Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Πόλεμος ΕΚΑΒ-ΠΟΕΔΗΝ για την κακοκαιρία «Ελπίδα»

Πόλεμος ΕΚΑΒ-ΠΟΕΔΗΝ για την κακοκαιρία «Ελπίδα»

Πόλεμος

Απάντηση στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ αναφορικά με τις καταγγελίες της για τον ρόλο του ΕΚΑΒ στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που σάρωσε την Αττική και μεγάλο μέρος της χώρας, έδωσε με ανακοίνωσή του το εθνικό κέντρο.

Το ΕΚΑΒ, στην ανακοίνωσή του επικαλείται τον νόμο για τις αρμοδιότητες του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και επισημαίνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη διαχείριση της κακοκαιρίας.

Η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΕΚΑΒ έχει ως εξής:

«Κατόπιν δημοσιοποίησης του από 27/1/2022 υπηρεσιακού εγγράφου του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) προς τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Σχηματισμών της χώρας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ουδεμία σχέση έχει με τη διαχείριση της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΣ».

Ως γνωστόν, βάσει νόμου, στις αρμοδιότητες του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ έχει ενταχθεί η συντονιστική εποπτεία όλων των Υγειονομικών φορέων της χώρας και το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΤΙΚΟ, ενώ έχει αποσταλεί άλλες 6 φορές (8/1/2020, 14/3/2020, 4/5/2020, 17/7/2020, 14/12/2020 και 5/8/2021, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην αρχή του εγγράφου) και αποκλειστικά σχετιζόμενο με τη διαχρονική υποχρέωση των Διοικήσεων των Υγειονομικών Σχηματισμών για την επιχειρησιακή ενημέρωση του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ (όπως άλλωστε ίσχυε και κατά τη λειτουργία του πρώην ΕΚΕΠΥ).»

Τι ισχυρίστηκε η ΠΟΕΔΗΝ

Την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, η ΠΟΕΔΗΝ εξέδωσε δελτίο Τύπου με τίτλο «Επιχειρησιακή ετοιμότητα του Υπουργείου Υγείας στην κακοκαιρία. Έγγραφο του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ κατόπιν εορτής 27/1/2022 που επιβεβαιώνει το μπάχαλο και την έλλειψη συντονισμού στην κακοκαιρία. Τους ενδιαφέρει μόνο η δημοσιότητα!!!», στο οποίο ανέφερε τα εξής:

«Οι Μετεωρολόγοι έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει για την κακοκαιρία. Παραμονές του χιονιά το Υπουργείο Υγείας, το ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη δήλωναν ότι οι υπηρεσίες υγείας είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Το βράδυ της Δευτέρας και έως την Τρίτη το μεσημέρι όταν ήταν αποκλεισμένα 20 μεγάλα Νοσοκομεία, γύρω και εντός των Λεωφόρων Μεσογείου, Κηφισίας και στα Βόρεια προάστια, οι δρόμοι μέσα και γύρω από τα Νοσοκομεία θύμιζαν χιονοδρομικά κέντρα, κανένα επιχειρησιακό σχέδιο δεν εφαρμόσθηκε. Το απόλυτο μπάχαλο.

Εντός των Νοσοκομείων κανείς δεν φρόντισε πριν το χιονιά να ρίξει αλάτι. Να εφαρμόσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το οποίο γίνεται η σχετική εκπαίδευση στο προσωπικό.

Απροσπέλαστα τα Νοσοκομεία για ασθενείς και έκτακτα περιστατικά. Το προσωπικό που δούλεψε Δευτέρα πρωί έμεινε πάνω από 4 σερί βάρδιες για να καλύψουν τα κενά λόγω αδυναμίας πρόσβασης των συναδέλφων.

Τα αυτοκίνητα στα πάρκιν των Νοσοκομείων σκεπασμένα από το χιόνι ακόμη και σήμερα. Δυσλειτουργίες των Νοσοκομείων με αδύνατη πρόσβαση, με προβλήματα στη θέρμανση, την σίτιση των ασθενών.

Και δεν έφθανε όλο αυτό η κυβέρνηση έδωσε δύο ημέρες παύση εργασίας για όλο το Δημόσιο πλην των Υγειονομικών Μονάδων. Όσοι συνάδελφοι δούλευαν 4 σερί βάρδιες δεν θα πληρωθούν ως αργία.

Όσοι δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τα Νοσοκομεία να εργασθούν χάνουν το ημερομίσθιο ή θα τους δοθεί χρωστούμενο ρεπό. Εν αντιθέσει με την Κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας που Τρίτη και Τετάρτη είχαν κατεβασμένα τα ρολά του Υπουργείου Υγείας. Το επιτελικό κράτος!!!

Την Δευτέρα βράδυ στο επιχειρησιακό κέντρο του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ έγινε σύσκεψη παρουσία του Υπουργού Υγείας και δήλωσαν ότι τα Νοσοκομεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Εκείνη την ώρα 20 Νοσοκομεία ήταν πλήρως αποκλεισμένα!!!

Δείτε έγγραφο του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη μετά την κακοκαιρία 27/01/2022 προς τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Αμέσως μετά το φιάσκο του επιτελικού κράτους στην κακοκαιρία.

Στο έγγραφο προς τους Διοικητές εφιστούν την προσοχή τους ότι σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων και κρίσεων ή σε περιπτώσεις που ενδεχομένως μπορούν να απασχολήσουν τη δημοσιότητα (αυτό τους νοιάζει!!!) ότι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν άμεσα 24 ώρες το 24ωρο το ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ που έχει τον επιχειρησιακό συντονισμό. Κατόπιν εορτής παραδέχονται ότι δεν υπήρχε κανένας συντονισμός στην κακοκαιρία.

Κατόπιν τούτων θα αναζητηθούν ευθύνες; Κινδύνεψαν ασθενείς με το μπάχαλο που επικράτησε.»

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Στο «Αττικόν» το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων: Τι δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις

Ο άνδρας – ρουμανικής καταγωγής που διαμένει στο Λονδίνο – έχει πυρετό και εξα…