Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Η Όμικρον έχει επικρατήσει, αυξάνονται οι νοσηλείες μειώθηκαν οι θάνατοι

Η Όμικρον έχει επικρατήσει, αυξάνονται οι νοσηλείες μειώθηκαν οι θάνατοι

2F800775 45E5 4694 AB48 D01BF2CD5FC1

Σήμερα, Τετάρτη, πραγματοποιείται η καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα καθώς η Πέμπτη 6 Ιανουαρίου είναι αργία λόγω των Φώτων.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ενημερώνουν σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 43.386 κρούσματα, 62 νέους θανάτους και 628 διασωληνωμένους.

Μίνα Γκάγκα: «Σήμερα ανακοινώσαμε 43.386 κρούσματα, που είναι φυσικά πολλά με θετικότητα στο 10,4%. Έχουμε 628 διασωληνωμένους και 62 θανάτους. Στις 30/12 η αναλογία δειγμάτων ήταν 82%. Και στις 31/12 89% σήμερα σαφώς θα έχει ξεπεράσει το 90%. Φαίνεται ότι έχει επικρατήσει στην κοινότητα. Αυτό το διάστημα πρέπει να εξακολουθήσουμε να προσέχουμε ποιους βλέπουμε, να ελεγχόμαστε σε οποιοδήποτε σύμπτωμα και να μην βγαίνουμε από το σπίτι. Θα προχωρήσουν περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές. Και σχετικά με τη Moderna που ζητάνε πολλοί θα ανοίξουν κάθε Κυριακή και θα υπάρχει ραντεβού».

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο έχουν μειωθεί. Τα ρεκόρ κρουσμάτων συνεχίζονται να σπάνε το ένα μετά το άλλο. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ευρώπη. 73% αύξηση στις διαγνώσεις αλλά οι θάνατοι πέφτουν κατά 4%. Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων αυξήθηκε 290% οι θάνατοι όμως μειώθηκαν κατά 1%. Έχουμε αύξηση στις εισαγωγές αλλά σταθεροποίηση στους σκληρούς δείκτες. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έδειξε αύξηση 34%.

Στη Μεγάλη Βρετανία που γίνεται πιο εντατική μελέτη της Όμικρον, μετά από 2 εβδομάδες εντατικής αύξησης 500% βλέπουν το αποκορύφωμα της εντός του Λονδίνου διασποράς. Δεν καταγράφεται αύξηση των σκληρών δεικτών. Υπάρχει ένα μικρό φως αισιοδοξίας, όμως δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη μαζική διασπορά που μπορεί να επηρεάσει κρίσιμες δομές».

Ερωτήσεις

Μάσκες στα σχολεία: Η Επιτροπή έχει εισηγηθεί να ανοίξουν τα σχολεία. Άρα θα ανοίξουν, δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν. Το σχολικό περιβάλλον έχει το πιο εντατικό τεστ. Η διασπορά εκεί ελέγχεται τρεις φορές την εβδομάδα. Η σχολική τάξη αποτελεί μια φούσκα, δεν έχει σχέση με άλλα περιβάλλοντα που αναμειγνύονται διαφορετικοί άνθρωποι. Είναι ασφαλές περιβάλλον και η εκπαίδευση δια ζώσης δεν αντικαθίσταται. Ο ΠΟΥ συστήνει ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που κλείνουν και τα πρώτα που ανοίγουν.

Θεοφάνεια, απαγορεύσεις: Όλες οι μαζικές διαδικασίες μας προβληματίζουν. Να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής προστασίας, να κρατούν αποστάσεις και να κάνουν self test. Κάποιος που είναι ανεμβολίαστος να μην πάει καθόλου.

Ρεκόρ εισαγωγών κατάσταση στα νοσοκομεία: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που βγαίνουν εκτός μάχης λόγω κορονοϊού είναι μικρό ποσοστό.  Προχωράμε σε επιτάξεις, βοηθάει και ο ιδιωτικός τομέας. Πιέζονται κυρίως τα τμήματα επειγόντων και είναι σημαντικό όταν έχουμε rapid θετικό δεν χρειάζεται το PCR, να μην πιέζουμε τα νοσοκομεία για πράγματα που δεν χρειάζονται. Η πίεση είναι μεγάλη για τεστ, ενώ μπορούμε να το αποφύγουμε. Τα φύλλα πορείας είτε την Παρασκευή είτε την Δευτέρα θα έχουν σταλεί για να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…