Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Τι αλλάζει από αύριο ο Σκλαβενίτης σε καφέδες και έτοιμα γεύματα

Τι αλλάζει από αύριο ο Σκλαβενίτης σε καφέδες και έτοιμα γεύματα

Σκλαβενίτης

Περιβαλλοντική εισφορά επιβάλλεται σε καφέδες, ροφήματα, σαλάτες, γλυκά και γενικότερα στα έτοιμα γεύματα, στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η διοίκηση των σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» αναφέρει τα εξής:

Βάσει νομοθεσίας και με σκοπό την Προστασία του Περιβάλλοντος, από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται Περιβαλλοντική Εισφορά 0,05€ στους πλαστικούς (ή με επίστρωση πλαστικού) περιέκτες μιας χρήσης για τρόφιμα και ποτά τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση (καφέδες, ροφήματα, σαλάτες, γλυκά κ.λπ.) και 0,05€ στα καπάκια τους.

Όπως αναφέρον τα dikaioogitika.gr από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, ύψους 10 λεπτών. Ωστόσο, επειδή σήμερα (3/1) τα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» ήταν κλειστά λόγω απογραφής, το περιβαλλοντικό τέλος θα μπει από την Τρίτη (4/1) στα ανωτέρω προϊόντα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ:

«Από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, όπως αυτά απαριθμούνται παρακάτω που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά.

Η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά», προστίθεται στην απόφαση.

Αύξηση κατά 10 λεπτά

Σύμφωνα με τον Ν. 4736/2020 το ύψος της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος είναι ορίστηκε στα 5 λεπτά του ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ που σημαίνει ότι η τιμή του μη σερβιρισμένου σε τραπέζι καφέ θα είναι κατά 0,10 ευρώ αυξημένη. Αφορά, δε:

1) Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.

2) Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,

β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και

γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

«Έφυγε» η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό στην είδηση του θανάτου της Ρούξι Ντουμιτρέσκου. Η Ρούξι Ντο…