσύνης. Υπάρχει ένας βαθμός ικανοποίησης που η πολιτεία φαίνεται πως θα λειτουργήσει στο στάδιο της καταστολής γιατί στο στάδιο πρόληψης, απέτυχε παταγωδώς. Η μονάδα παρέμεινε ανοιχτή με αποτέλεσμα να απασχολήσει εκ νέου τις Αρχές δύο φορές, τη δεύτερη μάλιστα για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα» είπε σε τοποθέτησή της στο Mega.

«Είναι η πιο συγκλονιστική υπόθεση που έχω χειριστεί μέχρι τώρα και έχω μεγάλη ανάγκη να πιστέψω στην ελληνική Πολιτεία. Περιμένω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Οι συγγενείς των θανόντων είχαν χάσει την πίστη τους. Ελπίζω να είναι η αρχή για να έλθουν κάποιες αλλαγές που αξίζουν σε μία ευνομούμενη Πολιτεία» κατέληξε.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…