Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Άρειος Πάγος: Εντάσσει το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης στα επεισόδια αθλητικής βίας

Άρειος Πάγος: Εντάσσει το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης στα επεισόδια αθλητικής βίας

βίας
Εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, έστειλε προς όλους εισαγγελείς πρωτοδικών της χώρας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, λίγα 24ωρα μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, ζητάει έρευνα όταν τα αδικήματα τελούνται από περισσότερα πρόσωπα, όπως στην περίπτωση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη και για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης και ταυτόχρονα δίνει σαφείς οδηγίες για την αυστηρή μεταχείριση υπαιτίων τέτοιων εγκλημάτων. Παράλληλα, εφιστά την προσοχή για τον έλεγχο της νομιμότητας των γραφείων που διατηρούν οι ομάδες.

Επιπλέον, ο κ. Κοκκινάκης επισημαίνει ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν, να μην αναστέλλεται η ποινή τους και να μην τους δίνεται η δυνατότητα ούτε για παροχή κοινωφελούς εργασίας και να απαγορεύεται στους δράστες η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων για χρονική περίοδο από δύο έως πέντε χρόνια.

Επιπλέον ζητά η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων να γίνεται τάχιστα μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών ενώ η προθεσμία για την άσκηση έφεσης και η έφεση να μην αναστέλλουν την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης.

«Ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με «οπαδικά» κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».

Και ως εκ τούτου «η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη» ώστε να μην μένουν «ορφανές» τέτοιου είδους δικογραφίες και να μην καταλήγουν στο «αρχείο αγνώστων δραστών» επισημαίνεται στην εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ταυτόχρονα, με παραγγελία του Αθλητικού Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές άρχισε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα τυχόν αδικήματα αθλητικής βίας ή συναφών αυτής αξιόποινες πράξεις.

Αφορμή της παραγγελίας του κ. Σπυρόπουλου αποτέλεσε το θλιβερό περιστατικό της Θεσσαλονίκης ενώ στο πλαίσιο της έρευνας εντάσσονται και οι έφοδοι σε γραφεία αθλητικών συνδέσμων της πρωτεύουσας.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Εκλογές 2023: Τα επίσημα αποτελέσματα στο 94,45% της Επικράτειας

Αυτά είναι τα επίσημα απότελεσμα των εκλογών. Τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει αυτοδυναμία κα…