Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Plan B για τα σχολεία: Οι διευθυντές θα μοιράσουν self test

Plan B για τα σχολεία: Οι διευθυντές θα μοιράσουν self test

σχολεία

Μια λύση της τελευταίας στιγμής φαίνεται ότι προωθεί το υπουργείο Παιδείας για όσους γονείς δεν έχουν καταφέρει να προμηθευτούν τα self test για τα παιδιά τους, ενώ ανοίγουν τα σχολεία μεθαύριο, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, έχει ξεκινήσει διαδικασία ενημέρωσης των διευθυντών, ώστε να διανέμουν self test, τα οποία έχουν σε απόθεμα σε μαθητές και καθηγητές, όπως αναφέρει το Open.

Η διενέργεια self test για μαθητές και σε εκπαιδευτικούς είναι απαραίτητη προυπόθεση ώστε να εισέλθουν στο σχολείο τη Δευτέρα, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Έτσι, μέχρι σήμερα δίνονται δωρεάν, ώστε μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 9 Ιανουαρίου, να δηλωθούν στην πλατφόρμα και τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, να ξεκινήσουν τα σχολεία με μαζικό έλεγχο, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει «αγώνας δρόμου» για τους γονείς των μαθητών και για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να προμηθευτούν τα δωρεάν self test, με τους φαρμακοποιύς να δηλώνουν ανήμποροι να βοηθήσουν καθώς δεν είχαν ούτε για… δείγμα self test.

Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι υπάρχει απόθεμα self test. Συγκεκριμένα, σημείωναν πως η κατάσταση με τα self test, έχει ως εξής:

  • Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκ τέστ 1.287.000 δικαιούχους. Δηλαδή 3 στους 4 δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα τέστ που τους αναλογούν.
  • Λόγω της υψηλής ζήτησης σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.
  • Τα φαρμακεία σήμερα τρίτη ημέρα διάθεσης των τεστ στους δικαιούχους παραμένουν ανοιχτά έως τις 5-6μμ και συνεχίζουν τη δωρεάν διανομή σε όσους πολίτες δεν έχουν λάβει.
  • Εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκ τεστ.
  • Υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων.

Σχολική κάρτα: Λήγει η προθεσμία για τα self test μαθητών και εκπαιδευτικών

Λήγει σήμερα Σάββατο 8 Ιανουαρίου η προθεσμία για την προμήθεια των self test από τα φαρμακεία μαθητών και εκπαιδευτικών ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα.

Πέντε τεστ μπορούν να προμηθευτούν εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Η καταληκτική ημερομηνία για την προμήθεια των τεστ από τα φαρμακεία είναι σήμερα, Σάββατο 8 Ιανουαρίου, ενώ ήδη αρκετά φαρμακεία έχουν… ξεμείνει.

Τα 5 τεστ αφορούν τις ανάγκες ελέγχου των πρώτων δύο εβδομάδων της επαναλειτουργίας των σχολείων μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου.

Πότε πρέπει να διενεργηθούν

Τα self test πρέπει να γίνουν έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στα σχολεία, ενώ μόνο για την πρώτη εβδομάδα το self test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας, της Τρίτης και της Παρασκευής.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η δήλωση και το αποτέλεσμα του self test καταχωρίζεται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr από την οποία εκδίδεται η Σχολική Κάρτα. Αυτό ισχύει για τα δημόσια σχολεία καθώς οι γονείς και κηδεμόνες μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία και οι εκπαιδευτικοί αυτών εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Από την τσέπη τους θα χρειαστεί να πληρώσουν τα self test οι μη εμβολιασμένοι εκαπιδευτικοί που πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας και της Παρασκευής, ενώ μέχρι 24 ώρες πριν για την Τρίτη.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Απασφάλισε ο Ανδρέας Μικρούτσικος: «Δεν ασκείς δημοσιογραφία ασκώντας βία επάνω μου»

«Είναι μια κατάσταση ενοχλητική και ανεπίτρεπτη» ξεκαθάρισε ο Ανδρέας Μικρούτσικος. O Ανδρ…