Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Πώς μπορεί κάποιος να βρει με ποια μετάλλαξη κορονοϊού νοσεί

Πώς μπορεί κάποιος να βρει με ποια μετάλλαξη κορονοϊού νοσεί

koronoios

Μετά από επικοινωνία του Dnews με διαγνωστικά κέντρα αλλά και τον ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκε πως ενώ ένα μοριακό τεστ με συγκεκριμένες αναλύσεις μπορεί να σου πει ποια μετάλλαξη έχεις εν τούτοις δεν δίνεται η δυνατότητα αυτή στους πολίτες.
Με την Όμικρον πια να φαίνεται να κερδίζει έδαφος χωρίς ωστόσο να έχει εξαλείψει την Δέλτα και με δεδομένο μάλιστα πως αν κάποιος έχει την Όμικρον τότε έχει λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει ενώ αν έχει τη Δέλτα ή πέρασε τη Δέλτα τότε ο κίνδυνος επαναλοίμωξης είναι σημαντικός, είναι περισσότερο από κατανοητό να θέλετε να μάθετε με τι στέλεχος του COVID-19 έχετε νοσήσει.

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι επιβεβαιώνουν πλέον την κυριαρχία της παραλλαγής Όμικρον έναντι της Δέλτα, τόνισε και η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πρόοδο της πανδημίας. Η ειδικός σχολίασε ότι για πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια κατακόρυφη άνοδο στα κρούσματα και τόνισε πως αυτή τη στιγμή 53.000 άνθρωποι νοσούν στη χώρα μας.

Πως θα μάθετε ποια μετάλλαξη έχετε
Αν και οι γιατροί λένε ότι αυτές οι πληροφορίες δεν είναι εύκολο να αποκτηθούν -ακόμα και για αυτούς- μπορεί να υπάρχει ένας τρόπος να μάθετε ποιο στέλεχος του COVID-19 έχετε, αλλά το πιθανότερο είναι να μην συμβεί.

«Οι εξετάσεις που εκτελούνται από γιατρούς σε γραφεία και νοσοκομεία δεν αναλύουν σε βάθος και δεν καθορίζουν την παραλλαγή», λέει ο ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες Amesh A. Adalja, M.D., ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security. Οι γρήγορες δοκιμές αντιγόνου που χρησιμοποιούνται συχνά για τη λήψη γρήγορων αποτελεσμάτων απλώς δείχνουν εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό ή αρνητικό για τον COVID-19.

Ακόμη και ένα τεστ PCR, το οποίο θεωρείται το καλύτερο τεστ για τον COVID-19, που γίνεται σε διαγνωστικό «δεν πρόκειται να σας πει – δεν πρόκειται να καθορίσει την αλληλουχία του τεστ», λέει ο Δρ Adalja. Ο έλεγχος PCR μπορεί επίσης να πάρει μέρες για να σας δώσει αποτελέσματα.

Υπάρχει τελικά τρόπος να μάθετε με ποια παραλλαγή έχετε προσβληθεί;
Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται λίγο δύσκολα. Η παραλλαγή Omicron έχει μια συγκεκριμένη γενετική αλληλουχία που μπορεί να εμφανιστεί διαφορετικά στα αποτελέσματα των δοκιμών PCR που δεν θα βλέπατε με άλλα στελέχη του COVID-19, όπως το Delta. Ονομάζεται αποτυχία στόχου του γονιδίου S και μπορεί να εμφανιστεί ως «απώλεια ζώνης» στα αποτελέσματα των δοκιμών, λέει ο Δρ Russo.

«Αυτό μπορεί να σας δώσει μια υπόδειξη ότι είναι η Omicron, αλλά δεν είναι οριστικό», λέει ο Δρ Adalja. «Αυτή τη στιγμή, εάν κάνατε μια εξέταση PCR, ο τεχνικός του εργαστηρίου θα μπορούσε να σας πει ότι αυτό φαίνεται συνεπές με την Omicron».

Υπάρχει μια μικρή προειδοποίηση σε όλα αυτά, ωστόσο: ο Δρ. Russo επισημαίνει ότι δεν εμφανίζεται κάθε περίπτωση Omicron με αποτυχία στόχου του γονιδίου S σε ένα αποτέλεσμα δοκιμής PCR. «Ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό», λέει. Έτσι, είναι πιθανό να έχετε το Omicron και να μην εμφανιστεί αυτό σε ένα αποτέλεσμα δοκιμής PCR—ή απλώς θα μπορούσατε να μολυνθείτε με το στέλεχος Delta.

Ποιες εξετάσεις χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της Omicron;
Τα επιχρίσματα από τεστ PCR, τα οποία αποστέλλονται σε εργαστήρια για ανάλυση, μπορούν να δείξουν εάν η παραλλαγή που προκαλεί τη μόλυνση μοιάζει με την Omicron, την Delta ή κάτι άλλο σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο BBC.

Λιγότερα από τα μισά εργαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνολογία για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων Omicron. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιοχές, μπορεί να εντοπιστεί πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλες.

Η επιβεβαίωση ότι ένα ύποπτο κρούσμα είναι Omicron απαιτεί πλήρη γενετική ανάλυση, η οποία διαρκεί μεταξύ τεσσάρων και πέντε ημερών.

