Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Τι θα αλλάξει σε πρωτόκολλα και τεστ για να ανοίξουν τα σχολεία, πότε αναμένονται αποφάσεις

Τι θα αλλάξει σε πρωτόκολλα και τεστ για να ανοίξουν τα σχολεία, πότε αναμένονται αποφάσεις

σχολεία

Εβδομάδα αποφάσεων για τα σχολεία η τρέχουσα με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να συνεδριάζει το αργότερο μέχρι την Τετάρτη για να αποφασίσει αν θα ανοίξουν στην ώρα τους και με ποια πρωτόκολλα, όπως αναφέρεται στα dnews.gr. 

Μέχρι την Τετάρτη το αργότερο αναμένεται να έχει συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, με κύριο θέμα τα σχολεία και το άνοιγμά τους μετά τις γιορτές με δεδομένο και το «τσουνάμι» της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού που έχει κατακλύσει την Ελλάδα.

Θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία; Με ποιους όρους και ποια πρωτόκολλα; Θα διατηρηθεί το 50% + 1 για το κλείσιμο των τάξεων; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ταλαιπωρούν, γονείς,, επιστήμονες και κυβέρνηση.

Το σχέδιο της ειδικής υποεπιτροπής, επιφορτισμένης με τα ζητήματα των σχολείων, φαίνεται πάντως πως έχει «κλειδώσει» και απομένει η τελική απόφαση της Επιτροπή και βέβαια η αποδοχή των εισηγήσεων των επιστημόνων από την κυβέρνηση.

Η ημερομηνία φαίνεται πάντως πως έχει κλειδώσει και είναι η 10η Ιανουαρίου όπως άλλωστε είχε προγραμματιστεί, καθώς η Επιτροπή δεν δείχνει να βλέπει σκοπιμότητα στην αναβολή του ανοίγματος και την παράταση των διακοπών.

Από την άλλη η επιτροπή προκρίνει αλλαγές στο τεστινγκ, ζητώντας να υποβάλλονται οι μαθητές σε rapid αντί για self test, αν βέβαια αυτό κριθεί εφικτό. Σε περίπτωση εύρεσης κρούσματος, όλοι οι μαθητές , εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test. Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξης.

Stop στις εκδρομές
Μέχρι στιγμής υπάρχει η απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλούν οι σχολικές εκδρομές με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, η οποία περιλαμβάνει όλα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί για την ανάσχεση και αυτού του κύματος της πανδημίας κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

Αναστέλλεται η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας.
Πλήρης λειτουργία δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με δια ζώσης εκπαίδευση (ομαδικά, ατομικά μαθήματα και εξετάσεις) με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Σήμερα το υφιστάμενο πρωτόκολλο, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς, προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1). Παράλληλα αρκετοί ειδικοί ζητούσαν εδώ και καιρό να ακυρωθούν οι σχολικές εκδρομές που είχαν γίνει εστία υπερμετάδοσης κορονοϊού.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Ελένη Ανδρικοπούλου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…