Εξετάζοντας προσεκτικά δηλαδή το γενετικό υλικό που παρέχεται μέσω των δοκιμών, οι επιστήμονες μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν κάποιος είναι θετικός με την Omicron ή το ήδη ευρέως κυκλοφορούν Delta.

Τα μοριακά τεστ αποτελούν δοκιμές αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης που συλλέγουν το γενετικό υλικό του ιού και έχουν τρία σήματα ή γονίδια προς ανίχνευση – ένα σήμα από δύο από τα τρία γονίδια σημαίνει ότι το δείγμα είναι θετικό για COVID- 19. Ενώ η παραλλαγή δέλτα προκαλεί την εμφάνιση και των τριών σημάτων γονιδίου σε μια δοκιμή PCR, η παραλλαγή όμικρον προκαλεί πτώση σε αυτό που ονομάζεται επίσης αποτυχία στόχου γονιδίου S που προαναφέραμε.

Οι αναλυτές αναζητούν τρία γονίδια στον ιό, αλλά η Όμικρον είναι θετική μόνο σε δύο από αυτά. Αυτό συμβαίνει επειδή η Όμικρον έχει μια γενετική αλλαγή που ονομάζεται διαγραφή στο γονίδιο “S” ή ακίδα. Το σφάλμα σημαίνει ότι οι δοκιμές PCR που εμφανίζουν τη λεγόμενη “αποτυχία στόχου του γονιδίου S” υποδηλώνουν έντονα λοιμώξεις από την Όμικρον.

Για να επιβεβαιώσετε ότι ένα θετικό για τον COVID-19 δείγμα είναι η παραλλαγή του όμικρον, το δείγμα πρέπει να σταλεί για γονιδιωματική αλληλουχία.

Ωστόσο, σε επικοινωνία του Dnews με διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία και τον ΕΟΔΥ, μας είπαν πως ενώ, υπάρχει τρόπος να δει κάποιος τι μετάλλαξη έχει με περαιτέρω εξετάσεις στο εργαστήριο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εξαιτίας του όγκου των δειγμάτων που δίνονται κάθε μέρα αλλά και για αυτούς τους λόγους.

Οι λόγοι που δεν αναλύουν τα τεστ με τι μετάλλαξη νοσείτε
Η γονιδιωματική αλληλουχία χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο ο ιός COVID-19 έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα αποτελέσματα της αλληλουχίας δεν επιστρέφονται συνήθως στους ασθενείς ή τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, καθώς χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς επιτήρησης της δημόσιας υγείας και την εξαγωγή στατιστικών δεδομένων.
Οι ειδικοί λένε ότι είναι λιγότερο επιτακτική ανάγκη για τους ασθενείς με COVID-19 να γνωρίζουν ποια παραλλαγή έχουν, επειδή έτσι και αλλιώς θα λάβουν τα ίδια πρωτόκολλα θεραπείας και ανάρρωσης.
Τα συμπτώματα ως δείκτης της μετάλλαξης με την οποία νοσείτε
Έτσι, αν θέλετε να μάθετε με ποια παραλλαγή νοσείτε μάλλον θα πρέπει να συγκρίνετε τα συπτώματα που εμφανίζεται χωρίς ωστόσο, αυτά να δίνουν ασφαλή συμπεράσματα 100%

Ας δούμε τα βασικά

Με βάση τις αναφορές από τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, αυτά είναι τα συνήθη πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Όμικρον:

Ενόχληση στο λαιμό
Πόνος στην πλάτη
Ρινική καταρροή/συμφόρηση
Πονοκέφαλος
Κόπωση
Φτέρνισμα
Νυχτερινές εφιδρώσεις
Πόνοι στο σώμα

Οι γιατροί στη Νότια Αφρική ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν ότι όσοι μολύνονται με μετάλλαξη Όμικρον εμφάνιζαν πονόλαιμο, συμφόρηση, ξηρό βήχα και πόνο στη μέση.

Η μελέτη της ZOE COVID, με βάση τα στοιχεία που προσφέρονται από ένα app, η οποία κατέγραψε τα δεδομένα από τα κρούσματα στο Λονδίνο, δεν διαπίστωσε σαφείς διαφορές στα πρώιμα συμπτώματα (τρεις ημέρες μετά το θετικό τεστ) μεταξύ Δέλτα και Όμικρον. Είπε ότι τα πέντε κυριότερα συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν ρινική καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος.

Το αμερικανικό CDC διαπίστωσε επίσης τα ίδια συμπτώματα σε μια ομάδα ασθενών με μετάλλαξη Όμικρον.

Σε μια νέα έκθεση, ανέφερε ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της Όμικρον φάνηκε να είναι ο βήχας, η κόπωση και η συμφόρηση.

Τι πρέπει ακόμα να προσέξετε και πότε πρέπει να κάνετε τεστ

Διάρροια,
σύγχυση,
απώλεια όρεξης,
μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις,
εξανθήματα στο δέρμα και
ερεθισμένα μάτια
είναι μερικά μόνο από τα άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από μελέτες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον η υπνική παράλυση που έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα συμπτωμάτων.

Η μετάλλαξη Δέλτα τείνει να δίνει πιο βαριά και με διάρκεια συμπτώματα που συνήθως περιλαμβάνουν απώλεια γεύσης και όσφρησης, τα οποία δεν έχουν παρατηρηθεί στην Όμικρον, που στους περισσότερους μοιάζει με ένα κρυολόγημα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…